Home Aktualno Održana svečana sjednica Gradskog vijeća

[FOTO] Održana svečana sjednica Gradskog vijeća

311
SHARE

Jučer je održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je Gradonačelnik Jelić prezentirao dio učinjenog u proteklih godinu dana.

Osim gradonačelnika okupljenima se obratila i i predsjednica Gradskog vijeća Vedrana Požar, župan Goran Pauk ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te književnik Ivan Aralica u ime svih kojima je dodijeljeno priznanje.

Nagrade i priznanja dodijeljena su građanima:

Josip Mijač

Grb Grada pošto je 26. prosinca 2018. skočio u Krku kako bi spasio ljude iz automobila.

Rođen je u Njemačkoj, 1. veljače 1997. godine. S bratom Antom, sestrama Jelenom i Anom, odrastao je u skladnoj obitelji uz majku Katu i oca Ivicu. Josip je student Mehatronike u Njemačkoj, voli boks, koji rekreativno trenira te svira gitaru i harmoniku. Josipu ovo nije prvi humani čin spašavanja, prije par godina na Krčiću je spasio ženu i dijete, koje je palo u vodu.

Robert Šistov

Grb Grada pošto je 26. prosinca 2018. skočio u Krku kako bi spasio ljude iz automobila.

Rođen je u Tomislavgradu, BiH, 21. studenog 1993. godine. S bratom Nikolom i sestrama Antonelom i Dajanom, odrastao je u skladnoj obitelji uz majku Katicu i oca Antu.  Po zanimanju je monter suhe gradnje, a danas je zaposlen mladi čovjek koji uz posao živi za motociklizam.

 Dragoljub Čupković

Plaketa Grada za značajan doprinos… suživotu u gradu Kninu.

  Rođen 10.12.1947. godine u Otonu kod Knina. Oženje, otac dvoje djece. Bio zaposlenik Tvika, nakon Domovinsko rata ostaje u Gradu, postaje član Komisije za uspostavu povjerenja u Kninu, zatim postaje Gradski vijećnik Grada Knina, član Poglavarstva i županijski vijećnik. Aktivan je u humanitarnim organizacijama, predsjednik SKD Prosvjeta, a prije umirovljena radio je u srednjoj školi u Kninu.

Zoran Lovrić

Plaketa Grada za 70 puta darovanu krv.

 Rođen 18. travnja 1966. godine u Globarici općina Maglaj. Višestruki darivatelj krvi koji daje krv na načelnima humanosti, dobrovoljnosti, anonimnosti i besplatnosti. Veliki je zagovornik i poticatelj mladih za ovo humano djelo. Uz Zorana darivatelji krvi su njegova braća i sestre kao i njegova kći.

Rođen 18. travnja 1966. godine u Globarici općina Maglaj. Višestruki darivatelj krvi koji daje krv na načelnima humanosti, dobrovoljnosti, anonimnosti i besplatnosti. Veliki je zagovornik i poticatelj mladih za ovo humano djelo. Uz Zorana darivatelji krvi su njegova braća i sestre kao i njegova kći.

ŽIVOJIN OGNJENOVIĆ

Grb Grada pošto je 29. lipnja 2017. uspio iz automobila koji je sletio u Krku izvući unesrećenog.

Rođen 3. svibnja 1955. godine u mjestu Kakanj, Općina Kistanje, stalno nastanjen u Knin, Osnovnu i srednju školu završio u Kninu, studij kriminalistike u Zagrebu. U sastavu policije radi 15 godina, a isto toliko u humanitarnoj organizaciji koja se bavila sa pomoći i rješavanjem statusnih pitanja osoba narušenog zdravlja i slabijeg imovnog stanja.

MLADEN JELIĆ

Nagrada grada za izniman doprinos u razvoju sustava vatrogastva i protupožarne zaštite.

  Rođen 12. rujna 1954. godinu u Kninu, oženjen, četvero djece, po zanimanju nastavnik tjelesnog odgoja. Od 1979. do 1985. radio kao nastavnik tjelesnog odgoja u više škola. Hrvatski branitelj- dragovoljac, u razdoblju od 17.08.1990. do 16.07.1993. godine obnašao niz dužnosti (zapovjednik voda, dozapovjednik satnije, dozapovjednik boje, savjetnik u zapovjedništvu 113. brigade). Nositelj Spomenice Domovinskog rata i Spomenice Domovinske zahvalnosti. Od 1998. godine obnaša dužnost predsjednika DVD Knin a od 2004. godine do danas obnaša dužnost zapovjednika JVP Knin.

 LUKA LUBINA

Nagrada Grada za izniman doprinos unaprijeđenju struke.

Luka Lubina rođen 1985 u Kninu. Zbog ratnih zbivanja napušta Knin 1991 te u izbjeglištvu završava 4 razreda osnovne škole u Vodicama. Ostatak osnovnog i srednjeg školovanja završava u Kninu. Zbog visoke pozicije na prijamnom ispitu studira uz potporu ministarstva obrazovanje te je dobitnik državne stipendije. Stomatološki fakultet završava u Zagrebu 2010 godine kada stiječe visoko obrazovanje doktora dentalne medicine. 2012. otvara privatnu ordinaciju u Kninu u kojoj i danas radi. 2016. godine upisuje specijalistički doktorski studij za stijecanje titule doktor znanosti a 2017 upisuje poslijediplomski specijalistički studij dentalna implantologija na sveučilištu u Zagrebu. 2019. započinje specijalizaciju iz Oralne kirurgije u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu. Dobitnik je brojnih nagrada vezanih uz unaprijeđenje struke te 4 godine za redom nagrađen titulom najdoktor. Član je Hrvatske Komore dentalne medicine, Hrvatskog liječničkog zbora te Europskog društva za oseointegraciju, Hrvatskog društva dentalne implantologije. Od 2014-2018 obnašao dužnost glavnog tajnika Društva za estetiku lica Hrvatskog liječničkog zbora. Od 2012 glavni je urednik portala za promociju oralnog zdravlja www.mojstomatolog.hr. 2016. Godine izabran je za zamjenika predsjednika područnog sjedišta Split Hrvatske Komore dentalne medicine. Redoviti je predavač na internacionalnim kongresima dentalne medicine. Autor mnogih stručnih članaka u časopisu Smile te mnogim popularnim zdravstvenim publikacijama.

ZDRAVKO MARIĆ

Nagrada Grada za izniman doprinos i angažman na osiguranju sredstava za izgradnju atletske staze.

Rođen 3. veljače 1997. godine u Salovnskom Brodu. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Doktorska diesertacija Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća. Ministar u Ministarsvu financija.

IVAN ARALICA

Nagrada Grada za životno djelo.

 Akademik Ivan Aralica, veliki hrvatski književnik, rođen je u Promini, nadomak Knina, grada u kojemu je završio Učiteljsku školu, nakon čega je učiteljevao u selima Dalmatinske zagore.

U romanu „Okvir za mržnju“, radnja se odvija u učiteljskoj školi koju je završio akademik Aralica, i govori o mukama učenika i životu u našoj Preparandiji, koju će čitatelji odmah prepoznati po danom opisu:

„Preparandija je podignuta na maloj uzvišici, ni s jedne strane nema prirodnog zaklona i zato je izložena jakim naletima bure s Dinare. Na mjestu je gdje se križaju svi vjetrovi, pa je u njenih sedamdeset soba, sobica, dvorana, podruma, kotlovnica i magazina provjetravanje osigurano i bez ventilatora, bilo ljeti bilo zimi. Hladnoće su, kao što znate, u Kninu vrlo česte i oštre, a u zgradi na uzvišici, izloženoj ledu s planina, te kninska zima postiže osobitu žestinu.“ 

Njegov roman „Bunar na turskoj granici“, također se tiče ovoga kraja.

 Sve su to činjenice koje čine neraskidivu vezu akademika Aralice s ovim krajem i koje su, pored činjenice da se radi o osobi koja je bila politički angažirana u ostvarenju hrvatskog proljeća, o zastupniku i potpredsjedniku Županijskog doma Sabora, redovnom članu HAZU, bile jedan od razloga za prijedlog Odbora za dodjelu priznanja, da se Nagrada Grada Knina za životno djelo dodijeli upravo akademiku Aralici.