Home Mozaik HDZ naprijed, ostali STOJ!

HDZ naprijed, ostali STOJ!

981
Foto: FaH/Lana SLIVAR DOMINIĆ
0 Shares

Ima li još naivnih u ovoj državi da povjeruju tvrdnjama HDZ-ovaca da su pokroviteljstvo predsjednika države nad Vinkovačkim jesenima ove godine odlučili izbjeći ne želeći tako utjecati na rezultate skorih predsjedničkih izbora? Prije će biti da je riječ o onom uobičajenom modelu ponašanja u toj stranci koji smo gledali dok su bili na vlasti: naši naprijed, ostali stoj!

U pristojnim bi državama HDZ odavno bio zabranjena stranka. Ako ništa, barem bi se morao preimenovati u Hrvatsku demokratsku zajednicu – stranku demokratskih promjena, jer politička partija čije je vodstvo 1.) opljačkalo Hrvatsku u 1990-ima, 2.) ponovilo to u prošlom desetljeću i 3.) amnestiralo veliku većinu kreatora 1.) i 2.) točke, a pritom za predsjednika postavilo bivšeg ministra policije i šefa tajnih službi da je „oživi“ – ništa drugo od (samo)ukidanja ne zaslužuje. A ovo je tek dio ukupne krivnje (oko kojeg postoji nacionalni konsenzus) ove lopovsko-interesno-nacionalističke zajednice koja je zbog temeljito odrađenog posla sada i optužena strana u sudskom procesu.

HDZ unatoč tome tjera dalje. Premda bi s takvom političkom ostavštinom trebao biti na konopcima, dobrim dijelom zahvaljujući i nesposobnoj koalicijskoj vlasti, ne samo da se diže iz mrtvih nego isti politički obrazac kojim se služio protekla dva i pol desetljeća opet pokušava primijeniti kao model povratka na vlast, a time i ponovnog ovladavanja Hrvatskom. Ruku na srce, nije bolje ni u drugim državama u regiji: u Sloveniji, na primjer, osuđeni profiter Janez Janša iz zatvora preko svoje partije vodi opoziciju, ortodoksni četnici Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić svakim danom sve uspješnije peru lice i uz pomoć Zapada reformiraju se u demokrate u Srbiji, a da svu onu silu „umočenih“ dužnosnika i funkcionera u Bosni i Hercegovini i ne spominjemo.

Mislite da pretjerujemo? Pogledajte s kojim se ljudima Tomislav Karamarko okružio. Uz časne iznimke, riječ je o kadrovima koji su ili osobno bili kreatori točaka 1.), 2.) i 3.) ili su ih sa svojih funkcija šutke gledali, odnosno odobravali. Karamarko, dakle, bivši ministar policije i čelnik tajnih službi, Milijan Vaso Brkić iz istog obavještajnog sektora s dodatnim naslijeđem potencijalne osude zbog prepisivanja diplomskog rada i malverzacija sa zemljištem, pa Milan Kovač, jedan od šefova privatizacije usred najžešće krađe društvene, kasnije državne imovine, Đuro Njavro, kreator HDZ-ova gospodarskog programa, a onda visokopozicionirani ekonomski strateg…

Što se od takvih može očekivati? Evo primjera s terena: vinkovačka lokalna vlast, naravno HDZ-ova, odlučila je otkazati pokroviteljstvo nad Vinkovačkim jesenima predsjedniku države. Razlog je, nemušto su objasnili, činjenica da se bliže predsjednički izbori, pa ne bi bio red da se – takvi objektivni kakvi jesu – svrstaju uz bilo čiju stranu i da, nedajbože, netko od kandidata iskoristi ovu hvalevrijednu manifestaciju za vlastitu promociju. Osim toga, nisu daleko ni parlamentarni izbori, pa su isto poručili i predsjedniku Sabora Josipu Leki i premijeru Zoranu Milanoviću. Svima su, dakle, dali košaricu premda to visoko pokroviteljstvo predsjednika ili Sabora može donijeti nešto novca za koji lokalne Karamarkove jastrebove danas nije previše briga. Njima se u glavi vrti onaj puno veći.

Politički operativac, valja mu upamtiti ime, jer se i sam potrudio da se ne zaboravi, vinkovački je gradonačelnik Mladen Karlić. Lijepo je operativno odigrao po onom tako poznatom HDZ-ovu modelu: naši naprijed, ostali stoj!

Josipović Vinkovce nije omiris’o, ali se zato tamo pojavila Kolinda Grabar Kitarović. Posebno pozdravljena, kismihand, popijte jednu ljutu, kako ste, ima finog odojka, i sve tako redom.

Ako ste zaboravili, upravo tako izgleda demokracija u HDZ-ovoj režiji. Naši naprijed, ostali stoj! Naši naprijed kad se dijele funkcije, naši naprijed kad se dijeli novac, naši naprijed kad se uzimaju poslovi. Ostali stoj! Model koji smo toliko puta vidjeli da ovaj posljednji može samo izazvati mučninu, pa i kad se događa u onoj – barem iz Zagreba – dalekoj Panoniji, SDP-ovu vodstvu toliko gadljivom bosutskom blatu u koji se spuste tek onda kad ovaj dosegne visinu prozora.

Naši naprijed, ostali stoj!, model je koji je prije nekoliko dana preuzela i javna, Hrvatska radiotelevizija, čiji je glavni urednik Saša Runjić praktički komesarskom odlukom Aleksandru Stankoviću utrpao gostovanje Kolinde Grabar Kitarović u emisiji Nedjeljom u 2, a sve pod opravdanjem da njemu političke stranke neće uređivati program. Grabar Kitarović je, naime, trebala gostovati u drugoj, kraćoj emisiji, ali je reagirao HDZ prebrojavši minute Josipovićeve zastupljenosti u HTV-ovu programu i zaključio da je predsjednik države znatno češće na ekranima od pomoćnice glavnog tajnika NATO-a. Runjić se, unatoč načelnoj ljutnji, zapravo pokazao iznimno kooperativan prema HDZ-ovim željama.

Naši naprijed, ostali stoj!, bilo je i prošli tjedan za vrijeme posjeta još jednoj manifestaciji – Krapinskom festivalu. Opet isto dvoje kandidata. Nije se znalo tko od koga bježi, a tko koga naganja po tom zagorskom gradiću, dok lokalni SDP-ovci nisu shvatili da su Josipovića doveli u kavanu čiji je vlasnik zadrigli lokani HDZ-ovac, pa je ovaj u režiranoj predstavi bio izviždan na pasja kola. Gotovo kao Tuđman devedesetih, kada su ga – ali iz sasvim drugih razloga – izviždali radnici “uspješno” privatiziranog Krateksa koji su ostali bez posla.

Goran Borković, forum.tm

 

0 Shares