Home Kolumne KAOS U KNINU Učenici optužili ravnatelja: Htio nas je zgaziti vozilom!

KAOS U KNINU Učenici optužili ravnatelja: Htio nas je zgaziti vozilom!

645
0 Shares

Bila je subota 5. studenoga. Taj dan smo imali nadoknadu nastave zbog blagdana. Nas šestorica smo se oko 11.40 vraćala iz škole prema gradu Imotskom ulicom. Išli smo u koloni uz rub ulice.

Tada je iz smjera grada prema nama automobilom prošao naš ravnatelj i zastao. Onda je produžio dalje i malo niže na ulici se okrenuo i uz jak gas krenuo natrag prema nama. U tom trenutku bili smo okrenuti leđima. Tada me je je prednjim dijelom automobila dotaknuo po ruci, a onda i retrovizorom. Dotaknuo je i još jednog od nas, učenika iz Kistanja. Ostali su odskočili u stranu, pa su izbjegli da ih ne udari. Bili smo šokirani – ispričao je 17-godišnji učenik 4 b razreda Srednje strukovne škole “Kralj Zvonimir” iz Knina začuđujuću priču o događaju koji se navodno dogodio prije četrnest dana nedaleko od školske zgrade.

Roditelji dvojice učenika spomenutog razreda, zajedno sa svojom djecom, odlučili su se obratiti novinarima kako bi izvijestili javnost o tom incidentu s obzirom na to da, kako ističu, smatraju da ga se želi zataškati. Nisu zadovoljni ni postupanjem kninske policije jer je, tvrde, u izvještaju o tome namjerno izostavila dio u kojem se ističe da je školski ravnatelj Stipe Djaković nasrnuo na učenike.

– Kada mi je dijete reklo što se dogodilo, prvo nisam mogla vjerovati. Najprije sam pomislila kako možda djeca preuveličavaju događaj, kako to često zna biti slučaj.

Stoga sam odlučila istoga dana pričekati gospodina Djakovića, budući da stanuje u istoj zgradi kat ispod nas, da od njega neposredno doznam što se to dogodilo i je li djeca izmišljaju. Tada mi je on kazao kako nije htio nasrnuti na mojeg sina – priča Jussara Lucia Tomljenović, majka 17-godišnjeg kninskog srednjoškolca, koja je zajedno sa suprugom Željkom Tomljenovićem, koji je inače psiholog u jednoj kninskoj osnovnoj školi, odlučila javno progovoriti o spomenutom događaju.

Na jednak način je o događaju svjedočio i učenik T.H. (18), koji je udarac automobilom izbjegao skokom preko haube jenog parkiranog automobila, kako kaže.

Isprika u razredu

Jesu li sve navedene prilično ozbiljne optužbe plod učeničke mašte i želje da napakoste školskom ravnatelju i je li se sve dogodilo na način na koji su opisivali, nastojali smo doznati od Stipe Djakovića, dugododišnjeg ravnatelja njihove škole.

U telefonskom razgovoru Djaković nam nije želio ispričati što se to događalo 5. studenog, već je ustvrdio kako je “policija sve to obradila”.

– Ne znam je li policija to završila. Ja neću ništa komentirati. Neka državni organi rade svoj posao. Policija je bila tamo i obavila je svoj posao – kratko nam je kazao Djaković.

Kako doznajemo od roditelja i učenika, ravnatelj je nakon spomenutog događaja posjetio njihov razred i pred svim je učenicima i njihovim razrednikom kazao kako mu je žao što se to dogodilo, te ih zamolio da prihvate njegovu ispriku.

Ipak, nekima od roditelja očito takva isprika nije bila dovoljna, pa su otišli s djecom u kninsku policijsku postaju gdje su, kažu, svi potanko opisali što se događalo, pri čemu su djeca izrijekom potvrdila kako je ravnatelj na njih nasrnuo automobilom.

– Kad smo išli u postaju provjeriti što se s tim događa, primijetili smo da je iz izjave izbačen detalj o tome da je automobil zakačio djecu!

U policiji navode da djeca nisu izjavila da ih je auto zakačio, što je laž. Slučaj se zbog nekog razloga pokušava ili zataškati ili relativizirati jer onaj najopasniji dio je preskočen. Prateći neverbalnu komunikaciju (a to mi je struka), primjećujem da je ljudima neugodno, što me navodi na zaključak da znaju što se dogodilo, ali da ne žele ili ne smiju napisati istinu.

 Dio roditelja u razgovoru s našim novinarom

‘Izletjela im istina’

U toj neugodi im je “izletjelo” da je ravnatelj izjavio kako su ga neki učenici provocirali dva sata prije toga. Ako je to razlog, onda je to s predumišljajem jer afekt takvog tipa ne postoji u tolikom vremenskom razmaku – smatra Tomljenović koji je o tome pismom izvijestio načelnika PU šibensko-kninske i Ravnateljstvo policije.

– Nakon razgovora s kninskim kolegama, mogu reći da su 6. studenoga u postaju došla dva učenika s roditeljima zbog događaja oko 11.30 prethodnog dana o kojem su istaknuli kako je 56-godišnjak automobilom u Imotskoj ulici navodno okrznuo neke od njih. No u kasnjiim razgovorima s maloljetnicima oni su negirali da se to dogodilo.

Pritom je zaključeno da tu nema elemenata počinjenja kaznenog djela, a izvješće se podnosi Općinskom državnom odvjetništvu za mladež.
Što se tiče pritužbe roditelja na postupanje policije, to je u obradi i oni će u roku od 30 dana dobiti službeni odgovor koji se odnosi na njihovu pritužbu – kazala nam je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

goran šimac
Snimio: nikša stipaničev / cropix

‘Policiji trebalo devet dana’

Jedan od roditelja, Željko Hrkač, umirovljeni je policajac koji je 19 godina radio u policijskoj službi, te mu je posebno nejasno zašto je policiji trebalo čak devet dana da podrobnije razmotri prijavljeni događaj, umjesto da to učini u dva dana. Posebice je to nedopustivo, tvrdi on, kada se radi o događaju koji bi se mogao okarakterizirati i kao pokušaj ubojstva.

izvor

0 Shares