Home Mozaik Kujundžić i Kolinda – tko komu krade glasove?

Kujundžić i Kolinda – tko komu krade glasove?

1529
ilustracija
0 Shares

NADMETANJE NA „DESNICI“

 Kako čujemo od nekih članova HDZ-a,  oni ne razumiju i ne snalaze se najbolje u diplomatski uvijenim i mlakim predizbornim porukama svoje kandidatkinje i mnogi bi od njih vjerojatno sve dali samo da im je jedan obični, muški Kujundžić. On je već začeo  okršaje s Josipovićem, strelice lete na sve strane, dok Kolinda G. Kitarović češlja frizuru za neku novu izjavu opće prakse, koja neće škoditi ni lijevima ni desnima. HDZ ipak sada pokušava mijenjati taktiku svoje kandidatkinje i članovi Predsjedništva stranke od nje traže žešći i konkretniji pristup, dok se istodobno uokolo rogobori prema Kujundžiću – kakav je to domoljub koji konkurira našem kandidatu „desnice“!  Radi samo u korist Josipovića! Iako bi se sam HDZ, budimo iskreni, trebao zapitati za koga to radi njihova Kolinda i kakva je to potencijalna predsjednica države koja do sada nije izrekla vlastiti stav baš ni o čemu bitnom u ovoj državi. Koristi li možda takav stil baš Josipoviću?

S druge strane jedan ugledni kolumnist, koji inače zna izvrsno detektirati odakle dolazi ugroza hrvatstva, nacije i države, pita se kako  je moguće da u “Piramidi” predsjednički kandidat Milan Kujundžić zagovara Josipovićeve ustavne promjene te tvrdi da će se uskoro to rasvijetliti. No Kujundžić je to već rasvijetlio  –  nakon što postane predsjednik, prva ustavna promjena dogodit će se u preambuli Ustava, tako da temelj hrvatske državnosti bude samo Domovinski rat, a glede izbornog sustava potpuno prihvaća referendumsku inicijativu udruge „U ime obitelji“. Ima li tu ikakve veze s Josipovićevim predizbornim trikovima o preferencijalnom glasovanju!?

Nadalje, isti komentator na drugomu mjestu spočitava mlakost HDZ-ovoj kandidatkinji te je s pravom podučava da se „Josipovića može rušiti jedino žestokom kritikom i oštrom retorikom kojom bi se birače masovnije negoli ranije natjeralo na glasovanje“. A što drugo radi Kujundžić!? Je li možda o Josipovićevu „spavanju zimskog sna pet godina“ govorila Kolinda ?

I dok je njoj Tito „teško pitanje“, Kujundžić je tu nedvosmislen. Tko onda od dvoje kandidata relativizira težinu komunističkog zla? Tko je dakle bliži Josipoviću – mogli bismo zapitati članstvo HDZ-a i ostale koji su zabrinuti za razbijanje glasova na takozvanoj desnici? Smiješno se upozorenje panično širi Hrvatskom: UDBA vam podmeće trećega kandidata kako bi se pomoglo Josipoviću rasipanjem glasova HDZ-ova kandidata! Zamislite, i neutralni analitičar Gjenero  odjednom se boji „rasipanja glasova na desnici“,  pa nas zbunjuje – ili ne razumije temeljni smisao demokracije ili je angažirani aktivist jedne strane.

Uistinu, kad je riječ o Kujundžiću – a to će biti i s drugim potencijalnim kandidatima – vladajuća oligarhija i pojedini lijevi mediji vide ga vjerojatno kao pogodnog  razbijača Kolindinih glasova i zašto mu ne dati malo više prostora u medijima.  Tako se dogodio epski nastup u Nu2, tako se dogodila i „Piramida“ itd. No pitanje je hoće li doktoru na malim ekranima i dalje pružati priliku uskakati sa sporednom ulogom, jer se ovaj iznenada prometnuo u glavnog junaka. Predstavio  se kao malo jači politički igrač, a ne kao običan „odmetnuti hadezeovac“ koji se gura na desni politički spektar i krade drugima glasove. On se čak ni ne nudi samo kao kandidat Hrvatske zore ili Saveza za hrvatsku – kaže da je kandidat hrvatskog naroda, a kampanja mu ide pod sloganom „Naš predsjednik“. Misli da može privući puno širu biračku bazu nego što je dvadesetak ili tridesetak posto HDZ-ovskih glasača. To jest značajan birački potencijal HDZ-a i partnera, ali što s mnoštvom od barem 50 posto punoljetnih ljudi koji bi opet mogli ostati kod kuće ako nemaju za koga glasovati? Ima li taj narod pravo i na drugu opciju osim plavuše iz Washingtona?

Kujundžić  je dakle opasan jer želi odvući golemo biračko tijelo koje više ništa pametno ne nalazi u  programima političkih kasti koje su se dosad izmjenjivale na vlasti? Kako je rekao jedan analitičar – nitko nije ničiji vazal i odgovornost za nacionalnu stvar jest u sudjelovanju i nadmetanju. I sam Kujundžić  često ističe da očekuje još kandidata i ne boji se razbijanja njegovih glasova, jer, kako kaže,  demokratsko je pravo svih da se natječu, a narod će izabrati najboljeg predsjednika.

 

Feral news, kolumnist Jozo Renić

0 Shares