Home Kolumne Gradonačelnica Josipa Rimac nakon pogibije mladića: Upozoravala sam na tu rupu, a...

Gradonačelnica Josipa Rimac nakon pogibije mladića: Upozoravala sam na tu rupu, a u “Cestaru” su mi rekli da sam dosadna

1077
0 Shares

in8exNezabilježena tragedija dogodila se usred grada Knina. Mladi ljudski život izgubljen je jer na cesti, koja je bila prekopana s dubokom rupom, nije bilo oznaka opasnosti i upozorenja!

Naime, u noći na srijedu, oko 1 sat, u Kninu u Resičinoj ulici u prometnoj nesreći smrtno je stradao 27-godišnji Josip Duvančić iz Promine. On je bezbrižno vozio osobni automobil i iznenada, nasred prometnice, upao u rupu duboku oko dva metra. Rupu nije po mraku ni mogao primijetiti posebice zato što nije bila obilježena prometnom signalizacijom. Duvančić je poginuo na mjestu nesreće.

Maloljetnik s područja Knina, kao putnik u tom vozilu, lakše je ozlijeđen i zadržan na daljnjem liječenju u kninskoj bolnici. Očevid na mjestu prometne nesreće obavili su, uz policijske službenike, i zamjenik županijskog državnog odvjetnika te sudski vještak za promet.

Prema njihovu nalazu, nije bilo šanse da nesretni vozač VW golfa šibenskih registracijskih oznaka, krećući se Zlatovićevom ulicom te dolaskom do raskrižja s Resičinom ulicom, izbjegne rupu. Naime, rupa je bila iskopana po cijeloj širini kolnika. Službenici i vještaci nepobitno su utvrdili da rupa nije bila obilježena prometnom signalizacijom koja bi upozoravala na izvođenje radova u toj ulici – izvijestili su iz Policijske uprave Šibensko-kninske.

Ogorčeni Kninjani

Izvođač radova u toj ulici koji je bio dužan postaviti prometnu signalizaciju je splitska tvrtka “Cestar”. Po nalogu zamjenika županijskog državnog odvjetnika tijelo preminulog vozača prevezeno je u Opću bolnicu Knin radi obdukcije. U cilju utvrđivanja dodatnih okolnosti ove prometne nesreće slijedi daljnje postupanje, izvijestili su iz policije.

Nesreća u kojoj je smrtno stradao Josip Duvančić šokirala je, pa i razbjesnila Kninjane. Ne mogu shvatiti kako su može dogoditi da usred grada automobil može upasti u rupu koju izvođač radova u toj ulici, splitska tvrtka “Cestar”, nije nije propisno obilježio.

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac kazala nam je kako je i sama već duže vrijeme upozoravala nadležne da rupe po raskopanim cestama, gdje se već tjednima obavljaju opsežni radovi na rekonstrukcijama vodovodnih i kanalizacijskih mreža, a postavljanjem novog sloja asfalta i sanacijama nogostupa, nisu propisno obilježene.

Gradonačelnica nam je pri tome otkrila nevjerojatne pojedinosti iz svojeg razgovora sa šefom gradilišta “Cestara” u Kninu Antom Grgićem.

– Neposredno prije blagdana svih svetih, u srijedu sam upozorila šefa kninskog gradilišta tvrtke “Cestar” Antu Grgića da su dužni propisno obilježiti i zaštititi rupe na cesti kazavši mu kako se bojim da će netko stradati. Na to mi je šef gradilišta odgovorio da sam dosadna, da dosad nije vidio dosadnijega gradonačelnika i da se ja ne trebam o tome brinuti jer to nije moja nadležnost – otkrila nam je kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

Prethodno je, kaže, još prije dvadesetak dana upozorila direktora “Cestara” da rupe nisu zaštićene te je u zadnje vrijeme poslala desetak dopisa, kako “Cestaru” tako i drugima nadležnima u provedbi projekta, ali je sve bilo uzalud.

Zatvoriti gradilište!

Sada joj je jedino ostalo da zatraži zatvaranje gradilišta.

– Pitamo se s razlogom može li “Cestar” i dalje biti izvođač. Obitelji stradaloga Duvančića izražavam sućut, a ozlijeđenome brz oporavak – kazala nam je vidljivo uzrujana gradonačelnica.

“Cestar” je, inače, jedan od izvođača na provedbi IPA projekta rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže grada Knina koju u najvećem dijelu financira Europska unija.

Ivica Šimić

‘Cestar’: Prebrzo je vozio

Šefa gradilišta “Cestara” u Kninu Antu Grgića nismo uspjeli pronaći, a cijeli dan nije odgovarao na pozive.

No, došli smo do direktora “Cestara” u Splitu Joze Rake koji nam je kazao kako je mjesto gdje se ova nesreća dogodila bilo ograđeno i označeno pripadajućom vertikalnom prometnom signalizacijom.

– Na početku ulice je postavljen znak ograničenja brzine od 30 kilometara na sat, uz još znak upozorenja za radove na cesti. Gradilište je bilo ograđeno, a i sporna rupa je bila ograđena daskama. Inače, ulica za vrijeme trajanja radova nije bila predviđena za promet. Ja stvarno ne znam kako je momak upao u rupu, stvarno mi je žao što se to dogodilo. Bog mu dao pokoj duši, ali najvjerojatnije se radilo o velikoj brzini – kazao nam je Rako.

izvor

N. LULIĆ

0 Shares