Home Aktualno 1. PROSINAC – PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA PALI SE PRVA SVIJEĆA – SVIJEĆA...

1. PROSINAC – PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA PALI SE PRVA SVIJEĆA – SVIJEĆA NADE I IŠČEKIVANJA.

624
0 Shares

Danas, prvom nedjeljom došašća ili adventa, Katolička crkva počinje novu liturgijsku godinu.

Došašće znači: Božić se bliži. Kroz vrijeme došašća vjernici se pripravljaju na osobni susret s Kristom kroz liturgijska slavlja, molitvu, pokoru i odricanja. Došašće je radosni hod ususret Gospodinu koji dolazi, obuhvaća četiri nedjelje, koje prethode blagdanu Božića i čuvaju spomen na četiri tisućljeća koliko je, po Bibliji, prošlo od stvaranja svijeta do Kristova dolaska.

Došašće je ujedno i poziv da se u svakidašnjoj, vrtoglavoj strci vremena zaustavimo, da stanemo, da promislimo svoje putove, da si damo vremena. Da se zaustavimo upravo pred tajnom života.

Pred Bogom koji je uzeo obličje čovjeka, lik djeteta da bi čovjeku postao blizi Bog, Emanuel, Bog s nama i Bog za nas.Došašće je prilika da sami sebi dadnemo priliku biti ljudi, biti vjernici, biti jednostavno čovjek.Došašće je prilika da svojim bližnjima i svijetu darujemo ne nešto već nekoga – sebe. I sve to po uzoru Krista koji je nama, svijetu darovao ne nešto već Nekoga – samoga Sebe.

hp photosmart 720Danas palimo prvu svijeću na svom adventskom vijencu.
Prva svijeća ima i odredjenu poruku – nade i iščekivanja.
Druga nedjelja – svijeća mira, s porukom pomirenja s svima.
Treća nedjelja – svijeća radosti i veselja.
Četvrta nedjelja – svijeća ljubavi.
Također u nekim krajevima postoji običaj da se na adventski vijenac stavi i peta bijela svijeća – Kristova svijeća!

DRAGI PRIJATELJI, VAMA I VAŠIM OBITELJIMA I SVIMA KOJE NOSITE U SVOM SRCU, ŽELIMO SRETNU I BLAGOSLOVLJENU PRVU NEDJELJU DOŠAŠĆA

0 Shares