Home Mozaik Berekinčićev dnevnik: Kad nekome daruješ Škver ne daj mu radnike – robovi...

Berekinčićev dnevnik: Kad nekome daruješ Škver ne daj mu radnike – robovi njemu tribaju

159
SHARE

magarac-u-camcu-100

Velki vlasnik splitskog Škvera oće uvesti radnu snagu. Kaže, ovi naši radnici ništa ne valjaju. Rade misec dana pa oće plaću. Zato će on uvest strance. Lipo će on nji negdi ukrcat na brod, dovest u škver i neka rade. A onda, krušne mi mrve, ako koji bude tražjo plaću, odma s njim okle je i doša. Pa nek tamo traži svoja prava i plaću.

Ne moš virovati. Radnici bi plaću. Pa to je da Debeljak proplače prid kamerama.

Zamisli ti ove naše marve od radnika. Država lipo čoviku darovala Škver. Još mu svaki misec daje nekolko miljuna kuna za plaće radnika dok on škver ne postavi na zdrave noge, kako se to kaže. I sad bi ona marva radnička tila da on njima dade te plaće. Pa jesu l’ oni normalni?! Znaju l’ oni što čovik svašta more sebi kupti za te pare. Kolko auta, kolko kuća, kolko more proputovati u inozemstvo?

I sad kaže oni naš ministar Mrsić, brke on omrsjo, da nemore ovaj jadni Debeljak uvozti radnu snagu. I kako će čovik sad? Radnici ga tužli. Još će štrajkat ako im ne bude dava plaću. Pa krušne ti mrve, oni za svoj rad oće plaću. Pa nije njemu država za to darovala škver. Da on njima daje plaću. Pa ko je to u Hrvackoj vidjo.

Nema nami druge nego lipo jope uvest robovlasništvo. Neka Debeljak u škver dotra robove, jer kaže da su preskupi ovi naši radnici šta od plaće za teški fizički rad ne mogu ni 15 dana familiju ranit. I onda krušne mi mrve, da ne bi čovik mora plaćat goniče robova, poslat mu u škver Jacu, onog Ivana Domagoja Miloševića, Popijača, Čačića, Linića, Zokija i svu drugu bagru šta je imala svoje prste u tome da se njemu daruje Škver. Neka mu oni budu goniči robova, a on njima nek bude gazda.

Pa nek vide kome su darovali Škver kad im je već bilo teško vidti kako čovik upravlja bivšim TVIK-om u Kninu i kako tamo plaća ljude koji su radli za njega.

Ne moš virovati. Radnici bi plaću. Pa to je da Debeljak proplače prid kamerama.

izvor