Home Iz zemlje HRVOJE ZEKANOVIĆ (Kandidat HDZa – Hrast) – “Demografska obnova treba biti...

[INTERVJU] HRVOJE ZEKANOVIĆ (Kandidat HDZa – Hrast) – “Demografska obnova treba biti prioritet za našu domovinu”

2217
0 Shares
Hrvoje Zekanović bio je glavni koordinator referenduma “U ime obitelji” Šibensko-kninske županije, član je vijeća za laike Hrvatske biskupske konferencije. Po struci je diplomirani geograf, a profesionalno se ostvaruje kao glavni čuvar prirode Šibensko-kninske županije. Sedmi je na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici te prema trenutnim anketama ima osigurano mjesto u saboru.
Gospodine Zekanović iako ste prošli put bili 9 na listi Domoljubne koalicije, ipak je veliko iznenađenje da ste ovaj put završili na 7. mjestu HDZ-ove liste, koji su razlozi tako dobre pozicije?
Mislim da moja pozicija nije iznenađenje pa Hrast je i na prošlogodišnjim izborima nastupio zajedno s HDZ-om i u koaliciji s još 7 stranaka. Prošlogodišnje mjesto kao što ste naveli bilo je 9. stoga smatram da iznenađenja nema. Iznenađenja na listi ima ali to nisam ja.
Iako je HDZ rekao da izlazi samostalno na izbore ipak je u mnogim izbornim jedinicama riječ o koaliciji, kao što je i u 9. izbornoj jedinici sa Vama iz Hrast, kako to komentirate kao i neke informacije da ćete poslije izbora postati član HDZ-a?
Ovaj put je izlazak na izbore HDZ-a nešto drugačiji nego prošli put, ovaj put je HDZ odlučio izaći na izbore samostalno s  nekoliko stranaka „partnera“. U XIII. i IX. to je Hrast. HRAST i HDZ su stranke sličnih programskih osnova i svjetonazora tako da su koalicije i partnerstva logične i očekivane. Mnogo je glasina, koje ne bih htio komentirati, činjenica je da sam na listi HDZ-a.
Koliko preferencijalnih glasova očekujete i kako komentirate najave od strane nekih HDZ-ovaca da će Vas pokušati preferencijalno nadmašiti kako ipak ne bi ušli u sabor?
Nadam se dobrom rezultatu, prošli put je 2000 prvenstveno stanovnika Šibensko-kninske županije zaokružilo moje ime na listiću, u politici je imperativ da svaki put trebate biti bolji. Mislim da se ne radi o sprečavanju ulaska bilo koga, nego o tome da je svakome tko je na listi stalo dobiti što više glasova odnosno biti što bolji.
Ukoliko uđete u Sabor za koje teme ćete se zalagati?
S obzirom da imam iskustvo s EU projektima, iskustvo rada u obrazovnim ustanovama, rada na poslovima zaštite  prirode to će biti područje mojeg djelovanja. Također s obzirom da geograf dosta sam se bavio i demografskim problemima te sam mišljenja da je demografska obnova prioritet za našu domovinu, usudio bi se reći da se nikada  nismo suočili s većim problemom i koliko kod deklarativno govorili o njemu zapravo se ništa ne radi pa će i ovo biti tema moga djelovanja.
Dosta ste aktivni na području povlačenja EU projekta, pogotovo u zadnje vrijeme, možete li nam malo reći kakva je situacija na tom području u našoj županiji?
Lokalne samouprave na području Šibensko-kninske županije su ostvarile dobre rezultate u povlačenju novca iz EU fondova, međutim uvijek ima još prostora. Ovo bi trebao biti jedan  od prioriteta svih gradova i općina na prostoru županije. Ne smijemo zaboraviti da se projekti mogu financirati i državnim novcem tako da i na tom polju treba uložiti dodatan trud.
I za kraj što očekujete kakvi će biti rezultati predstojećih izvanrednih parlamentarnih izbora i sa kojim strankama će HRAST koalirati, a s kojima ne bi ulazio u postizbornu koaliciju?
Ako analiziramo političku scenu u Hrvatskoj odabir potencijalnih partnera je logičan. Tu je prije svega Most,   problem je trenutna velika nestabilnost Mosta kao potencijalnog partnera. Partnerstva sa strankama
okupljenim oko SDP-a nisu opcija.
0 Shares