0 Shares

Posjetili smo doktora dentalne medicine Luku Lubinu u njegovoj ordinaciji u Kninu i napravili s njim kratki intervju povodom ponovnog izbora za naj-doktora već 3. godinu u nizu.

I ove godine ste izabrani za najdoktora, to je već treća godina u nizu kako se osjećate?

Pa moram priznati da me ponovno ugodno iznenadilo da sam dobio tu titulu. Naravno da sam jako sretan, smisao moga posla je pomoći pacijentu pa vas ovakva nagrada od strane pacijenta uvijek oduševi. To je potvrda da radim kvalitetno.

S obzirom na to da je Knin pogodio veliki pad broja stanovnika osjetite li vi to u svome poslu, ipak Vi radite direktno s ljudima?

Što se moga posla tiče ja to zaista ne osjećam, jer broj novo upisanih pacijenata uvelike nadmašuje broj onih koji izgube zdravstveno osiguranje zbog odlaska van granica. Broj mojih pacijenata stalo raste, no moram napomenuti da imam jako puno pacijenata koji dolaze is Splita, Šibenika, Zadra itd. tako da Vam nisam baš relevantan po tom pitanju. Ali da postoji određeni broj pacijenta koji je su napustili moju ordinaciju i domovinu to je na žalost zaista točno, ali redovito kad dođu u Knin dolaze na preglede ili na neki popravak.

Imali ste kratki izlet u politiku i čak ste ušli u gradsko vijeće te bili u upravi bolnice, kako to da više niste dio toga?

Da, dobro ste napisali to je bio zaista izlet. Moj motiv “ulaska” je bio poboljšati zdravstvenu sliku i organizaciju zdravstva u gradu, no zaključio sam da to nije posao doktora već upravo političara-Managera, mi doktori bi trebali biti samo savjetnici. Svoje mjesto sam prepustio drugima. U predizbornoj kampanji sam rekao da ću to raditi volonterski i tako je i bilo. Osim toga moje obveze u ordinaciji i znanstvenom radu ne dozvoljavaju mi potpuni angažman oko politike. Još sam postao zamjenik predsjednika Hrvatske komore dentalne medicine područnog sjedišta u Split što je još jedna velika obveza. Uskoro počinjem sa specijalizacijom iz oralne kirurgije u KB Dubrava u Zagrebu, tada ću imati još manje vremen.

To nam je upravo trebalo biti drugo pitanje, priča se da napuštate grad i odlazite u Zagreb?

Naravno da ne, odlazim na specijalizaciju što je normalni dio profesionalnog života svakog doktora, nakon specijalizacije ja se vraćam u svoj grad, ali i za vrijeme specijalizacije redovito ću dolaziti i raditi u svojoj ordinaciji, Knin je moj grad i ne napuštam ga tako lako.

Zar ne mislite da bi bolje zarađivali negdje drugdje, posebno u inozemstvu?

Naravno da bih bolje zarađivao, ali pitanje je bili bolje živio? Nije sve u novcima, u mom gradu je puno manji stres i ja mogu biti puno bliskiji sa svojim pacijentima s kojima sam stvorio prijateljski odnos. Nikad se ne bih mogao zamisliti kao dio sustava gdje je pacijent samo broj na kartonu.

Vaša ordinacija izgleda impresivno, imate jako puno opreme, jeli to sve potrebno za ovako malu sredinu?

Naravno da je, zašto bi ljudi odlazili u Split ili Zagreb po neke zahvate ako to možemo obaviti ovdje, ovo nije niti pola onoga što planiram nabaviti u idućih godinu dana. Svaki pacijent je za mene jednak i svatko zaslužuje najbolje. Ako ikad promijenim svoj stav i mišljenje oko toga prestat ću se baviti medicinom.

Kod koga Vi ide kas Vas zaboli zub, tko je za Vaš naj-doktor?

Pa to je bar jednostavan odgovor, moja supruga doktorica Josipa Lubina. A što se najdoktora tiče ja nisam imao puno kontakata s doktorima do ove godine ali mogu reći da možemo kao županija biti ponosni na doktoricu Bitunjac u bolnici, doktora Vrdoljaka i primarijusa Filipa Grubišić Čabo u šibenskoj bolnici. Oni su mi osobno jako puno pomogli i po mom iskustvu izvanredni stručnjaci.

0 Shares