Home Iz zemlje INTERVJU: Renata Sabljar– Dračevac za Feral News ‘Radeći ovaj posao dobro...

INTERVJU: Renata Sabljar– Dračevac za Feral News ‘Radeći ovaj posao dobro sam upoznala probleme naših građana. Nastojat ću djelovati i na području skrbi za stare i nemoćne’

3476
0 Shares

Tko je Renata Sabljar – Dračevac?

Rođena sam  1968.g. Medicinski fakultet upisujem u Rijeci i diplomirala sam 1993.g. Specijalistički ispit iz psihijatrije položila sam 1999.g. Udana sam, imam dvoje djece – kćerku od 19 godina i sina od 11 godina.
Psihijatrica sam znači već punih 16 godina,imam veliko iskustvo, a bavim se  grupnom analizom.

Gdje trenutno radite?
Prije 12 godina je otvorena Dnevna bolnica pri Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, kojoj sam od samog početka na čelu. Budući da kvalitetno zdravstvo mora biti dostupno svima, a promet sa Ugljanom je nezgodan, zadnjih deset godina radimo u gradu Zadru.

Kao zastupnik vjerujemo da imate neko posebno područje djelovanja za koje će te se zalagati u svom mandatu?
Uspijem li postati saborska zastupnica, područje mog djelovanja ostat će usmjereno upravo prema mentalnom zdravlju i socijalnoj skrbi gdje sam stručna i kompetentna.

Kao liječnica suočena sam sa velikim brojem pacijenata koje pate od depresije. Na žalost sve je veći broj osoba koje se jednostavno ne mogu nositi sa svakodnevnicom izazvanom nesigurnošću i sve većom neizvjesnošću, ali i oni koji se nose, no sve teže i teže. Veliki broj mojih pacijenata čine i oboljeli od PTSP-a, među kojima prevladavaju branitelji, kao najosljetljivija populacija koja je doživjela i najveće traume. Ne moram posebno naglašavati koliko pate i cijele njihove obitelji. Skrb usmjerena prema braniteljima treba biti sveobuhvatna, nikako parcijalna, odnosno mi ih moramo integrirati u društvo i omogućiti im što veću radnu aktivnost. Proces skrbi je već u devedesetima postavljen krivo. Ali gdje smo tu smo, treba se maksimalno angažirati oko ovog problema.

Koliko ste upoznati sa problemima opće populacije?

Radeći ovaj posao  dobro sam upoznala  probleme naših građana. Nastojat ću djelovati i na području skrbi za stare i nemoćne. Populacija smo koja stari i koja si mora osigurati dostojanstveno starenje. Na isti način na koji lokalne samouprave financiraju dječje vrtiće, i država treba financirati domove za stare i nemoćne. Dapače, smatram da možemo postati oaza ne samo za naše, već i za europske umirovljenike. Brigom za stare i nemoćne riješili bismo problem većeg zapošljavanja osobito medicinskih djelatnika.

 Deveta izborna, deveto mjesto. Način na koji možete biti zastupnik su preferencijalni glasovi, prvi put u Hrvatskoj. Što mislite o tome?

Za četiri godine, građani će doista birati pojednca, direknog pretstavnika. U ovom trenutku, traže još pojašnjenja. S obzirom na preferencijsko glasanje,voljela bih kada  bi me građani prepoznali kao nekog tko živi život sličan njihovom i kad bi mi dali svoju podršku. U mojoj lokalnoj zajednici  me poznaju i cijene moj radni i politički  put. Time bih dobila puni legitimitet narodne zastupnice.

Što mislite o konkurentskim listama u IX. Izbornoj jedinici

Nikada se ne osvrćem na nečiji izbor. Meni su važni moji, naši odabiri za koje smo i odgovorni, jer bi svatko trebao biti odgovoran za svoje postupke. Smatram da sada imamo priliku izabrati onoga za koga vjerujemo da će doista zastupati interese nas građana. Ako me pitate je li u redu da su izborni kandidati ljudi koji su pod istragama USKOK-a, opet kažem da svatko odgovara za svoje postupke i to je više stvar nečijeg morala.

0 Shares