Home Kolumne “Divide et impera” – jesmo li toliko glupi?

“Divide et impera” – jesmo li toliko glupi?

663
0 Shares

Divide et impera“ – jedna od najstarijih političkih ili preciznije vladajućih slogana. Smatra se da pripada Juliju Cezaru što za ovu priču nije niti posebno bitno. Ona predstavlja kombinaciju političkih, vojnih i ekonomskih strategija koje omogućuju uspon i održavanje moći, razjedinjavanjem svojih protivnika, tako da se nisu u stanju suprostaviti.

Nakon starih Rimljana istu metodu predlaže i poznati Machiavelli u knjizi „Umijeće ratovanja“. Za one koji nisu ljubitelji čitanja ili proučavanja povijesti, odličan primjer iste politike se može vidjeti u filmu „Hrabro srce“ gdje engleski kralj razjedinjuje Škote kako bi mogao s njima vladati.

E sad, kakve to veze ima sa Hrvatskom danas? Velike. Svi povijesno poznati primjeri korištenja ove maksime govore o razjedinjenju svojih neprijatelja, i svemu onome što uz to ide (osvajanja, pljačke i sl.).

Međutim, došlo je vrijeme, na brdovitom Balkanu, da se neki lokalni političari počinju koristiti ovom maksimom. Budimo iskreni, i vratimo se malo unazad (npr. 10-ak godina) i zapitajmo se – jesu li građani Hrvatske po bilo kojem pitanju bili ovako značajno podijeljeni? Prošli smo rat, prijelaz iz rata u mir, ekonomske krize, i druge objektivne i subjektivne probleme, ali nikad nismo bili ovako vatreno ZA i PROTIV, ne samo po pitanju besmislene definicije braka (iskreno, u mojim krajevima je brak mjesto na kojem ima najviše ribe, ali ne smiješ mreže bacati jer se zapetljaju i dosta se isparaju), nego i po pitanju ćirilice i sl.

Oni koji imaju malo duže pamćenje sjetit će se velikog prosvjeda na splitskoj rivi s temom „ne damo generale“. Što se s njima dogodilo opet nije bitno (osim činjenice da su oni koji su tada pjenili za generale su ih u biti i predali u Hag). Po čemu su slične 1999. i ova 2013.? Samo po glavnim likovima. Onda je bio Ivo, a danas je Tomislav. Zavadi pa vladaj. Onda su se građani Hrvatske „dijelili“ na one koji su za Hrvatsku (ali što je blesavo, isti ti su predali generale) i oni koji za to nisu. A danas? Opet oni koji su za Hrvatsku (zanimljivo, opet je čuvaju oni koji su digli ruke 2009. za ćirilićne ploče, nije li tako?) i oni koji su za pravni poredak.

Samo kao primjer, isti obrazac propagande se dogodio i u našem gradu na zadnjim lokalnim izborima (kad su oni što vole Knin prišili kokarde onima koji ga ne vole – vidi se da su mentori bliski – možda je u pitanju ista osoba?).

I što sad? Odemo na Facebook i na jednom velikom broje profila stoji ili za ili protiv. Ovo protiv je crveno, pa sam se iznenadio što ovo za nije plavo. Dakle, sve veći broj ljudi se određuje je li s nama ili nije s nama, ma što god to mi ili oni značilo.

Jedino što me tješi je da su građani ove države (a vjerujem da će ubrzo i građani ovog grada) sazrijeli i prozreli ovu luđačku politiku koja razjedinjuje ne samo političke grupacije, nego polako razdvaja i prijatelje i kolege itd.

Za kraj? Poruka – svatko tko ljude dijeli nije dobronamjeran!!!

JJ

0 Shares