Home Kolumne Knin – konačno rješenje

Knin – konačno rješenje

358
0 Shares

Učestalo pronalaženje životinjskih lešina u Kninu, posebno oko srednje škole, postavlja pred nas, posebno pred ljubitelje životinja, pitanje: o čemu je riječ.

Bolest ili čovjek? U slučaju bolesti pretpostavljam da bi se oglasile nadležne službe. Sumnja ostaje na čovjeku. Tim više što se na istom području sve češće pronalazi otrov za životinje.

Ponovo, o čemu je riječ?

IMAG0986Svjedoci smo povremenih gnjusnih, terminatorskih ispada prema životinjama u Kninu. Zajedničko tim, poznatim ispadima je ekshibicionističko iživljavanje.

Podmetanje otrova traži drugačiji psihološki profil.

Osim, ako nije riječ o slučaju za X-files, teško mi je zamisliti da se takvi o svom trošku žele riješiti kninskih pasa ili mačaka lutalica. A, ako je riječ o otrovu dobivenog preko kakvog poznanstva, onda tu ima posla za MUP i DORH.

Ova priča se slučajno ili manje slučajno, nadovezuje na obaveze Grada Knina. Ali i općina i grada u neposrednoj blizini.

Prema Zakonu o zaštiti životinja, poglavlje Osnivanje skloništa za životinje,

čl. 56. St. 4.: … osnivanje i rad (skloništa) financira jedna ili više jedinica lokalne samouprave…;

čl. 56. st. 5.: Obavljanje poslova skupljanja napuštenih i izgubljenih životinja financiraju jedinice lokalne samouprave;

čl. 57. st. 4.: Životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, a koju nije moguće dalje držati ili udomiti, može se nakon 60 dana usmrtiti.

Pitanje skloništa i napuštenih životinja u gradu Kninu, već je prije nekoliko godina bilo na dnevnom redu GV. Tada je na raspravi ukazano na nedostatak sredstava. Što me prilično čudi, jer bi bio dovoljan djelić sredstava koja se troše na reprezentaciju ili troškove održavanja voznog parka ili…

IMAG1182Ovo pitanje je još teže shvatljivo, s obzirom da Zakon dopušta udruživanje više jedinica lokalne samouprave u tu svrhu. Ali, bože moj hoće li gradonačelnici i načelnici razbijati glavu o paščetinan i mačketinan.

Baš zgodno, što se netko od kninskih kretena sjetio, problem riješiti na ovaj način.

A, možda napuštene i izgubljene životinje, ne bi ni bile toliki problem u Kninu, kad bi pojedini građani (pogotovo oni u blizini srednje škole, pojedinci) svoje smeće bacali u zato predviđene kontejnere, a ne par metara od svojih kućnih pragova.

Razmišljaju li ovi samoprozvani „komunalni redari“, koliku opasnost taj otrov predstavlja za djecu, koju bi moglo privući žive boje otrova i (kako kažu) slatki okus?

Već dugo godina imam psa i mogu kompetentno izreći svoje mišljenje, kako ta mala bića zaslužuju zaštitu ustavom, daleko više, nego problemi semantički prirode.

IMAG0960

Autor: miro

0 Shares