Home Iz svijeta Le Figaro objavio tajni vladin izvještaj: “Francuska je na rubu spontane narodne...

Le Figaro objavio tajni vladin izvještaj: “Francuska je na rubu spontane narodne pobune i socijalne eksplozije”

167
SHARE

Tajni vladin dokument procurio je do francuskog lista Le Figaro. U dokumentu se otkriva kako je pravo stanje u Francuskoj još i napetije nego što se čini – naime, dokument ministarstva unutarnjih poslova upozorava vlasti kako se Francuska nalazi na “rubu” izbijanja narodne pobune zbog aktualnog ekonomskog stanja u zemlji.

“Diljem francuskog teritorija, u narodu vlada tenzija, ogorčenje i bijes”, ističe se u mjesečnom izvještaju 101 prefekta. Podsjetimo, tzv. odred prefekta je uspostavio Napoleon još 1800. godine s ciljem da isti budu “oči i uši” centralne vlade za francuske provincije.

“Legitimitet oporezivanja je pod upitnikom diljem zemlje. Nezadovoljstvo i ogorčenje eruptiraju iznenadnim gnjevom, gotovo spontano, ne unutar izgrađenih socijalnih pokreta”, ističe se u dokumentu.

“Porezi su postali glavni razlog opozicije ovoj vladi”, navodi se. Naime, od siječnja će se u Francuskoj dodatno povećati PDV. Nadalje, u neočekivano iskrenom dokumentu navodi se kako su ljudi očajni te kako “ne vide bolju budućnost”. “Ovo je plodno tlo za moguću socijalnu eksploziju”, upozorava se u tajnom dokumentu.

Izuzev ovog dokumenta, izgleda kako se pojedini političari također slažu s ovakvim prognozama. Lider desnog centra, François Bayrou, rekao je u razgovoru na radio postaji: “Francuska je na rubu ustanka”. Bivši francuski premijer Jean-Pierre Raffarin pak je izjavio: “Idemo od ljutnje prema nasilju”.

Povjesničar i biograf Luja XVI, Jean-Christian Petitfils, rekao je u razgovoru za Le Figaro: “Zar smo zaista u 1789-oj?”. Petitfils argumentira kako postoji nekoliko paralela između današnje Francuske i one pred izbijanje Francuske Revolucije: ogroman vanjski dug, kronični deficit u budžetu, bolni i nepravedno nametnuti porezi, impotentna i nepopularna vlada, rivalstvo među ministrima, velika nezaposlenost i izbijanje nasilja. Nadalje, Petitfils je direktno usporedio francuskog predsjednika Francoisa Hollandea s Lujom XVI: “Dva neodlučna optimista… potpuno isključena od stvarnosti”.

“Ozbiljni izgredi, čak i bolne socijalne eksplozije, ne mogu se isključiti”, istaknuo je Petitfils.

U isto vrijeme pojedini izvori prenose kako je Hollandeova popularnost i dalje u padu te sada iznosi svega 15%

Francuski institut za statistiku INSEE prenosi kako se francuski BDP u trećem kvartalu smanjio za 0,1%, dok su investicije pale za 0,6% u istom periodu.

Izvor(i): Irish times | Advance.hr