Home Aktualno Knin: Metropola siromaštva

Knin: Metropola siromaštva

310
0 Shares

Prošle godine u Šibensko-kninskoj županiji odobreno je 3805 jednokratnih pomoći, od toga 1922 za školovanje, dok je u brojnijoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji isplaćeno 690 jednokratnih pomoći, od čega samo 18 za školovanje

Od 01.siječnja 2014. bit će provedena revizija 111 tisuća korisnika socijalne pomoći u Hrvatskoj, kada stupa na snagu novi Zakon o socijalnoj skrbi.

Sve korisnike socijalne skrbi čeka prispitivanje uvijeta za ostvarivanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu, koja zamjenjuje dosadašnju pomoć za uzdržavanje, uzimajući u obzir precizniji imovinski cenzus svih članova zajedničkog kućanstva. Po novom Zakonu, posebnu zaštitu imati će samohrani roditelji, a radno sposobni korisnici morat će se aktivno uključiti u aktivnosti službe za zapošljavanje i prihvaćati ponuđena povremena ili privremena zapošljavanja, kao i doškolovanje odnosno prekvalifikaciju, kažu u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Kolike su razlike pojedinih gradova u Dalmaciji, najbolje se vidi iz primjera Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije. Iako Šibensko-kninska županija ima 109 tisuća stanovnika , a Dubrovačko-neretvanska 122 tisuće , broj korisnika socijalne pomoći daleko je veći u Šibensko-kninskoj županiji. Po broju korisnika prednjači grad Knin sa okolicom,  jedan od hrvatskih rekordera po siromaštvu i nezaposlenosti, može se pročitati u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije.

0 Shares