SHARE
Foto: Luciano Grmovšek/TZ Knin

Pred nama je povijesni spektakl „Zvonimirovi dani” koji ove godine nudi sadržajniji program. Ovogodišnji povijesni spektakl koji će se održavati 7., 8. i 9. lipnja širi svoje granice i pored kninske Tvrđave održavat će se i u Općini Biskupija.

Mali Zvonimirovi Dani

Po prvi put održavaju se Mali Zvonimirovi dani uz sudjelovanje dječjih viteških skupina iz cijele Hrvatske, pa tako i malih alkara i malih vitezova Kralja Zvonimira potvrdili su nam iz turističke zajednice grada Knina.

Vitezovi će obnoviti svoj zavjet zaštitnici Zvonimirovih dana Gospi velikog hrvatskog krsnog zavjeta i procesijom njen pralik prenijeti na kninsku Tvrđavu.
U Općini Biskupija bit će upriličena Legenda o Kralju Zvonimiru, srednjovjekovna večera, sajam i koncert grupe Kries.

Na kninskoj Tvrđavi zakoračit će se u pravi srednji vijek, uz tabore viteških skupina, srednjovjekovni park, srednjovjekovni sajam. Spektakl se nastavlja noćnom borbom, napadom na utvrdu, te neizostavni vatreni show.

Ovogodišnje 11. Zvonimirove dane zatvorit će Diktatori i Giuliano.

Nema Više Zvonimirovih Dana

Još u prosincu smo mogli čuti, iz KUD-a “Kralj Zvonimir”,  kako nema više Zvonimirovih dana:
“I tako, nema više Vitezova kralja Zvonimira nema više Zvonimirovih dana, kninska gradska vlast tako odredila…”

Ali situacije se u međuvremenu promijenila, “proširene su granice”, uključena je dječja viteška skupina, mali alkari, spektakularan nastup Giuliana…

Pitali smo članicu Upravnog odbora KUD-a , Nadu Hržić, da nam ukratko prokomentira ovogodišnje Zvonimirove Dane:

Po čemu će Zvonimirovi dani ove godine biti drugačiji nego inače?

Ove godine program kreće s malim Zvonimirovim danima, u kojem sudjeluju viteške skupine koju čine djeca. Osnovali smo postrojbu malih vitezova kralja Zvonimira koji ovih dana treniraju na kninskoj tvrđavi. Dolaze nam skupine malih vitezova iz cijele Hrvatske a imat ćemo i malu Alku.

Mali Zvonimirovi dani održat će se 7. Lipnja u večernjim satima i posjetitelji će moći vidjeti malog kralja Zvonimira i kraljicu Jelenu, mali viteški i streličarski turnir te malu noćnu borbu.

Druga specifičnost ovogodišnjih Zvonimirovih dana je i u obnovi zavjeta Gospi velikog hrvatskog krsnog zavjeta koja je i Zaštitnica Zvonimirovih dana.
Ove godine jedan od dana će se održati i u našem povijesnom lokalitetu Biskupije koja je ima duboku povezanost s kraljem Zvonimirom.

Kako se došlo na ideju za Biskupiju?

Gracija Požar je predložila Biskupiju a s obzirom na hrvatsku povijest ,5 crkava, i najstariji Gospin pralik u Hrvata koji je pronađen u Biskupiju svi smo se odmah složili s tom idejom.
Ove godine Zvonimirovi dani se rade u čast Gospe VHKZ

Ranije je vaša udruga slala priopćenja kako neće biti ZD, da je razlog gradska vlast? Nije li možda objava bila više politički nastrojena? Kakva je sad suradnja?

Suradnja je odlična a što se tiče prijašnjih nesuglasica sve smo zanemarili i mi i Grad za dobrobit ovog grada koji svi volimo i kojemu želimo dobro. A što se tiče politike to morate pitati političare. Ja sam umjetnik a ne političar.