Home Iz svijeta Gradonačelnik Venecije uhićen zbog korupcije vezane uz izgradnju MOSE-a

Gradonačelnik Venecije uhićen zbog korupcije vezane uz izgradnju MOSE-a

735
0 Shares

Pod optužbom korupcije i pranja novca uhićen je danas gradonačelnik Venecije Giorgio Orsoni izabran 2010. godine na listi lijevog centra. Venecijansko tužiteljstvo je zatražilo njegovu uhidbu u okviru istrage oko davanja posla za izgradnju Mose-a, sustava pokretnih brana koje bi na ulasku u lagunu trebale zaštititi grad od visokih voda.

Zatražena je i uhidbu bivšeg gradonačelnika i bivšeg ministra pokreta Naprijed Italijo, Gincarla Galana, koji je parlamentarac i za čije uhićenje treba se izjasniti posebna parlamentarna komisija.
Uhićeno je još 35 osoba i još oko stotinu ih je pod istragom.

Giorgio Orsoni je duže vrijeme bio pod istragom zbog sumnje na korupciju, iznudu i pranje novca, a osim njega uhićeno je još 35 osoba. Prema prvim informacijama, konzorcij koji je vodio posao izgradnje brana raspolagao je s budžetom za mito od 20 milijuna eura, piše Forum.tm, dodajući da je brane za spas Venecije od poplava trebao graditi i splitski Brodosplit koji je nedavno dobio posao izgradnje 21 čelične brane koje su trebali isporučiti u naredne dvije godine. Projekt MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico) predvidio je postavljanje ukupno 80 mobilnih brana. Vrijednost posla kojeg je Brodosplit sklopio je 26,5 milijuna eura,piše portal.

U Brodosplitu su bili danas zatečeni viješću o hapšenju Orsonija i ostalih, a u vrijeme pisanja ovog teksta portal nije imao informaciju hoće li to utjecati na posao koji su sklopili prije svega desetak dana.

feral news / forum.tm / poslovni.hr /

0 Shares