Home Knin Kamen, granit, lipovina, staro željezo, bakar …

Kamen, granit, lipovina, staro željezo, bakar …

3429
0 Shares

1374856_211114175731148_2116984701_n

Zvonimirova, Tuđmanova, Jelenina, Krešimirova,… Knin se gradi, uređuje, obnavlja. Ne ide onako brzo kako bi mi to htjeli, ali pretpostavljam da tako mora biti. Da bi nam Knin bio ljepši, vjerojatno kroz to moramo proći.

Radovi su ili završili, ili su na takvom stupnju da je došlo vrijeme, kada se mogu postaviti neka pitanja.

Zvonimirova, Tuđmanova, Jelenina, Krešimirova (podsjetite me, ako sam što izostavio) su ulice koje su bile ili na kojima su bila gradilišta. Kao jedna od posljedica izvođenja radova, javile su se gomile otpada.

Kamene ploče, granitne kocke, stabla lipe, vodovodne instalacije, električne instalacije, razni ostali otpad… Nekad, u nekim drugim vremenima to je bio otpad, o kojem se nije puno razmišljalo. Bacao se.

Došla su druga, racionalnija vremena kad se „svaka kuna okreće dva puta prije nego se potroši“. Gornji otpad, više nije obični otpad, već komercijalni otpad.

Dolazim na pitanje, koje ste vjerojatno naslutili.

Dakle, radovima u gornjim ulicama (i Studentski dom u Krešimirovoj ulici), nakupile su se goleme količine navedenog komercijalnog otpada. Možda nisam obaviješten, možda sam propustio, ali mnogi pa i ja, postavljamo pitanje, što je sa njim?

Pogotovo, kad se zna da se taj otpad mogao staviti na tržište. Dobivena sredstva mogla su se podijeliti kninskoj novorođenčadi, ili kninskim učenicima za knjige, za grijanje, ili potrebitima…

Da bi zadovoljio svoju potrebu za znanjem i informacijama, javit ću se nadležnima sa ovim pitanjem, ali odmah vam moram reći da mi u zadnje vrijeme sve teže i teže odgovaraju. Da mi je znati zašto?

Dok ne dobijem odgovor, ljudski 1377267_211114235731142_452079013_nje razmišljati o svim mogućnostima.

Kao prvo, nadam se da ga nisu bacili.

Pod dva, zbog neznanja ljudi svašta konstruiraju. Pa se tako šuška, da su stare granitne kocke završile u Škabrnjskoj ulici kao pločnik oko privatne kuće (vidi sliku gore, inače ne sjećam se da sam igdje vidio da se granitne kocke koriste za pločnik). To otvara druga pitanja: tko je dopustio da se na taj način uređuje javna površina?

O kojim je novcima riječ?

Kamene ploče. Kako odrediti cijenu starih, ali kvalitetnih ploča? Možda je za usporedbu, slučaj iz Starigrada iz 2010. (v. http://www.voxtv.hr/vijesti/stari-kamen-iz-starigrada-prodali-za-15-puta-manju-cijenu). Za kamen iz brodskog pristaništa kalkulira se sa cijenom od 300E/m3. Zvonimirova+Tuđmanova+Trg.

Drvo lipe. Nikad ih prežaliti. U Orahovici su 2007. prodavali trupce lipe iz parkova za oko 300kn/m3.

Stari metal. Prema danas.net, otkupna cijena starog željeza je 1-1,5 kn/kg, a bakra 30-34 kn/kg.

granitne_kocke_skabrnjskaGranitne kocke. Na http://www.oglasnik.hr/oglasi/gradjenje_opremanje/gradjevinski_materijali/ponuda/kocke-granitne-10×10-cm-26m2-cijena/oglas-14430747.html, prodaje ih za skoro 100kn/m2. U Srbiji prodaju stare granitne kocke za oko 1,5 kn/kom.

Itd, itd…

Nadam se da će se netko od nadležnih iz Grada javiti i zaustaviti kninska kuloarska nagađanja. Bilo bi mi najdraže, da nam odgovore, kako su ti novci otišli za potrebite grada Knina.

Inače, što vi kažete na ovo?

 

izvor

0 Shares