Home Knin Intervju sa – IVANOM KLARINOM, saborskim zastupnikom, načelnikom općine Tisno i predsjednikom...

Intervju sa – IVANOM KLARINOM, saborskim zastupnikom, načelnikom općine Tisno i predsjednikom SDP-a Šibensko-kninske županije

599
0 Shares

Feral: Danas ste jedan od najuspješnijih i najmlađih političara u Šibensko-kninskoj županiji. Sjećate li se što ste, kao dječak željeli postati kad odrastete?

Klarin: Svašta se tu motalo po glavi od djetinjstva do rane mladosti no politika se vrlo brzo nametnula kao moje željeno zanimanje još na početku srednje škole, ne politika sama po sebi ili za sebe nego rad s ljudima za opće dobro, i danas  s istim motivom radim ovaj posao baš kao i prije 10 godina kada sam se volonterski počeo baviti politikom.

Feral: Vi ste načelnik općine Tisno i saborski zastupnik. Obje dužnosti iziskuju puno truda i odricanja. Mnogi smatraju da istovremeno obnašanje tih dviju dužnosti mogu dovesti do sukoba interesa. Što Vi mislite o tome?

Klarin: Da teško je i svatko tko kaže da je lako i da mu nije problem obavljati dvije funkcije u politici istodobno taj za mene ne govori istinu ako ozbiljno i savjesno obavlja svoj posao. Ne vidim tu velikog sukoba interesa osim ako se sukob interesa smatra što smo mi koji obnašamo dvije funkcije istodobno „bliže oltaru“ u vezi lobiranja pojedinih projekata za svoje općine i gradove jer se gotovo na dnevnoj bazi susrećemo u Saboru s ministrima i ostalim dužnosnicima iz Vlade RH.

Feral: Obnašate li još koju dužnost?

Klarin: Obnašam dužnost predsjednika SDP-a Šibensko-kninske županije od posljednje konvencije koja je bila prije osam mjeseci.

Feral:  Smatrate li da SDP treba promjenu u samom vrhu ili je naš premijer, Zoran Milanović u potpunosti opravdao Vaša očekivanja i kao Premijer i kao predsjednik stranke?

Klarin: Za mene je predsjednik Milanović ispunio očekivanja i kao predsjednik stranke i kao premijer, da li se može bolje i više, uvijek. Ali ne zaboravimo u kakvom je stanju ova Vlada naslijedila državu, to nisu bile ruševine nego zgarište opljačkane države. Samo da su nakon više od 20 godina riješili brodogradilišta u koja  se godinama bacao proračunski novac zbog kupovanja socijalnog mira, danas to dolazi na naplatu.

Feral: SDP je dolaskom na vlast obećao bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala. Dok Dinko Cvitan javno i „na sva zvona“ priča o konačnom „obračunu s lokalnim šerifima“  i poimenično spominje J.Rimac, I.Škaričića, S.Gabrića Jambu … u USKOK-ovu mrežu uglavnom ulijeću i uspješno se hvataju jedino lokalni šerifi „kukuriku koalicije“ ( Merzel, Sabo …  ). Kako to tumačite?

Klarin: Svatko tko se okoristio bez obzira iz koje opcije ili stranke dolazio mora odgovarati. Vjerujem da DORH radi u najboljem interesu RH i svih njenih građana, no ipak bi volio naglasiti da DORH nije Sud koji na kraju donosi konačnu odluku da li je netko kriv ili ne. Ima li zloupotreba, naravno da ima, samo ih treba što više i snažnije otklanjati.

Feral: Nadam se da ćete se složiti s konstatacijom da su Hrvati danas općenito nezadovoljni i razočarani s vlasti, kako lokalnom, tako i s državnom. Tek nakon afere Merzel i Sabo, SDP je naglo potonuo, a Milanović je po prvi put “deklasirao” Karamarka i našao se na mjestu najnepopularnijeg političara u RH. No, SDP ima još godinu i pol da pokuša ispraviti „štetu“. Da ste Vi kojim slučajem od sutra na dužnosti Premijera RH, koje bi najvažnije poteze napravili da Vaša koalicija mirno i bezbrižno osvoji vlast u sljedećem mandatu?

Klarin: Nastavio bi sa uvođenjem reda u državu, u javnim financijama u socijali u gospodarstvu,  nije dobro kada ima privilegiranih bez osnove ili čak protivno zakonu dok drugi ljudi koji su na margini društva do svojih prva dolaze teško ili gotovo nikako.

Feral: Pretpostavljam da ćete osobno glasati i podržati predsjednika Josipovića na sljedećim predsjedničkim izborima. Zašto je on po Vama bolji kandidat od npr. Dr.Milana Kujundžića ili Kolinde Kitarović ?

Klarin: Predsjednik Josipović je umjereni hrvatski političar koji je po mojem mišljenju kvalitetno obavio svoj prvi mandat. Ne zaboravimo da su ovlasti predsjednika gotovo protokolarne, ali on se pokazao kao faktor stabilnosti, a i jako dobro kotira na međunarodnoj sceni. Usudio bih se reći da je svojim mirnim dijalogom uspio pomiriti neke do tada nepomirljive grupacije u Hrvatskoj. No i dr. Kujunđić i gđa. Kitarović imaju svoje kvalitete to bez daljnjega.

Feral: Kako bi ocjenili trenutno stanje u Šibensko-kninskoj županiji? Koliko je vladajući HDZ ostvario i ispunio svoja  predizborna obećanja u Šibeniku, Kninu i Županiji ?

Klarin: HDZ katastrofalno upravlja Šibensko-kninskom županijom. Najzadnja smo županija po svemu u RH da li se radi o konkurentnosti gospodarstva, prosječnoj bruto plaći, turizmu itd. Najlošija smo županija u aplikaciji na predpristupne fondove EU, kandidirali smo samo 11 projekata dok je u istom periodu Osječko-baranjska županija aplicirala na 211 projekata. U županiji jedino što raste je broj podobno zaposlenih kadrova, županija smo koja najviše izdvaja za plaće svojih djelatnika u RH, to je jako loša politika.

Feral: Hoćete li se na idućim lokalnim izborima kandidirati za župana Šibensko-kninske županije?

Klarin: Ako ostanem na funkciji predsjednika ŽO SDP-a i ako mi Bog da zdravlja, a članovi moje stranke povjerenje za kandidaturu, hoću.

Feral: Smatrate li da USKOK i DORH odugovlače i politički kalkuliraju “tajming” sa kaznenim prijavama  protiv kninske gradonačelnice?

Klarin: Josipu Rimac definitivno netko u sustavu štiti, samo je pitanje tko i na koji način. Optužena je za isto kazneno djelo kao i Marina Lovrić, ovu pritvore u roku od dva sata u pet sati ujutro, dok gospođa Rimac uredno saznaje informacije o istragama protiv nje. U slučaju istrage protiv Josipe Rimac informacije su curile vani protivno svim pravilima struke i načina postupanja organa istrage u pravnoj državi.

 

feral news

 

0 Shares