Home Hrvatska Kako je Zdravko Mamić zamračio 30 milijuna eura

Kako je Zdravko Mamić zamračio 30 milijuna eura

359
SHARE

Fascinantna je moć manipulacije Zdravka Mamića i opsjene koju širi oko naših glava kao mađioničar nemogućeg, vrhunski britanski iluzionist “Dynamo, Magician Impossible”.

Odglumljena najava “konačnog pada”, još jedne njegove žrtve koju će podnijeti za svoj voljeni Dinamo, bacila je prošlog tjedna u sjenu sve drugo što se događa u državi. Ono što je Mamiću najbitnije jest da je učinio nevidljivim sve drugo što se moralo prikazati na godišnjoj skupštinikluba. Ništa on ne radi slučajno pa nije ishitreno istrčao ni pred svoje sljedbenike u modroj skupštini i natjerao im suze na oči patetičnim govorom “odlazim, voljeni moji, plačite…”

Troši duplo više od HOO-a

Dok su se svi bavili s “Mamiću, odlazi” i “Mamiću, ostani”, od zaglušujuće galame nitko nije obratio pozornost na Dinamovu godišnju bilancu, na ulaz-izlaz, plus-minus, prihodi-rashodi… Brojke i brojevi s najmanje šest nula, Mamiću, najdraži, ostali su skriveni u šeširu.

Uistinu smo svi skupa “mali miševi”, “plitak potok”, “predjelo za doručak” kako nas već naziva veliki opsjenar, nakupac ljudima i prodavač magle iz Maksimira. Da je tamo sjedio ijedan ozbiljan i hrabar skupštinar, neopterećen Mamićevom bistom, netko tko nosi glavu za razmišljanje, a ne samo za klimanje, viknuo bi: “Nećeš, razbojniče, stani…” Objasni nam što si učinio s tolikim novcem.

Jer Mamić je podanike izvijestio da je Dinamo u 2013. godini zaradio 217, 6 milijuna kuna, a potrošio 225,6 milijuna. Znači, poslovao je s gubitkom od osam milijuna kuna. Znamo kako je zaradio, prodao je sve što vrijedi, od Kovačića, Jedvaja do sada Halilovića… Ali na što je potrošio gotovo 30 milijuna eura u 2013. godini!? Hej, 225 milijuna kuna? Pa kompletna je afera Fimi media sitniš za Dinamovu godišnju potrošnju.

Na što si, najsposobniji poduzetniku i menadžeru, spiskao budžet kao svi ostali hrvatski klubovi, iz svih sportova, zajedno!?, pitao bi netko odgovoran u Maksimiru, kad bi takav postojao. Na jedan bod u skupini Europske lige pokraj Ludogoreca i Črnomoreca? Tko je tu Maksiludec ili Maksinorec… Dinamov je budžet veći nego što ga ima cijeliostali hrvatski sport – Hrvatski olimpijski odbor ima proračun od 114 milijuna kuna, a zagrebački sportski savez samo nešto više od toga. Od čega najviše daje – Dinamu. Ili, ako hoćemo europsku usporedbu, Mamićeve je trupe iz Lige prvaka izbacila Austria Beč čiji je proračun 20 milijuna eura, manji za trećinu od Dinamova. Istim tim skupštinarima (i navijačima, ali oni i tako nisu bitni Dinamu…)

Mamić je obećao da slaže “perverzno jaku momčad”. Istina je da ih je sve (opet) slagao (korijen riječi laž) i da je složio perverznu, ali nejaku momčad. A 30 milijuna eura je isparilo… Na što? Na otkaze trenerima Jurčiću i Ivankoviću, na dovođenje rashodovanih loptača? Na dovođenje svjetski skupog trenera Zorana Mamića? Na umirovljeničke turističke aranžmane gospodina Barišića, gospođe Božice i pripadajuće svite? Na posudbe Lokomotivi?

Minus od 22 milijuna kuna

Ne, nitko od njih nije pitao kako je to Dinamo usred krize uspio potrošiti 60 milijuna kuna više nego godinu prije. Za 2012. godinu prijavio je rashode od 164 milijuna kuna, a prihode od 178 milijuna i dobit od 14 milijuna. Kruta matematika kaže – Jedini i Nezamjenjivi u godini dana povećao je troškove svog kluba za 60 milijuna kuna i natukao za 365 dana minus od 22 milijuna. Stvarno uspješno poslovanje…

No, Mamić neka i dalje radi što hoće. Porazno je da na sve te javno iznesene podatke nisu skočili ni Jovanović, ni Skansi, ni Linić ni kordon javnih poštenjačina i piskarala koji samo čekaju da tamburaju po svemu što Mamić kaže.

A to najbolje govori o razini kompetencije ministara i dužnosnika koji i tako nemilice, puno bahatije od Mamića troše tuđe, a da nikad sami nisu zaradili ni dvije lipe… Mamiću, Mamiću, hebo si im mamicu… Valjda se i za taj pjesmuljak DJ Krmka, pardon, klupsku himnu, moralo nešto potrošiti… I zbog toga je Mamić nezamjenjiv – zbog tragične razine nesposobnosti onih koji bi htjeli na njegovo mjesto…

feral / Večernji.hr; Mario Zorko /