Home Knin Kninska bolnica pripada posljednjoj – 3. kategoriji bolnica

Kninska bolnica pripada posljednjoj – 3. kategoriji bolnica

1131
0 Shares

Razlog odluke žene da mjesto rođenja njenog djeteta ne bude grad kojem zaista pripada, najčešće je liječnik kojem vjeruje, a koji je iz šibenske prešao u kninsku bolnicu, tvrdi dr. Živković. No, da je to zaista fenomen iza kojeg se krije lošija medicinska usluga u Šibeniku od one u Kninu, dr. Živković oštro demantira novinaru šibenik.in-a.

– Ovaj grad živi na lažima i obmanama. Ne radi se o nikakvom odljevu liječnika, niti rodilja, iz Šibenika u Knin. Dapače, naših dvoje liječnika prešlo je u Knin, ali je kod nas došlo četvero njih odozgo: pedijatar dr. Brajković, anesteziolog dr. Nižetić i njegova supruga fizijatrica dr. Nižetić te pedijatar dr. Krvavica, a stigle su nam i još tri molbe. No, o tom nitko ne govori, isto kao što nitko ne govori o tome da kod nas ili u splitskoj klinici rađaju žene iz Knina, ali se zato problematizira to što se minoran broj Šibenčanki odlučuje na porod u Kninu – otvoreno će dr. Živković.

Dodaje kako realni pokazatelji govore da se šibenska Opća bolnica i bolnica Hrvatski ponos u Kninu ne mogu niti uspoređivati, budući da pripadaju različitim kategorijama.

Kninska bolnica je u 3. kategoriji, odnosno to je gradska bolnica, a šibenska je u 2. kategoriji, županijska. Ministarstvo neće ulagati u proširenje odjela u gradskoj bolnici jer za to jednostavno nema potrebe. U praksi to znači da, osim što na samom odjelu ginekologije u Šibeniku ima daleko više stručnog liječničkog osoblja, tu postoje i kvalitetne popratne službe u slučaju komplikacija i izvanrednih situacija, kojih u Kninu nema, niti će ih biti. Ne daj bože da njima gore zatreba transfuzija, oni ju nemaju. Evo, mi smo jučer imali rodilju s kroničnom upalom bubrega koja je morala na carski rez, Knin za taj zahvat nema uvjete – navodi dr. Živković.

– Ja sam prijateljski i poslovno u jako dobrim odnosima s voditeljem kninskog odjela ginekologije i porodništva, dr. Stipom Krezom, svaki dan se čujemo. I naravno da im želim sve najbolje, da imaju posla. Ali činjenica jest da su naši kadrovi i kapaciteti jači i bolji od njihovih, a posebno otkako je odjel rodilišta kompletno obnovljen – dodaje Živković. Osvrće se i na ‘medijski napumpani baby boom u Kninu’.

– Ma kakav baby boom, imali su 250 poroda, a primjerice 1987. godine u Kninu se rodilo oko 600 djece. Natalitet opada svugdje, pa tako i u Kninu, ne dajte se zavaravati – priča nam doktor.

– Ali ja preporučam svakoj ženi, ako misli je u Kninu bolje, ma neka ide tamo roditi, to je osobni odabir svake trudnice i nitko joj to ne može zabraniti – za kraj će voditelj službe ginekologije i porodništva OB Šibenik.

0 Shares