Home Aktualno Knin: Učenik teško ozlijedio drugog prvašića; Škola sve zataškavala! “Ravnateljica me lagala”

Knin: Učenik teško ozlijedio drugog prvašića; Škola sve zataškavala! “Ravnateljica me lagala”

4553
131 Shares

Još u travnju, ove godine, u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana u Kninu učenik prvog razreda, od ranije poznat po nasilnom ponašanju, nanio je teške ozljede školskom kolegi kojemu je pukao mišić na nozi i kojemu je noga spašena samo zahvaljujući ažurnosti liječnika. I to, koliko god je ružna, ne bi bila neobična vijest da nema neočekivan epilog – naime, škola, kako stoji u nalazu inspekcije, o događaju nije  izvijestila nadležna tijela, a da sve bude još gore, kako priča majka ozlijeđenog dječaka, dječaku koji ga je teško ozlijedio su samo rekli da bude dobar i kupili mu čokoladicu.

Ravnateljica Osnovne škole dr. Franje Tuđmana, Marija Mijač, kao i stručna služba škole, unatoč brojnim prijavama nisu poduzeli sve mjere kako bi zaštitili učenika prvog razreda od nasilja u školi. Sve je kulminiralo kada je učeniku puknuo mišić zbog udarca drugog dječaka iz razreda. Ozljeda se zakomplicirala, dječak je morao na operaciju ali škola i dalje nije reagirala.

Feral News je u posjedu dokumenta koji potvrđuje kako nisu poduzete sve radnje, naime inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da škola nije izvijestila sva nadležna tijela u slučaju utvrđenog nasilja nad djetetom.

Propusti škole ne staju samo na tome, kako kaže i sam otac dječaka koji je udario drugog dječaka, stručna služba ne radi svoj posao. Njegovog sina nagrade slatkišem te ga pošalju nazad u razred.

No, krenimo redom.

Noga mog sina je spašena samo prisebnošću doktora Pogorelića

U srijedu, 3. travnja 2019. godine, za vrijeme školskog izleta, učenik se zaletio i udario drugog učenika u mišić natkoljenice. Noga je počela oticati, pukao je mišić te se stvarao unutarnji hematom, dolazi do mišićnog okoštavanja. Stvar se krajnje zakomplicirala kada je učenik morao na tešku operaciju. Majka ozlijeđenog prvašića kaže da je noga njezinu sinu spašena samo prisebnošću doktora Pogorelića, u Splitu.

Mišićno okoštavanje nastaje kao posljedica ozljede nakon koje dolazi do stvaranja “kosti” na mjestu gdje bi trebalo biti mišićno tkivo.

Nastaje zbog jakih udaraca gdje dolazi do oštećenja dubokih mišićnih slojeva, kod češćih udaraca na istome mjestu ili nakon ozlijeda gdje je došlo do stvaranja velikog hematoma. U mišićima se talože kalcijeve soli koje postaju tvrde poput kosti. Nakon odstranjivanja takvog osificirajućega mišićnog tkiva potrebno je provesti rehabilitaciju, ovisno o težini oštećenja mišića.

Upravo je kroz sve to prošao napadnuti dječak. Iz mišića mu je izvađena velika količina poput kosti tvrde materije, a onda ga je čekala rehabilitacija.

Fotografija nakon operativnog zahvata koji je obavljen u splitskoj bolnici pokazuje koliko je toga dječaku moralo biti odstranjeno iz noge.

Upozoravamo da bi fotografija za neke mogla biti uznemirujuća!

Od prvog dana uočeno agresivno ponašanje

 „Odmah su počeli problemi, tuče sve u razredu, od prvog dana je uočeno njegovo neprihvatljivo ponašanje. Stručna služba uopće nije reagirala niti kada mi je djetetu razbijen nos, niti kada je dobio šaku u glavu i nogom u stomak. Roditelji su pisali anketu s učiteljicom, gdje smo naveli što se događa. Ali ništa, reakcija je izostala“, komentirala je majka ozlijeđenog djeteta za Feral News.

– Ravnateljica me lagala da je sve napravila, da je obavijestila socijalnu službu i policiju te me uvjeravala da pravilnik ne postoji. Na kraju sam ja obavijestila policiju, pučku pravobraniteljicu i ministarstvo.

– Kad sam otišla obavijestiti ravnateljicu da će mi mali ići na operaciju, rekla mi je kako to nije njen problem i da ona ionako za ništa ne može snositi odgovornost. To je bilo dan uoči operacije. Isto to je ponovila u zbornici. Kolege koji su tu bili prisutni su zvali mog muža, inače prosvjetnog radnika, da mu to kažu.

Sin mi je od 3. travnja kod kuće, još otkad je dobio udarac jer mi je doktor rekao da pustim školu i da se brinem za dječakovu nogu. Sada na tretmanu psihologa, u strahu je. Plakao je i nije spavao, pitao me zašto mu je drugi dječak to napravio. Možete misliti kako to boli, kako je kad se djetetu rade punkcije.

Ravnateljica tvrdi da je sve napravila te da je spremna snositi odgovornost ako se dokažu propusti

Razgovarali smo s i s ravnateljicom, Marijom Mijač, koja je za Feral News komentirala kako je škola postupila ispravno te da je dobila i izvješće inspekcije koje to potvrđuje.

„Ako se pokažu propusti spremna sam snositi odgovornosti, ako treba i podnijeti ostavku“, komentirala je ravnateljica za Feral News.

Iako ravnateljica tvrdi da posjeduje izvješće inspekcije koje potvrđuje da je sve napravila kako treba, Feral News je u posjedu izvješća o provedenom inspekcijskom nadzoru koje govori upravo suprotno.

Škola više od tri mjeseca nije izvijestila nadležna tijela o utvrđenom nasilju

Ozljeda je nastala u travnju, a škola sve do inspekcijskog nadzora nije izvijestila sva nadležna tijela o slučaju „utvrđenog nasilja“. Kako je inspekcijski nadzor obavljen u srpnju, jasno je kako škola najmanje  tri mjeseca nije obavijestila nadležna tijela iako je to bila dužna napraviti. Tek nakon naređenja inspekcije Škola je obavila svoju zakonsku dužnost.

„Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da Škola nije poduzela sve radnje, odnosno da nije izvijestila sva nadležna tijela u slučaju utvrđenog nasilja, pa je stoga Školi rješenjem naređeno otklanjanje navedenih nepravilnosti“, stoji u izvješću o provedenom inspekcijskom nadzoru.

Shodno razgovoru sa svim stranama jasno je kako je samo razrednica napravila sve u svojim mogućnostima te obavijestila sve u školi o utvrđenom nasilju.

Majka je u lipnju otišla u školu obavijestiti ravnateljicu o nastalom događaju i nastalim komplikacijama, iako je isto napravila i putem poziva te je u nekoliko navrata išla i kod razrednice koja je obavijestila stručnu službu.

Ravnateljica je još u lipnju izjavila kako je poduzela sve mjere i obavijestila sve službe, isto tako, neslužbeno doznajemo, ravnateljica je mjesecima uvjeravala zaposlenike škole kako su nadležne službe obavještene o nastalom događaju, što je, ponavljamo, suprotno od izvješća inspekcije.

Stručna služba: „Evo ti čokoladica, budi dobar“

Ali, niti tu nije kraj propustima Škole, kako je rekao i sam otac učenika koji je udario drugog prvašića, stručna služba mu samo kaže „budi dobar“, daju mu čokoladicu i pošalju nazad u razred.

Kako doznajemo, isti učenik je prema navodima roditelja i djelatnika škole, gotovo svakodnevno udarao drugu djecu radi čega mu je još u siječnju izrečena pedagoška mjera opomene.

Ministarstvo ne tolerira i oštro osuđuje sve oblike nasilja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je da su zaprimili podnesak majke te, kako navode, istog dana je pokrenut inspekcijski nadzor.

Nadzorom je utvrđeno da je učeniku prvog razreda Škole izrečena pedagoška mjera zbog neprimjerenih oblika ponašanja prema drugim učenicima te da je isti učenik kontinuirano u tretmanu stručne službe Škole i Centra za socijalnu skrb. Međutim, nadzorom je utvrđeno da je Škola propustila prijaviti svim nadležnim tijelima utvrđeni slučaj nasilja nad drugim učenikom, pa je stoga Školi naređeno da otkloni utvrđene propuste u radu.

Ministarstvo ne tolerira i oštro osuđuje sve oblike nasilja, što potvrđuje i brza intervencija prosvjetne inspekcije u konkretnom slučaju, ali uz napomenu da je u ovom i u svim drugim slučajevima potrebno pružiti adekvatnu pomoć i žrtvi i počinitelju nasilja.

131 Shares