Home Aktualno Gradonačelnica Knina – Za sve spremna!

Gradonačelnica Knina – Za sve spremna!

838
0 Shares

Ne tako davno, novinarka „Slobodne Dalmacije“ Davorka Blažević popila je „jezikovu juhu“ od kninske gradonačelnice Josipe Rimac propitujući je kako je u gradu u kojem je dobiti posao ravno zgoditku na lutriji, uspjela zaposliti sve svoje (četiri) sestre, muža, zetove te bližu i daljnju rodbinu. I to redom na odlično plaćena radna mjesta.

Novinarka Davorka Blažević vjerojatno nije znala da takva i slična pitanja nije poželjno postavljati kninskoj gradonačelnici kako se u široj hrvatskoj javnosti ne bi narušio njezin dugogodišnje stvarani  „imidž“  kao jedne pametne, stručne , uspješne, poštene, homofilne i tolerantne  gradonačelnice  koja podjednakozastupa interese svih građana Knina  i koja transparentno  i bez osobnih interesa već gotovo devet godina vlada Kninom.

To što je Knin doista postao „grad-slučaj“, kao i činjenica da je u gradskoj blagajni „crna rupa“ koja se pokušava djelomično prikriti prodajom još par preostalih nekretnina u vlasništvu grada gradonačelnicu Rimac previše ne umara.

Ne zamara se niti sa utrošenim milijunima za IPA projekt – koji stanovnicima Knina nije donio (zasad) nikakve pozitivne promjene, a brojni Kninjani drže kako je situacija još i gora – ponovno ceste poplave nakon svake kiše a da oprostite,  govna smrde i u samom centru grada.

Ne zamara se kninska gradonačelnica niti sa Jeleninom ulicom kojom svakodnevno roditelji dovoze svoju djecu u vrtić, kao ni „otuđenim“  starim granitnim kockama iz iste ulice, niti sa desetak centimetara izdignutim šahtovima koja su već prouzročila značajnu štetu na brojnim vozilima.

Nije je briga niti to što većina Kninjana mora nositi džepne lampe kako bi noću stigli do svojih kuća i stanova jer u Kninu javne rasvjete u brojnim gradskim ulicama – nema.

IMAG1411No, gradonačelnicu Knina vrlo smeta bilo kakva kritika, te je mobilizirala gradsku pravnu službu – kako bi se obračunala sa portalom  www.grad-knin.net, odnosno sa urednikom navedenog portala Miroslavom Jadrićem, koji je usput rečeno hrvatski branitelj!

Razlog gradonačelničine tužbe je: „bespravno“ korištenje naziva „grad Knin“ u nazivu domene !!!  Nemojte se smijati – jer ovo je istina ! 

Po kninskoj gradonačelnici, ime (naziv) KNIN je zaštićeno, te jedino gradonačelnik/ca  ima ovlasti nekome dozvoliti korištenje imena „Knin“ u svojoj domeni. Drugim riječima, otvoreno i jasno je svim građanima ne samo Knina, već i čitave Hrvatske dala do znanja da je grad Knin već osam godina njezina „privatna prčija“. Što zapravo i nije daleko od istine.

Možda je trebala Miroslavu Jadriću ponuditi neko radno mjesto?  Možda u gradskoj knjižnici ili nekoj drugoj gradskoj ustanovi te tako i portal  www.grad-knin.net ,  poput portala  www.huknet.hr  staviti pod svoje uredništvo? 

U nastavku pročitajte što o svemu misli urednik portala www.grad-knin.net , Miroslav Jadrić:

„ Gradonačelnica Knina je našla za shodno da se obračuna i sa ovim portalom. U tom cilju, uredniku je uručila „opomenu pred tužbu“ u kojem poziva da se naziv domene „grad-knin.net“ modificira u registru internet domena izostavljajući pri tom naziv „Grad Knin“ i njegove izvedenice.

A, sve to temeljem Statuta Grada Knina i jedne od odredbi čl. 7.: „O korištenju naziva „Grad Knin“ i njegovih izvedenica odlučuje Gradonačelnik.“

Evidentno je da gradonačelnica brka osnovne pojmove iz medijske problematike. Ali kako joj to pojasniti, kad odbija bilo kakvu komunikaciju.

Zašto? Tvrdi da ovaj portal svojim neovlaštenim korištenjem navedenog naziva povrijeđuje osobnost Grada Knina.

Osobnost Grada Knina, eeej!!!!

Prema Zakonu o obveznim odnosima, čl. 19. st. 2. I 3. To je: „… pravo na život, tjelesno i duševno, ugled, čast, dostojanstvo, ime, privatnost osobnog i obiteljskog života, slobodu i dr. … Pravna osoba uz to ima i osobito pravo na ugled i dobar glas, čast, ime odn. tvrtku, poslovnu tajnu, slobodu privređivanja i dr.“

Pa, dobro, tko tu koga treba tužiti????

IMAG1412Pri tom se poziva na: Ustav RH, pa na, Zakon o obveznim odnosima, Zakon o ustanovama.

www.grad-knin.net od svojih početaka nastoji pisati objektivno, temeljem činjenica. Moram vam priznati da je u ovim vremenima Orvelove 1984, jako teško pisati na taj način. Jer, što su ovdje činjenice? Ugled, dobar glas, čast, sloboda privređivanja Grada Knina?

Prema mom laičkom shvaćanju relevantnih pozitivnih propisa, ova tužba je neodrživa, neutemeljena. Unatoč tome se ne usuđujem predviđati kako će reagirati kninski Općinski sud, ako do njega dođe ova tužba.

Ovaj portal, ovaj urednik uređuje 3,5 godine bez ikakve financijeske koristi. Jedina korist je moralne, etičke naravi. Međutim, ukoliko dođe do suda time se ne može platiti odvjetnik. Tada moja laička tumačenja hrvatskog prava neće biti dovoljna.

Ova (eventualna) tužba ima svoj kontekst i o njegovim brojnim aspektima ću pisati naknadno. Ovaj članak će nužno biti kratak jer se njime iz gornjih razloga obraćam hrvatskoj javnosti, Hrvatskom novinarskom društvu, hrvatskim medijima, Saborskom odboru, pa i ljudima dobre volje, za pomoć. Odnosno svima koji mogu pružiti kompetentnu pravnu pomoć.

Po svemu sudeći ponajprije hrvatskoj odvjetničkoj javnosti, s nadom da će se među njihovim redovima naći odvjetnik voljan za besplatno zastupanje urednika.

Pritiska me dati rok.“

Za kraj, iako su domene www.knin.hr, www.knin.com, www.knin.org, www.knin.info zauzete, domena  www.knin.com.hr  još je uvijek SLOBODNA i možete je kupiti za 79,99 kn mjesečno. Naravno, ukoliko gradonačelnik/ca Knina dozvoli …

0 Shares