Home Aktualno Analiza: Što nas čeka za 7 dana u IX. Izbornoj jedinici?

Analiza: Što nas čeka za 7 dana u IX. Izbornoj jedinici?

698
Foto: screenshot vijesti.hr
0 Shares

Prognozirati izbore rezultata je nemoguće. Vode se razna istraživanja, više ili manje stručno obavljena, i svako daje različite rezultate. Jedino što je karakteristično za IX. izbornu jedinicu je da je to jedna od utvrda HDZ-a.

Na zadnjim parlamentarnim izborima 2011. godine, u IX. Izbornoj jedinici raspodjela mandata  bila je u korist HDZ-a za samo 7,9% što je najmanja razlika u zadnjih 12 godina. Podsjetimo, 2003.godine HDZ s koalicijom je imao 33,3% više glasova nego SDP sa svojom koalicijom, 2007. godine su imali 29,43% glasova više. Istraživanja koja su provedena nedavno pokazuju da će ove godine razlika biti malo veća.

IX.izborna2011rezultati
Rezulatati 2011. godine izbori.hr

SDP je na zadnjim izborima 2011. godine sa svojim koalicijskim partnerima dobio 71.220 glasova, a HDZ sa svojim koalicijskim partnerom osvojio 90.645 glasova. Zanimljivo, jedini tko je išao s HDZ-om na unaprijed izgubljene izbore bio je Kerum sa svojim HGS-om. Te dvije koalicije su jedine i dale predstavnike u Sabor, no za ove izbore je HDZ napravio jednu mudru odluku koja bi mogla donijeti glasove i mandate, ali otežati vladanje ako pobijede na izborima. Nekoliko lista i stranaka koje su na prošlim izborima bile ispod praga, a zajedno daju 10,000-15,000 glasova su sada uz HDZ (HSLS, HČSP …) Problem u tome je zadovoljiti apetite malih koji su najčešće pretjerani u odnosu na zasluženo. S druge strane, veliki broj nezavisnih lista koje su bile razjedinjene su sad skupa „pod MOST-om“ i vjerojatno ulaze u Sabor.

Prema podatcima koje je objavio RTL, koji je napravio istraživanje na najvećem uzorku. Jedina „mana“ je što je napravljen prije nekog vremena kad su trendovi bili malo drugačiji. Po njihovim podacima najvjerojatniji omjer je 10-4 (HDZ-SDP). No, novije istraživanja drugih daju jedan mandat MOST-u koji će najvjerojatnije „oduzeti“ HDZ-u.

9. izborna jedinica ima čak 12.9% neodlučnih birača. Dakle, ako ne dođe do nekih velikih promjena, što je sada već malo vjerojatno, HDZ će osvojiti 9 mandata, SDP 4 i MOST 1

vijesti.rtl.hr

No, u ovom istraživanju su ispitanici, odnosno glasači pitani – koga biste željeli za premijera i glasači u IX izbornoj jedinici su dali vrlo interesantne odgovore:

Glasači MOST-a su 90.4% da premijer bude Milanović, a 1.1% da bude Karamarko; glasači HDSSB-a su 46.9% za Milanovića na mjestu premijera, a 6.3% za Karamarka; glasači Živog zida 26.9 – 15.4% u korist Milanovića, ORAH-a 61 – 7% itd. Jedino su glasači koalicije ‘Spremni’ za to da Karamarko bude premijer u odnosu na Milanovića. To su rezultati koji su u skladu s rezultatima na razini cijele Hrvatske koji kažu da 33.87% glasača smatra da bi Milanović bio bolji premijer, samo 25.17% da bi to bio Karamarko, a čak 31% nije sigurno za nikog, što jednom i drugom, a posebice Milanoviću otvara prostor za koaliranje.

Ovakvi podatci pokazuju kako Milanović to jest Milanovićev PR mag Alex Braun, vodi vrlo mudru kampanju jer izbori koje bi prije šest mjeseci HDZ sigurno dobio, sada već „vise“. Ne bi bilo iznenađujuće da prevagne potencijalna debata odnosno sučeljavanje -osnovna demokratska procedura.

0 Shares