Home Mozaik Koordinacija braniteljskih udruga iz Knina: OTVORENO PISMO ZASTUPNICIMA HRVATSKOG SABORA

Koordinacija braniteljskih udruga iz Knina: OTVORENO PISMO ZASTUPNICIMA HRVATSKOG SABORA

1928
foto:HINA
0 Shares

Otvoreno pismo zastupnicima hrvatskog Sabora koje u ime koordinacije braniteljskih udruga iz Knina potpisuje njezin predsjednik Tomislav Čolak, prenosimo u cijelosti:

 

Poštovana gospodo zastupnici,

 

Za nekoliko dana pred vama će se naći Izvješće o provedbi zakona o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2013  godinu, koje je sastavilo Ministarstvo branitelja. Izvješće  na 100 stranica govori o tome koja su sve prava ostvarili hrvatski branitelji u 2013 godini, pravo na stambeno zbrinjavanje, pravo na zapošljavanje, pravo na upis u obrazovne ustanove, pravo na carinske i porezne olakšice, pravo na psihosocijalnu pomoć, pravo na pokop uz vojne počasti, prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, kao da su se hrvatski branitelji u hrvatskom domovinskom ratu borili ne za obranu domovine nego za neka prava, a svi znamo kakav je danas status hrvatskih branitelja u Republici Hrvatskoj.

U 2013 godini svoje pravo da su i dalje nezaposleni ostvarilo je 31.125  hrvatskih branitelja , a svoje pravo na pokop ostvarilo je 2.610 hrvatskih branitelja ( prosječne životne dobi 50,9 godina ).

Žalosno je da je saborski Odbor za ratne veterane ovo izvješće proglasio korektnim i time vam predložio da ga prihvatite.

Pišemo vam ovo pismo kako bi vas potaknuli da na raspravi o navedenom Izvješću zatražite od Ministarstva branitelja i Vlade RH najvažnije pravo za hrvatske branitelje a to je pravo na život, kako ne bi umirali s pedeset godina .

Udruga Prvi hrvatski redarstvenik – podružnica šibensko-kninska problem prerane smrtnosti hrvatskih branitelja uočila je još 2009 godine i s tim upoznala tadašnjeg ministra hrvatskih branitelja, te zatražila konkretne mjere kako bi se pomoglo hrvatskim braniteljima, ali bez ikakvog uspjeha.

Dolaskom novog ministra hrvatskih branitelja i njega smo upoznali s problemom prerane smrti hrvatskih branitelja , da bi Ministarstvo branitelja napokon 8. lipnja, 2012. g. pokrenulo znanstveno-istraživački projekt « Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja «, koji je pokazao da je od 1998-2010 g. umrlo 23.954 hrvatska branitelja, prosječne životne dobi 50,9 godina i najviše od tumora . Kada dodamo broj umrlih hrvatskih branitelja od 2011-2013 godine , onda se brojka  penje na  preko 30.000 umrlih hrvatskih branitelja od 1998. g. ( broj je sigurno i veći jer se ovi podaci baziraju samo na onim hrvatskim braniteljima čije su obitelji obavijestile Ministarstvo o njihovoj smrti ).

Umjesto da nakon ovakvih katastrofalnih podataka Ministarstvo poduzme konkretne mjere oni su samo nastavili s izradom novih studija o čijim rezultatima do danas nemamo nikakvih informacija a hrvatski branitelji nam i dalje umiru mladi a ne bih trebali.

Liječnička struka kaže da ne bih trebali umirati s pedeset godina starosti, da postoje načini kako to promijeniti, spasiti i produžiti život hrvatskih branitelja. Potrebno je samo malo političke volje, a znanja da se to učini, želje i ljudi koji su to spremni raditi ima dovoljno.

 

Potrebno je djelovati na području preventivne medicine, potrebni su kvalitetni preventivni pregledi uz edukaciju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji o važnosti prevencije i njezinim mogućnostima. Potrebno je u sve to uključiti i medije kako bi senzibilizirali i pravilno informirali hrvatske branitelje i javnost. Sve ovo bi trebalo inicirati i pokrenuti Ministarstvo branitelja jer je zbog toga i osnovano, kako bi skrbilo o hrvatskim braniteljima.

Zbog toga od vas gospodo zastupnici tražimo da se prilikom predstavljanja Izvješća zauzmete za osnovno pravo hrvatskih branitelja , pravo na život, i zatražite u to ime od Ministarstva branitelja konkretne mjere u tom pravcu a ne samo izradu raznih studija, najava budućih veteranskih centara ili hvaljenjem sramotnim brojem provedenih preventivnih sistematskih pregleda u 2013 g. ( 395 hrvatskih branitelja ).

Gospodo zastupnici, hrvatski branitelji nam umiru, nemojmo gubiti vrijeme, svaki dan je dragocjen. Pomozimo živima, pokušajmo spasiti barem jednog hrvatskog branitelja od smrti.

 

feral news

 

 

 

 

0 Shares