Home Kolumne Gola Istina

Gola Istina

672
0 Shares

280104_abe54a7989a16fef5cbb26165e870025.jpg_srz_396_369_75_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz

Prekrasan jesenski dan (18. listopada 2013.) za tvrtku DIV d.o.o. (dalje DIV), odnosno njen pogon u Kninu (bivši TVIK) ostat će u najljepšem sjećanju. Naime, nepravomoćnom sudskom presudom Općinskog suda u Kninu, DIV  je dobio spor protiv grada Knina te stekao pravo upisa vlasništva u zemljišne knjige.

DIV je tužio Grad Knin radi određenih zemljišnih čestica i zasada nepravomoćnom presudom dobio spor. Nepravomoćna presuda će po svemu sudeći postati i pravomoćna jer je Sud proveo dokazni postupak te prihvatio dokaze koje je predložio DIV kao i izjave svjedoka. Začudo, Grad Knin ni na koji način nije osporavao tužbu DIV-a. Dapače, u postupku je utvrđeno da je postojao usmeni dogovor između DIV-a i Grada Knina o navedenim zemljišnim česticama.

Navedene zemljišne čestice nalaze se u krugu tvornice DIV u Kninu. Sud je utvrdio da su te zemljišne čestice nacionalizirane 1981. te date tadašnjem TVIK-u na korištenje. DIV je pravni sljednik TVIK-a a pravo vlasništva stječe dosjelošću nakon dvadeset (20) godina korištenja. Prethodni vlasnici ili njihovi sljednici po saznanjima Suda nikada nisu podnijeli nikakav zahtjev za povratom zemljišta ili za obeštećenjem. Stoga DIV i nije imao većih poteškoća u izvođenju dokaza te je za sebe ostvario sudsku pobjedu, zasada nepravomoćnu, ali kako smo već rekli sa svim izgledima da uskoro postane pravomoćna.

 Zašto je onda Grad Knin uopće tužen kad je zemljište ionako bilo DIV-ovo?

 Nekom čarolijom, Grad Knin se upisao kao vlasnik u zemljišne knjige. Čarolija je građanima poznatija kao „slučaj Tomković “.

 Da podsjetimo, radi IPA projekta Grad Knin od „Tomkovića“ kupuje zemljište za gradnju pročišćivača. Sukladno kupoprodajnim ugovorima upisuje se kao vlasnik uz mali usmeni dogovor s DIV-om, da DIV povuče postupak upisa vlasništva do okončanja gradnje pročišćivača. To je i učinjeno na obostrano zadovoljstvo. Grad dobiva projekt, DIV čeka, a onda budući da ima sve dokaze sudskom tužbom dobija Grad. Grad to ne poriče, zapravo, ne brani se ničim, nego potvrđuje usmeni dogovor s DIV-om. Neki bi rekli „vuk sit a ovce na broju“. Stvoren je privid da se radilo po proceduri.

 Ali opet, ako je DIV bio u postupku uknjižbe zašto Grad nije kupio zemljište od vlasnika, tj. DIV-a? Otkud su se pojavili „Tomkovići“ kad je stvarni vlasnik bio DIV? Bilo kako bilo grad je Tomkovićima“ isplatio dvaput zemljište koje nije bilo njihovo a onda je potvrdio usmeni dogovor s DIV-om.  Jednostavnom računicom to je oko 650 000, knb ačenih u vjetar (dvaput „Tomkovićima“ po više od 320 000, 00 kn plus sudski troškovi).

 Državna revizija je svojedobno uočila da je isto zemljište plaćeno dvaput. Grad Knin je podnio tužbu protiv „Tomkovića“ da se vrati jedna tranša uplate. Međutim, od tog postupka vjerojatno neće biti ništa jer je tužena osoba nedostupna hrvatskom pravosuđu. Uostalom i nije počinila nikakvo nedjelo jer joj je umjesto jednom Grad Knin „greškom“ platio dvaput.

 Objašnjenje nepravomoćne presude međutim navodi na zaključak da je „greškom“ Grada Knina oba puta plaćeno zemljište osobama koje nisu vlasnici zemljišta. Navedeno zemljište je nacionalizirano 1981. godine (a moguće i plaćeno) pa je Grad Knin „greškom“ dvaput platio što uopće nije trebao platiti. A ako je zemljište 1981. prilikom nacionalizacije i plaćeno, onda je plaćeno triput.

 Prekrasan jesenski dan za DIV. Meteorolozi kažu da je natprosječno topao listopad. Kratki rukavi se ponovno nose, šorcevi također, zamjećuju se i majice na špaline. S mora pristižu informacije o kupačima a iz Đakova o slobodnom ponašanju ljubavnika po parkovima u središtu grada. Nekako je u trendu skidanje, pa za našu priču možemo upotrijebiti poznatu prispodobu CAR(ICA) JE GOL(a).

feral

0 Shares