Home Aktualno
418
SHARE

OTVORENO PISMO LIJEČNICIMA SUDIONICIMA HRVATSKOG DOMOVINSKOG RATA

“Povodom velikog broja smrti branitelja, s prosječno samo 51 godinom koordinacija braniteljskih udruga grada Knina uputila je otvoreno pismo liječnicima koji su sudjelovali u domovinskom ratu da to istraže.

 

U hrvatskom domovinskom ratu odigrali ste herojsku ulogu ne mareći ni za vlastitu sigurnost kako bi došli do ranjenika. Pokazali ste visoku stručnu i znanstvenu razinu medicinskog umijeća zbog čega je uspješnost liječenja ranjenika bila vrlo visoka a ukupni mortalitet mali, što je veoma utjecalo na visoki moral kod hrvatskih branitelja.        Mnogi hrvatski branitelji su danas  živi zahvaljujući upravo  vama,  te je vaša žrtva i doprinos u hrvatskom domovinskom ratu neupitna.

Preživjeli smo uz vašu pomoć rat a sada vam se obraćamo za pomoć kako bi preživjeli i mir.

Obraćamo vam se za pomoć u liječenju posljedica koje je hrvatski domovinski rat ostavio na naše zdravlje i s kojima se svakodnevno susrećemo a vjerujemo da vi imate bogat izvor iskustava iz hrvatskog domovinskog rata koji nam može pomoći da preživimo mir.

Posebno se obraćamo liječnicima dragovoljcima organiziranim u Udrugu hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990-1991.

Bolesti, za koje vjerujemo da su posljedica našeg sudjelovanja u hrvatskom domovinskom ratu i izlaganja dugotrajnom ratnom stresu, izazvale su veliki pomor kod braniteljske populacije.  Najviše umiremo od raznih oblika tumora a potom od bolesti cirkulacijskog sustava ( infarkt, moždani udar i sl. )  Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja od 1998  do 31. 10. 2015. g. umrlo je 39.105 hrvatskih branitelja , prosječno doživljene životne dobi 50,9 godina ( brojka je još i veća, jer su u ovaj broj uračunati samo oni hrvatski branitelji koji su od Ministarstva zatražili refundaciju troškova pogreba i vojne počasti ).

Prema podacima Ratnog saniteta prosječna dob svih ranjenih hrvatskih branitelja u hrvatskom domovinskom ratu bila je 30, 9 godina !!!!!!

Nadležne institucije ( Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravlja ) po ovom krucijalnom pitanju za hrvatske branitelje rade nedovoljno.  Ministarstvo hrvatskih branitelja od lipnja, 2012. g. samo provodi razne faze projekta Uzroci pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja , ništa ne poduzimajući, osim obećanja da će nakon završetka zadnje faze projekta zavisno od dobivenih rezultata predložiti preventivne pristupe kroz sustav sistematskih pregleda, promoviranje ciljanih pretraga te ciljani probir za bolesti s najvećom smrtnošću.

Ministarstvo zdravlja utemeljilo je tzv. veteranske bolnice postavivši samo ploče na postojeće bolnice u Zaboku, Kninu i Vukovaru, bez ikakvog plana o liječenju hrvatskih branitelja.  Mi, nažalost, više vremena nemamo, svakodnevno obolijevamo i mladi umiremo. Zanima nas može li se to spriječiti, produljiti i spasiti naše živote.

Smatramo, radi boljeg uvida u situaciju, da se odmah mora istražiti smrt ovih 39.105 hrvatskih branitelja, istražiti je li njihova  duljina sudjelovanja u hrvatskom domovinskom ratu utjecala na pojavnost određenih bolesti i njihovu preranu smrt.

Liječnici , sudionici hrvatskog domovinskog rata, naši ratni drugovi, upućujemo vam apel ne samo za naše zdravlje, nego za naš život.  Kao što smo vam vjerovali u hrvatskom domovinskom ratu, vjerujemo u vas i danas, jer znamo da nas nećete iznevjeriti.”

PREDSJEDAVAJUĆI  RADNOG

PREDSJEDNIŠTVA KOORDINACIJE

Tomislav Čolak