Home Iz zemlje Karamarko: Rašković je sada, zbog otkrivanja detalja iz Domovinskog rata, izložen pogibelji

Karamarko: Rašković je sada, zbog otkrivanja detalja iz Domovinskog rata, izložen pogibelji

868
SHARE
foto: predsjednica.hr

Tko je potpisao Raškovićev ratni put, u ovom slučaju nije presudno, jer potpisao je onaj tko je po svojoj nadležnosti to trebao i morao potpisati, kazao je Karamarko za Večernji list.

Kada je odlučio ne poduprijeti Hrvatsku raste zajedno s preostalih šest manjinaca ( potpis je uskratila i zastupnica albanske manjine)  i zajedno sa svojim SDSS-om, Mirko Rašković izložio se medijskom pritisku i trančiranju svoje prošlosti. Osim toga, nastoji se dokazati veza između Raškovića i HDZ-a, odnosno Tomislava Karamarka kako bi se potvrdila teza da je Rašković odustao od podrške Zoranu Milanoviću zbog povezanosti s Karamarkom iz prošlosti.

Telegram optužuje Karamarka da je lagao kako nije potpisao Raškovićev ratni put i pri tome izlažu Raškovića, koji je po svemu sudeći u Domovinskom ratu radio za hrvatske tajne službe i dojavljivao informacije s okupiranog kninskog područja. Karamarko je doista nedavno na novinarski upit odgovorio  da mu nije potpisao ratni put, ali je odmah dodao da o tome ne može govoriti i zamolio je novinare da se tom temom ne bave. Danas je za Večernji list pojasnio zašto je tako reagirao.

– Sve vezano za Raškovićevu ratnu prošlost u domeni je obavještajnog sustava, ali i nacionalne sigurnosti, a ponajviše sigurnosti samog  Raškovića. To su teme o kojima ja kao bivši šef tajne službe u javnosti ne mogu otvoreno govoriti. Rašković je sada, zbog otkrivanja detalja iz Domovinskog rata, izložen pogibelji. I to čovjek koji je u Domovinskom ratu radio za Hrvatsku! Za razliku od Milanovića koji se skrivao po briselskim hodnicima – reagirao je danas Karamarko.

Tko je potpisao Raškovićev ratni put, nastavio je Karamarko, u ovom slučaju nije presudno, jer potpisao je onaj tko je po svojoj nadležnosti to trebao i morao potpisati.

–  Presudno je to  je li netko u tom  trenutku radio za Hrvatsku ili protiv nje – rekao je.

Pozvao je državni vrh, a posebno vrh obavještajne zajednice da zaštite bivše pripadnike obavještajnog sustava.

– Pitanje je i zašto je i kako je  takav dokument izašao u javnost. Pripadnike obavještajne zajednice koji se bave ili su se bavili zaštitom naše sigurnosti ista ta zajednica ali i država treba zaštititi od zlonamjernih konstrukcija, kao što to čine sve ozbiljne države. A ne informacije o njihovoj djelatnosti zlonamjerno puštati u javnost – apelirao je Karamarko.

Smatra da se hrabrost i lojalnost Mirka Raškovića prema Hrvatskoj jeftino koristi u dnevno-političke svrhe.

Telegram je objavio neklasificiran dokument Sigurnosno-obavještajne agencije o ratnom putu Mirka Raškovića na kojem je potpis Tomislava Karamarka, tadašnjeg šefa SOA-e. Taj dokument navode kao dokaz da je HDZ preoteo Raškovića SDSS-u, iako Rašković svoj potpis zasad nije dao nijednoj strani – ni SDP-u ni HDZ-u.

Dokument koji je Karamarko potpisao, piše Telegram, 2008. godine je poslan  iz SOA-e u MUP jer se u to vrijeme provodila revizija ocjene invalidnosti Mirka Raškovića, ali i ostalih ljudi sa statusom branitelja invalida. Rašković je, piše Telegram,  pravo na braniteljsku mirovinu od 7800 kuna ostvario tek 2006. godine.

vecernji.hr