Home Auto/Moto KTM RC390 do u detalj

KTM RC390 do u detalj

171
SHARE

dfhre

Nakon što su nam prošlog tjedna servirane prve fotografije KTM-ovih noviteta danas pred sobom imamo kompletne podatke o najsnažnijem primjerku RC390. Oni nisu došli direktno iz Mattighofena već ih je prerano objavio kanadski ogranak branda koji ih je nakon uočenog propusta privremeno uklonio sa svoje stranice…

Novi KTM RC390 u osnovi je oklopljeni Duke 390. No Austrijanci su na podlozi odradili velik broj preinaka ne bi li dobili pravi sportski motocikl. Okvir je tako istog dizajna no malo modificiran kako bi se dobila sportska dinamika i ergonomija. Skraćen je međuosovinski razmak i povećan razmak od tla čime se dobio upravljiviji dvokotač. Unutar tog okvira smješten je tekućinom hlađeni jednocilindraš obujma 375 ccm s električnim ubrizgavanjem goriva koji ovom sportaš u donosi 44 KS, točno onoliko koliko može proći po zakonu kada su u pitanju kategorije dvokotača.

Ovjes je onaj tvrtke WP suspension vrlo sličan onome koji KTM koristi na modelu RC8 R. To kažemo zato što je prednja vilica identična na oba motocikla. Nadalje tu je Brembov kočioni sustav s ABS-om koji sprijeda koristi disk promjera 300 mm uparen s kočionim kliještima s četiri klipića, dok je straga smješten disk promjera 230 mm koji zaustavljaju kliješta s jednim klipićem. Ta kombinacija dovoljna je da se ovaj 147 kg težak dvokotač zaustavi u svim uvjetima.

zhtuiktlo

Za RC390 KTM je stvorio i novi spremnik goriva zapremine 9.5 l koji je osim sportskih linija morao zadovoljiti i ergonomske prohtjeve. Te kriterije morao je zadovoljiti i oklop dvokotača, a isto je vrijedilo i za vjetrobran te sjedalo za vozača i eventualnog suputnika. Kada smo kod sjedala ono je postavljeno na 820 mm visine ne bi li vozaču u kombinaciji s upravljačem omogućilo idealan položaj za sportsku vožnju kojoj je i namijenjen RC390.

Novi 17-colni aluminijski naplatci presvučeni narančastom bojom omotani su Metzeler pneumaticima. Novost je i ispušni sustav smješten ispod dvokotača koji ne samo da mu donosi sportski izgled već i pridonosi centralizaciji mase, ali i sprečava eventualno doticanje istog od strane vozača. Kako bi do kraja iskoristio aerodinamičnost ovog sportaša KTM je pokazivače smjera ugradio u njegove retrovizore.

Prednja svjetla uvučena su u prednju masku i ona su vjerojatno jedini detalj koji se na prvu neće svidjeti kupcima. Za kraj je tu LED instrument ploča koja uz podatke o broju okretaja, brzini kojom se kreće i stupnju prijenosa u kojem se nalazi dvokotač vozaču pokazuje i kada je vrijeme da prebaci u višu brzinu, koliko mu je još ostalo goriva, te kada je vrijeme za posjet mehaničaru.

grtth