Home Aktualno HDZ poziva gradonačelnika Jelića i njegovu Nezavisnu listu da odstupe kako bi...

HDZ poziva gradonačelnika Jelića i njegovu Nezavisnu listu da odstupe kako bi se raspisali prijevremeni izbori

835
SHARE

Lokalni HDZ poslao je priopćenje za javnost u kojem poziva gradonačelnika i Nezavisnu listu da odstupe i raspišu prijevremene izbore.

Priopćenje prenosimo u cijelosti :

GRAĐANI KNINA OVO NISU ZASLUŽILI

Prošlo je nepunih godinu dana otkada je Nezvisna lista Marka Jelića pobijedila na lokalnim izborima u gradu Kninu. Hrvatska demokratska zajednica Grada Knina djelujući u javnom prostoru i kroz Gradsko vijeće bila je konstruktivna oporba sustavno analizirajući i kritizirajući poteze Nezavisne liste i njezinih koalicijskih partnera, prozivajući ih za obećanja za koja je razvidno da se nisu niti se hoće realizirati tijekom mandata aktualne vlasti. Za pretpostaviti je da su na lokalnim izborima (među ostalim) izabrani od građana Knina zato što su rekli da mogu, znaju i hoće, a ne zato što su rekli da će se učiti u hodu preko leđa svih nas. Nepunih godinu dana iza toga oni bi mijenjali propise koje javno predstavljaju kao prepreku realizaciji njihovih izbornih obećanja, a koji su bili na snazi i onda kada su građanima najavljivali blagostanje tvrdeći da baš oni mogu bolje i više. Umjesto sprječavanja iseljavanja naših sugrađana oni danas zazivaju doseljavanje Bjelorusa i Ukrajinaca. Usput se hvale smanjenjem dugova, premda je ta tendencija postojala i u vrijeme kada su preuzeli vlast. Unatoč nerealnim obećanjima bili smo spremni, kao i svi drugi dobronamjerni građani, pričekati određeno vrijeme kako bi se počela ostvarivati neka od predizbornih obećanja ili kako bismo barem dobili naznake da će stvari krenuti u boljem smjeru. Nažalost, sada je potpuno jasno da od toga nema ništa, a, k tome još, zamjetan je umor te nedostatak snage i volje za daljnje upravljanje Kninom. Koncem prošle godine prozvali smo ih i naveli nekoliko primjera njihove nedosljednosti, no od njih nismo dobili odgovor na nijednu iznešenu primjedbu. Mogli bismo i dalje i konkretnije, ali smo uvjereni da naši građani dobro znaju o čemu govorimo. Naposlijetku, možemo s punim pravom reći kako smo sigurni da su pomaci neznatni, a slabosti ogromne, zbog čega ovim putem apeliramo na gradonačelnika i vijećnike Nezavisne liste Marka Jelića da odstupe s dužnosti kako bi se raspisali prijevremeni izbori i kako bi građani Knina izabrali vlast koja će se ozbiljno, odgovorno i dugoročno posvetiti razvoju grada. Ovo tim više što je i sam gradonačelnik javno izjavio kako ne namjerava tu dužnost obnašati duže od jednog mandata.
Ono što nas najviše boli je zastoj (pa čak i korak unatrag) u realizaciji projekta Integralne regeneracije. Nisu bili zadovoljni rješenjima onih koji su im servirali taj veliki projekt pa su ga išli mijenjati i to mimo uobičajene procedure. Do sada su već dva puta mijenjali i ono što su sami napravili. Unatoč tome, dociraju s visoka i HDZ-ove vijećnike nazivaju pogrdnim imenima, uz apel da ih HDZ kao oporba pusti da u miru (!?) pripremaju projekte koje trebaju provesti. Nažalost, i to je postala jedna od značajnijih aktivnosti aktualne vlasti, obavještavanje građana o raspisanim natječajima, prijavljivanje raznolikih projekata i samohvala pukog prijavljivanja na natječaje. Čak štoviše, po nekima od njih, veća važnost pridaje se prijavi projekta nego tome hoće li taj projekt uopće proći na natječaju. Koliko su građani oduševljeni njihovim aktivnostima vezanim uz Intervencijski plan velikog EU projekta možda je najbolje zaključiti po interesu koji je pratio obilazak lokacija koje će biti obuhvaćene IP-om. Osim onih koji su tamo morali biti obilasku je nazočio jedan jedini građanin Knina!!!
Uz navedene greške u koracima aktualnoj vlasti događaju se i posrtanja u samoj koaliciji. Neki od vladajućih vijećnika se samoprozivaju opozicijom, a neki se učlanjuju u druge stranke. Unatoč tome, HDZ ne zanimaju odnosi unutar vladajuće koalicije. Zanima nas samo onda kada to čine preko HDZ-ovih leđa odnosno kad neki od njih neosnovano politikantski špekuliraju o tome jesu li HDZ-ovi vijećnici izostali s posljednje sjednice Gradskog vijeća navodnim dogovaranjem ”ispod žita”. Poručujemo im da se bave sobom, a ne HDZ-om. Hrvatsku demokratsku zajednicu jedino i isključivo zanima interes naših građana koji nisu zaslužili nestabilnu koaliciju koja će se nagrizati između sebe i za to kriviti druge. Kako će oni pri tom nazivati ljude iz svojih redova i hoće li to za njih biti liječenje frustracija manje je važno. Važno je da su došli do zida i da to javno trebaju priznati. Držimo da nije nimalo korektno prema našim građanima da na svakoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća iščekujemo kako će proraditi savjest svakog pojedinog vijećnika. Građani Knina to nisu zaslužili. U politici se, gospodo ”nezavisni”, stvari događaju i dogovaraju strateški, a ne od slučaja do slučaja.