121 Shares

Hrvatski vojnici poručuju kako su im tijekom hodnje vođe iz Šepurina i junaci iz Domovinskog rata predstavljali glavni izvor snage i motivacije

Dolaskom u kraljevski grad Knin, 43 novih vođa Hrvatske vojske u ponedjeljak, 28. listopada 2019. uspješno je završilo šestotjednu obuku, čija je kruna bila hodnja iz vojarne u Udbini do Kninske tvrđave.

Na Kninskoj tvrđavi polaznicima zahtjevne obuke Središta za razvoj vođa Marko Babić uručene su značke i diplome o uspješno završenoj obuci.

U 32 sata hodajući kroz tri županije, odnosno 88 kilometara, pripadnici Hrvatske vojske još jednom su dokazali visoku razinu spremnosti, profesionalizma i obučenosti.

Dolaskom u kraljevski grad Knin ističu, podsjećaju i na svoje prethodnike i iskustva iz Domovinskog rata koja predstavljaju izvor snage i motivacije hrvatskim vojnicima.

Pukovnik Kasumović: Neka uspjeh prvog naraštaja bude motivacija svim hrvatskim vojnicima

Zapovjednik Središta za razvoj vođa „Marko Babić“ pukovnik Tomislav Kasumović istaknuo je kako je uvjeren da će uspjeh prvog naraštaja biti motivacija svima koji se usude budućnost Hrvatske vojske uzeti u svoje ruke.

Podsjetimo, na inicijativu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića ustrojilo se Središte za razvoj vođa „Marko Babić“ na Udbini po uzoru na Središte za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović Gavran“ koje je djelovalo u Šepurinama u razdoblju od 1994. do 2000. godine.

Ministar Krstičrvić i Ante Gotovina na svečanosti na Kninskoj tvrđavi

Idejni začetnik Središta u Šepurinama bio je umirovljeni general Ante Gotovina koji je prisustvovato završnoj svečanosti na kninskoj tvrđavi gdje su polaznicima uručene značke i diplome u uspješno završenoj obuci.

Zapovjednik Središta pukovnik Kasumović: Ovo je brušenje oštrice dočasničkog kora dočasnika na nižim taktičkim razinama

Izdržljivošću i spremnošću hrvatskih vojnika prvog dana hodnje zadovoljan je i njihov zapovjednik, pukovnik Tomislav Kasumović.

„Hrvatska je ovime dobila sve. Ovime je započelo novo poglavlje u obučavanju Hrvatske vojske, razvijanju njezinih novih sposobnosti, brušenje oštrice dočasničkog kora dočasnika na nižim taktičkim razinama koji će voditi ljude i u borbenim djelovanjima ukoliko to bude potrebno“, istaknuo je zapovjednik Središta za razvoj vođa „Marko Babić“ pukovnik Kasumović.

„Obuka zahtjeva puno od nas polaznika, potrebno je prije se dobro pripremiti. Sve vojničke vještine moraju biti na razini kako bi savladali sve zadaće i kako bi obuku uspješno završili. Od motivacije doslovno letimo već šest tjedana, tako letimo i danas, spremni smo na ovo i izrazito smo ponosni, samopouzdani i spremni“, rekao je jedan od polaznika Središta, skupnik Ivan Jure Radanović.

Podsjetimo, hodnja iz Udbine do Knina kruna je šestotjedne obuke kojom je Hrvatska vojska postala bogatija za 43 novih vođa koji su još jedan od pokazatelja sjajne budućnosti i smjera razvoja Hrvatske vojske.

121 Shares