Home Aktualno Josipa Rimac javno prijeti autorima podnesenih prijava protiv nje!

Josipa Rimac javno prijeti autorima podnesenih prijava protiv nje!

281
SHARE

Utjerivanje “straha u kosti” svjedocima ključna je karta na koju već stoljećima igraju svi okorjeli mafijaši i kriminalci.

No, da će se u klasičnom mafijaškom stilu don Corleonea,  gradonačelnica Josipa Rimac, koja se već mjesecima nalazi pod istragom USKOK-a usuditi javno prijetiti ljudima koji su je prijavili nadležnim institucijama RH poradi sumnje i/ili spoznaje o njezinim koruptivnim (ne)djelima, zvuči zastrašujuće i gotovo nestvarno za bilo koje demokratsko društvo.

23.travnja 2014.g., u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju Josipa Rimac kaže: „ Imam tu anonimnu prijavu koja je krenula od simpatizera i članova SDP-a, a istu tu prijavu su mi dali drugi članovi SDP-a tako da znam tko je njen autor, ali valjda će se institucije, kad sve ovo završi, baviti onim tko ju je napisao:“

Koliko eura svake sekunde "pojede" korupcija u RH?
Koliko eura svake sekunde “pojede” korupcija u RH?

25.travnja 2014.g., gostujući u programu radio Knina gradonačelnica Rimac prijetnje konkretizira i podiže na višu razinu:  “O istražnim radnjama ne mogu govoriti sve dok traje postupak. Mogu samo  reći da me se istražuje po anonimnoj prijavi koja u konačnici i  nije anonimna jer znamo tko je autor. No kada institucije završe posao, bavit ćemo se time tko je pisao ovakve neistine. Utvrdi li  se da sam nevina, isto tako očekujem da će autori prijave odgovarati.“

Josipa Rimac, kao istaknuti politički dužnosnik trebala bi  znati da je  državnim tijelima i svim pravnim osobama zakonska obveza prijaviti sumnju ili spoznaju za kaznena djela, a građanima je to moralna obveza (www.mup.hr).

Kninska gradonačelnica, osim zastrašivanja sadašnjih i dojučerašnjih suradnika, kao  i svih građana Knina radi  ozbiljan prekršaj, jer prijetnjama potiče na izbjegavanje zakonske i/ili građanske dužnosti čime se šteti zajednici u cjelini, a tijelima za službeni progon kaznenih djela otežava i usporava rad u suzbijanju zla.  Drugim rječima, politički dužnosnik potiče nemoral i bezakonje!

Jer, ako šutimo o zlu ono buja. Kad tad, bilo koji građanin može postati njegovom žrtvom.

Iako Hrvatska vjerojatno nema gradonačelnika ili župana koji nije „zaradio“ barem jednu prijavu iz suprotnog političkog tabora, nije na njima da procjenjuju jesu li pravi ili krivi.

Ukoliko je prijava neopravdana, policija će je odbaciti. S druge strane, ukoliko prijava ima opravdani osnov, policija je dužna poduzeti sve zakonske mjere i radnje, kako bi se omogućio kazneni progon svih počinitelja kaznenih djela i o svemu obavještava nadležnog Državnog odvjetnika.

Tako radi i funkcionira jedna pravna demokratska država, članica EU, tako u konačnici funkcionira i RH, što kninskoj gradonačelnici očito nije poznato.

Tragično da se jedan donedavno istaknuti i uvaženi dužnosnik spušta na tako „niske grane“ , te van svake pameti” i van svih Zakona bahato i javno prijeti službenicima i građanima grada Knina.

Postoji li ijedna druga poruka jednog, još uvijek visokog dužnosnika HDZ-a koji je donedavno imao saborske i ministarske ambicije osim – nemojte (me) prijavljivati (za) korupciju jer ću vam se osvetiti!?

metro_antikorupcija_02.02.2007Nije to poruka samo građanima Knina, ovo je poruka svim građanima Hrvatske da im je pametnije ne prijavljivati korupciju, jer će ih, u slučaju odbacivanja optužbe ili  oslobađajuće presude stići odmazda i osveta!

Lokalni šerifi vjerojatno imaju godine iskustva i prakse kojom se ciljano demoralizira i obeshrabruje poštene građane u prijavi njihovih (eventualnih) koruptivnih i protuzakonitih radnji.

No, istražitelji vrlo dobro znaju da se korupcija dogovara u četiri oka, unutar zatvorenih sustava te ju je bez dojave iznutra nemoguće otkriti. Zna to i kninska gradonačelnica koja se ovakvim izjavama postavlja iznad svih Zakona kako bi tijelima za službeni progon čim više otežala i usporila rad.

[box type=”shadow” ]ZAKONSKA ZAŠTITA OSOBAMA KOJE PRIJAVLJUJU KORUPCIJU OSIGURAVA:

kaznenopravnu zaštitu zaštitu od otkaza na radu

zaštitu od diskriminacije nakon prijave

zaštitu od zlostavljanja od strane poslodavca

zaštitu od prijetnje otkazom

anonimnost

zaštitu od optužbi za odavanje poslovnih tajni

zaštitu identiteta unutarnjih revizora i drugih osoba uključenih u financijsko upravljanje i kontrole prilikom prijavljivanja prijevara i nepravilnosti

www.antikorupcija.hr

NAŠ KONTAKT antikorupcija@pravosudje.hr[/box]

[box type=”shadow” ]Korupcija na lokalnim razinama, na naslovne stranice dnevnih novina u zadnje vrijeme dospjeva sve češće, jer su upravo lokalne razine vlasti rasadnik u kojem korupcija naprosto cvjeta.

Stanje je osobito zabrinjavajuće kad je riječ o malim gradovima i općinama, gdje ne postoje slobodni i neovisni mediji koji bi sustavno pratili rad lokalnih dužnosnika, a kad ovom problemu pridodamo opstrukcije policijskih istraga, kakve su često prisutne u lokalnim sredinama gdje su nositelji izvršne vlasti tijesno vezani s odgovornim osobama iz policije i Državnog odvjetništva, postaje jasno da Europska komisija ima debelog razloga pritiskati Hrvatsku i doslovno je tjerati da se bori protiv korupcije na lokalnim razinama.[/box]

Feral news, N.G.