Home Crna kronika BiH: Uhićen dopremijer, ministar poljoprivrede, ministar trgovine, Jerko i Mladen Ivanković Lijanović…

BiH: Uhićen dopremijer, ministar poljoprivrede, ministar trgovine, Jerko i Mladen Ivanković Lijanović…

1174
0 Shares

U akciji “Meso” koja se provodi po nalogu državnog tužitelja BiH ukupno je 14 osumnjičenih osoba, saopćeno je iz te pravosudne institucije. Radi se o jednoj od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilijunskih poreznih utaja.

Kako je doznao Avaz, među uhićenima su federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, kao i njegov brat. Novinari Avaza kontaktirali su s Mladenom Ivankovićem Lijanovićem, predsjednikom stranke Radom za boljitak, preko telefona kada im je potvrdio da je uhićen njegov brat, ali i rekao da upravo i njega uhićuju: “Evo i mene upravo SIPA uhićuje”. Uslijedio je prekid telefonske veze. Avaz piše kako je uhićen i ministar trgovine u Vladi Federacije BiH i član stranke Radom za boljitak.

Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima diljem Bosne i Hercegovine: desetak osoba bit će uhićeno, provest će se pretresi u tri poduzeća.  pored Jerka Ivankovića Lijanovića pretreseni su objekti u vlastništvu, a za ovo krivično djelo se također sumnjiče i: Slavo Ivanković-Lijanović (1957.), Jozo Ivanković-Lijanović (1962.), Mladen Ivanković-Lijanović (1960.), Milorad Bahilj (1953.), Jozo Slišković (1956.), Venka Ivanković (1941.), Željko Mikulić (1959.), Zdravko Ivanković (1968.), Draženko Kvesić (1968.), Miroslav Čolak (1941.), Lijan-Stipe Ivanković (1933.), Mirjana Šakota (1958.), Mirko Galić (1954.).


Radi se između ostalog, o poreznim utajama u iznosima od više od 11 milijuna KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina. 

U okviru akcije, izvršeni su pretresi i izuzimanje dokumantacije i dokaznih materijala iz poduzeća: “Lijanovići” d.o.o. Široki Brijeg “Kora- fin” doo Široki Brijeg “Velmos Company” d.d. Mostar.

Navedene osumnjičene osobe su pod istragom i osumnjičene su za kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. stavak 3. Kaznenog zakona BiH, a u svezi sa kaznenim djelima neplaćanje poreza iz članka 211., porezna utaja ili prijevara iz članka 210. i pranje novca iz članka 209. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom. Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u ovoj akciji i istrazi u ovom predmetu.

Među osumnjičenima ima i zvučnih imena iz privrednog i javnog miljea u Bosni i Hercegovini.

U akciji “Meso” uhićeni ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj,  dugogodišnji je čovjek od povjerenja Jerke Ivankovića Lijanovića. Dokumentacija istražitelja svjedoči kako je ministar Bahilj od samog početka bio uvezan u kriminalne aktivnosti širokobriješe porodice Lijanović.

Bahilj je, naime, bio Lijanovićev direktor u dvije firme koje se terete za utaju poreza, a riječ je o “MI-MO” i “Farmko”. Naime, braća Lijanović su u Mostaru 16. 12. 2002. godine preko svog bivšeg komercijalnog predstavnika Alije Ćurića registrirali mesnu firmu “MI-MO”, a u sudskom registru u Mostaru zavedena je s osnivačkim ulogom od tek 2.000 maraka. Nakon samo tri godine “MI-MO” prestaje s radom, a državi ostaje dužna oko milijun maraka PDV-a.

Nakon propasti, poslovanje firme “MI-MO” preuzima firma “Farmer”, koja zakupljuje kapacitete “Lijanovića” i zapošljava iste radnike, ali ne preuzima i dugove. Potom i ova firma prestaje s radom nakon dvije godine, a državi ostaje također dužna oko milijun KM. Lijanovići se tu ne zaustavljaju, već osnivaju treću firmu pod nazivom “Farmko” iz Širokog Brijega, koja po istom isto osnovu preuzima radnike i kapacitete mesne industrije “Lijanović”, ali ne i dugove.

Inače, Bahilj je u javnosti pozvan kao “živopisan ministar”, a pogotovo nakon što je u 2012. godini nakon sastanka sa tadašnjim generalnim direktorom BH Gasa Adnanom Kresom, na pitanje novinara kako preživjeti poskupljenje, uz ciničan smijeh kratko odgovorio: “Štedite, nemojte jesti”.

feral news / klix.ba /

0 Shares