Home Iz zemlje Liječnici ne žele u zatvor: u hrvatskim kaznionicama nedostaje 80 medicinara

Liječnici ne žele u zatvor: u hrvatskim kaznionicama nedostaje 80 medicinara

615
0 Shares
Zatvorskom sustavu u Hrvatskoj nedostaje 80 liječnika i drugog medicinskog osoblja, stoji u godišnjem izvješću o stanju u kaznionicama i zatvorima. Prema sistematizaciji radnih mjesta, predviđena su 53 radna mjesta liječnika, a zaposleno ih je 26, a slična je razina popunjenosti i kada su u pitanju medicinske sestre i tehničari.

Pružanje medicinske pomoći zbog toga je otežano, a iako Ministarstvo pravosuđa redovito objavljuje natječaje, za posao u zatvorima liječnici nisu zainteresirani, iako mogu računati na beneficirani radni staž i posebni dodatak od 20 posto na plaću za rad sa “specifičnom” populacijom.

Ovisnost i hepatitis C

No, problem manjka liječnika prisutan je u cijeloj zemlji, a kada su zatvori u pitanju, riječ je o daleko najzahtjevnijoj populaciji: veliku većinu pacijenata čine ovisnici na terapijama, najčešće jako narušena zdravlja, u velikom postotku prisutan je problem hepatitisa C, a dobar dio zatvorenika ima izrečenu mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja.

Pritom, liječnički pregledi provode se, u pravilu, bez nazočnosti službenika osiguranja. Problem nedostatka zdravstvenog kadra, stoji u godišnjem izvješću, rješava se ugovorima o djelu s liječnicima javnog zdravstva, no problem je time samo donekle riješen.

Presude za odštete

Naime, u posljednje vrijeme sudovi su donijeli nekoliko presuda za odštetu supružnicima ili obiteljima preminulih zatvorenika, sukladno pravnoj praksi Europskog suda za ljudska prava. Prema tim presudama, obveza je zatvorskog sustava osigurati zatvorenicima ne samo medicinsku skrb, odnosno liječničku intervenciju i lijekove, već i stalan zdravstveni nadzor. Ne smije se, dakle, dogoditi da zatvoreniku pozli a da nema liječnika pri ruci, ili da ovisnik uzima terapiju bez stalnog nadzora liječnika.

– Nepopunjena su radna mjesta u svim navedenim odjelima, zbog čega se poslovi izvršavanja kazne zatvora tijekom cijelog promatranog razdoblja obavljaju u izrazito otežanim uvjetima, čemu dodatno pridonosi financijsko ograničenje državnog proračuna – stoji u izvješću.

dr-pinokio-lagao-da-je-lijecnik-i-operirao-u-bolniciKako dalje navode iz Uprave za zatvorski sustav, koja je dio Ministarstva pravosuđa, u travnju prošle godine započele su intenzivne zajedničke aktivnosti Ministarstva pravosuđa i Ministarstva zdravlja u odnosu na izmjenu postojećeg zakonodavnog okvira sa svrhom adekvatnog pružanja zdravstvene skrbi svim zatvorenicima.

U Upravi za zatvorski sustav tvrde kako zatvorenici, unatoč svim problemima, mogu računati na adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

– Razina skrbi, mjere i aktivnosti zdravstvene zaštite kvalitetom i opsegom usklađena je s propisima u javnom zdravstvu za osigurane osobe iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Posebna zdravstvena skrb posvećuje se rizičnim skupinama zatvorenika oboljelim od hepatitisa C na način da je zainteresiranim zatvorenicima omogućena dijagnostika, a poslije i liječenje virusnog hepatitisa C na isti način i pod jednakim uvjetima kao bolesnicima koji se nalaze na slobodi – stoji u Izvješću o stanju u hrvatskim zatvorima.

Marijo Kavain

Bez zdravstvenog osiguranja

Čak i kada se pronađe rješenje angažiranjem liječnika po ugovoru o djelu, ostaje problem da dobar dio zatvorenika nema zdravstveno osiguranje, pa troškove liječenja podmiruje Uprava za zatvorski sustav, što godišnje iznosi i do 20 milijuna kuna. Većina zatvorenika, naime, odlaskom u zatvor gubi zdravstveno osiguranje, jer u pravilu ostaju bez posla ili bez beneficija koje proizlaze iz statusa nezaposlene osobe, a njihovo se liječenje, prema postojećim propisima, ne može ostvariti prema propisima socijalne skrbi.

izvor

0 Shares