Home Iz svijeta Dubravka Šuica upitala slovensku europarlamentarku: “Kada ćete se odreći komunizma!?”

Dubravka Šuica upitala slovensku europarlamentarku: “Kada ćete se odreći komunizma!?”

823
0 Shares

Nakon što je Dubravka Šuica (HDZ) na saslušanju Alenke Bratušek u Europskom parlamentu optužila Slovenku da je komunistkinja jer je na jednoj video snimci pjevala pjesmu “Bandiera Rossa”, slovenski europarlamentarac Ivo Vajgl poslao je hrvatskim kolegama pismo u kojemu kritizira to “nekritičko ogovaranje susjedne države” i naglašava da njemu osobno nikad ne bi palo na pamet prozivati Hrvate zbog pjevanja ustaških pjesama, piše večernji.hr.

Alenka Bratušek, bivša slovenska premijerka i kandidatkinja za mjesto potpredsjednice Europske komisije, imala je u ponedjeljak vrlo teško saslušanje u Europskom parlamentu, tijekom kojega su joj mnogi europarlamentarci postavljali neugodna i kritička pitanja. HDZ-ovka Šuica pitala je Bratuškovu nešto o energetskoj politici, za što bi Slovenka trebala biti zadužena u novoj Komisiji, no na kraju svoga pitanja Šuica se referirala na video snimku i pitala kada će se Bratušek “odreći komunizma”. Bratušek joj je odgovorila da je pjesma sa stihovima “evviva il communismo” slovenska antifašistička pjesma. Šuica je u svom priopćenju navela da je takav odgovor “kod brojnih zastupnika izazvao nevjericu”.

Ivo Vajgl u utorak je odlučio napisati e-mail svim hrvatskim europarlamentacima u kojem se žali da su argumenti iz Šuičina pitanja servirani od strane slovenskih zastupnika iz redova Europske pučke stranke (EPP), kojoj pripada i Šuičin HDZ, a koji su iznimno kritični prema Alenki Bratušek.

“Ključni argument za optužbe, koje u europskom prostoru zvuče alarmantno, trebao je biti propagandni video, koji su kolege iz EPP-a iz Slovenije širokogrudno distribuirale svojim prijateljima u inozemstvu. Jako mi je žao što je ta propaganda kod nekih, koji ne poznaju Sloveniju, zazvučala kao istina“, piše Vajgl.

“Ne ulazeći u širi kontekst saslušanja Alenke Bratušek, s kojim nikako nisam bio zadovoljan pa sam svoje mišljenje izrazio i javno, želio bih vama, hrvatskim kolegama, reći da nekritičko ogovaranje susjedne države, njenih ljudi i običaja (kao što je većinski pozitivan odnos prema antifašizmu i otporu za vrijeme NOB-a) ne bi smjelo biti nešto što je prihvatljivo i uobičajeno. Ja osobno nikad, na primjer, ne bih upotrijebio argument pjevanja ustaških pjesama kao korektan indikator javnog raspoloženja u Hrvatskoj. Mi dosta dobro znamo jedni druge pa vjerujem da je bolje da jedni drugima pomažemo u posredovanju pozitivne slike o nama u svijetu. To nam je potrebno”, zaključuje Vajgl.

 

feral news / vecernji.hr /

0 Shares