Home Iz zemlje Ipsosova anketa: Većina građana smatra da bi Most trebao podržati SDP

Ipsosova anketa: Većina građana smatra da bi Most trebao podržati SDP

981
0 Shares

Većina građana Hrvatske, njih 45,3 posto, smatra da bi Most trebao podržati SDP i njegove koalicijske partnere u formiranju nove Vlade, a njih oko 31,5 posto smatra da treba podržati HDZ-ovu koaliciju, pokazalo je novo istraživanje agencije Ipsos – piše telegram.hr

Istraživanje je provedeno od 27. do 29. studenoga na uzorku od 1000 građana, a propitivalo se kojoj bi se od dviju velikih koalicija (Domoljubnoj i Hrvatska raste) trebao prikloniti Most, kao i tko bi snosio odgovornost za eventualno ponavljanje izbora.

Birači Mosta skloniji SDP-u

Za podršku Mosta SDP-u češće su ispitanici višeg obrazovanja, ispitanici iz gradova, oni iz Zagreba i okolice te Sjeverne Hrvatske te iz Istre i Primorja. Sadašnji birači Mosta nešto su skloniji podršci SDP-u, no veliki postotak ih nije htio izraziti svoje mišljenje o ovom pitanju. Oni koji su na proteklim parlamentarnim izborima glasali za Most u većem su postotku skloniji da se podrška da SDP-u, no i među njima je dosta neodlučnih.

ipsos podrska mosta strankama prstcr

Ako bi došlo do novih izbora, čak 50 posto građana smatra da bi za to bio najodgovorniji Most, SDP-u odgovornost pripisuje njih 12%, a HDZ-u 9%. Birači SDP-a su jasni u stavu tko bi bio odgovoran za nove izbore – njih 75% smatra da bi to bio Most. Polovina birača HDZ-a također smatra da bi odgovoran bio Most, a petina bi okrivila SDP.

SDP i HDZ i dalje izjednačeni

Kad je riječ o biračima Mosta, relativna većina, njih 36%, smatra da bi Most bio odgovoran, oko 16% smatra da bi odgovornost ležala na SDP-u, njih 12% odgovornim bi smatalo HDZ, oko 16% mišljenja je da bi odogovoran bio netko drugi, a petina ispitanika nema jasan stav o tome.

Ipsos je propitao i trenutačni rejting stranaka – SDP i HDZ su izjednačeni (29,9 odnosno 30 posto), a Most je na trećoj poziciji (20,8 posto). Među svim potencijalnim biračima SDP ima blagu prednost, dok kada se gleda podrška među biračima HDZ i SDP su u potpunosti izjednačeni.

telegram.hr

0 Shares