Home Aktualno SUTRA POVODOM SVJETSKOG DANA SEPSE Javno zdravstvena akcija „Pričajmo o sepsi“ –...

SUTRA POVODOM SVJETSKOG DANA SEPSE Javno zdravstvena akcija „Pričajmo o sepsi“ – Nova tržnica 9-11h

113
0
SHARE

Javno zdravstvena akcija „Pričajmo o sepsi“ koju provode djelatnici odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje OVB „Hrvatski ponos“ Knin održati će se 13.09.2017.god. na Novoj tržnici u Kninu od 9-11 sati.

Cilj manifestacije je podizanje javne i profesionalne svijesti o sepsi koja je problem globalnih razmjera kao i dodatno educirati i informirati javnost o ranom prepoznavanju i hitnom liječenju sepse koja svake tri do četiri sekunde odnese jedan život.

Vodeći cilj ove akcije koja se Republici Hrvatskoj provodi od 2014. god. je podizanje javne i profesionalne svijesti o sepsi koja je problem globalnih razmjera.

Kampanja “Zaustavimo sepsu” se, osim u našem gradu, provodi u još pet gradova:
Puli, Čakovcu, Varaždinu, Koprivnici i Zagrebu.

OVB „Hrvatski ponos“ Knin treći put sudjeluje u ovoj kampanji a društva HDAIL i HDMSARIST su do sada organizirali predavanja za zdravstvene djelatnike a ove godine će Svjetski dan sepse obilježiti druženjem sa svojim sugrađanima.

Sepsa je po život opasna disfunkcija organa uzrokovana neregularnim odgovorom domaćina na infekciju. Unatoč uporabi antibiotika, moderne tehnologije, cjepiva i intenzivnog liječenja smrtnost je izrazito visoka. Rano prepoznavanje znakova, brza dijagnostika i liječenje u što ranijoj fazi (prije nastupanja septičkog šoka) povećavaju postotak preživjelih.