Home Iz zemlje Livaković i ostali tvrde da nisu krivi! Da li je sljedeći Kalmeta?

Livaković i ostali tvrde da nisu krivi! Da li je sljedeći Kalmeta?

337
0 Shares

 

3.jpg

 

“MOJ KLIJENT nema razloga šutjeti”, kazao je Nediljko Ivančević, odvjetnik Zdravka Livakovića, koji je jutros priveden na ispitivanje u Uskok.  Štoviše Ivančević tvrdi da je Livakoviću drago što je priveden na ispitivanje, jer želi dokazati da je nevin. “Njegovo se ime po medijima povlači već godinama, a sada će dobiti priliku da sve rasvijetli”, kaže Ivančević.

“To je nekakva priča o tome suspektna. Čovjek je prikupio svu dokumentaciju koja je bila vezana za nadzor nad gradnjom tog dijela ceste, koja je bila vezana za ugovore i realizirane troškovnike. Ono što je zanimljivo je da su realizirani troškovnici manji od ugovorenih”. Sad je Livaković u prilici vidjeti što mu se stavlja na teret i kako se obraniti, prenio je odvjetnik:

“Apsolutno je uvjeren u svoju nevinost. Uvjeren je i zna da ništa nije uzeo”

U USKOK-u je u tijeku ispitivanje i ostalih privedenih zbog afere izvlačenja novca iz HAC-a. Direktor Vijadukta Ivan Berket je poricao krivnju, prenio je odvjetnik Mate Matić. Na ispitivanju je i  Damir Kezele iz Vijadukta.

Livaković je jučer priveden zajedno s još četiri osobe. Svi će danas odgovarati na pitanja istražitelja. Mirko Batarelo, odvjetnik člana uprave Viadukta Damira Kezelea, također je najavio da će njegov klijent iznositi aktivnu obranu. Mate Matić, odvjetnik drugog uhićenog člana uprave Viadukta Ivana Berketa, kazao je da je njegov klijent na ispitivanju tvrdio da nije kriv.

Gdje su Kalmeta i Vidošević?

Gdje je Božidar Kalmeta, zapitali su se vjerojatno posjetitelji Dana hrvatskog turizma koji su jutros otvoreni u Zadru. Gradonačelnik Zadra bio je pozvan na ovu manifestaciju, ali nije se pojavio.

U oči prisutnima upao je i izostanak Nadana Vidoševića, šefa Hrvatske gospodarske komore koji se također ovih dana spominje kao potencijalna iduća meta istražitelja Uskoka. Naime, Dane hrvatskog turizma suorganizira i Vidoševićeva HGK, zajedno s Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom i HRT-om.

Karamarko: Nitko od uhićenih nije član HDZ-a

“Nitko od uhićenih nije član HDZ-a”, poručio je Tomislav Karamarko kada su ga novinari tražili da komentira još jednu korupcijsku aferu u HAC-u. U aferi Remorker nije još “pao” niti jedan HDZ-ovac, ali spominje se ime Božidara Kalmete?

“To je hipotetsko pitanje. Nije moguće na to odgovoriti. Ali ono što mje smeta jest da su mnogi osuđeni kroz medije, bez dokazivanja krivnje, bez pravomoćne presude”, izjavio je Karamarko, koji i dalje podržava zadarskog gradonačelnika.

Je li Kalmeta sljedeći?

Uz bivšeg državnog tajnika u ministarstvu prometa Zdravka Livakovića u slučaju Remorker jučer su na razgovor u policiju dovedeni i njegov kolega, državni tajnik iz istog ministarstva Milivoj Mikulić, ali i bivši čelnik Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) Stjepko Boban te direktori iz Viadukta Ivan Berket i Damir Kezele, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi.

Livaković i Milivoj Mikulić dvojica su nekadašnjih državnih tajnika u ministarstvu bivšeg ministra Božidara Kalmete koji su, osim što su uz glavnog zadarskog HDZ-ovca vezali svoj politički uspjeh, bili povezani s upravom Hrvatskih autocesta (HAC) koje su se ovih dana zbog izvlačenja novca našle pod Uskokovom istragom.

Obojicu je, navodno, kao osobe kojima je predavao novac izvučen preko podizvođačkih građevinskih tvrtki u svom istražnom iskazu prokazao bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, nedavno uhićen pa odveden u istražni zatvor zbog slučaja Remorker.

Osim što je u Kalmetinom ministarstvu bio državni tajnik Livaković je u veljači 2004. imenovan predsjednikom nadzornog odbora HAC-a koji se u to vrijeme osim po gradnji modernih autocesta, isticala po korupcijskim skandalima od kojih je dosad najpoznatiji slučaj “farbanja” tunela. S izbijanjem afera Livaković je početkom studenog 2009. podnio ostavku, obrazloživši da je potez osobne naravi i da nema veze s medijskim napisima korupciji.

Već krajem mjeseca iste godine u akciji “Nesklad” uhićeni su bivši čelnici HAC-a Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević, direktor sektora građenja Goran Legac i glavni inženjer na tunelima Željko Kandžija te direktor splitske tvrtke Skladgradnja Slaven Žužul. Teretilo ih se da su u poslu bojanja tunela oštetili državni proračun za 21 milijun kuna jer je Skladgradnji isplaćen šest puta veći iznos od tržišne cijene. U toj je istrazi svjedočio i Livaković kojeg su mediji opisivali kao glavnu osobu u ‘živom zidu’ oko Kalmete, jer je navodno nadzirao sve poslove u HAC-u koji su kasnije postali predmet istraga.

Nakon što je podnio ostavku, Livaković je s Davorom Uglešićem osnovao tvrtku D&Z kojoj je, po medijskim tvrdnjama, IGH prepustio gradnju spojne ceste od čvora Zadar 2 prema Gaženici.

Zbog navodne “muljaže” oko izgradnje te ceste Kalmetu je često prozivao bivši SDP-ovac Ivica Pančić. Njegove tvrdnje o navodnim nepravilnostima u javnim natječajima za gradnju državne ceste Gaženica-Zadar, Kalmeta je nazvao bezočnim lažima i obmanama javnosti u političke svrhe. Cesta je otvorena u studenom 2007. bez presijecanja vrpci i svečanosti, a Pančić je na nju donio maskotu divovske hobotnice kako bi upozorio na “duge korupcijske krakove”.

Livaković se u zadarskoj politici prvi put pojavio još za vrijeme prvog Kalmetinog gradonačelničkog mandata na mjestu pročelnika Odjela za graditeljstvo i komunalne poslove.

Mikulić je, pak, državni tajnik osim kod Kalmete bio i u ministarstvu Petra Čobankovića, a u HAC-u je bio član uprave. U medijima se spominjao i kao svjedok na suđenju HDZ-u i bivšem premijeru Ivi Sanaderu, gdje je rekao da ga je na suradnju s agencijom Fimi medijom uputio tadašnji ministar Kalmeta koji u tom slučaju nije bio osumnjičen.

Mikulić je tada izjavio da ga je Kalmeta, zajedno s tadašnjim šefom HAC-ovih financija Josipom Sapunarom, u proljeće 2006. pozvao na sastanak u jedan zagrebački restoran gdje ih je upoznao s bivšim HDZ-ovim rizničarom Mladenom Barišićem koji je tražio da HAC marketinške poslove ugovara s Fimi medijom.

Upravo je Sapunar Mikulića povezao i s posljednjom aferom u HAC-u navevši ga, navodno, kao jednog od državnih tajnika kojemu je, uz Zdravka Livakovića, davao novac izvučen preko podizvođačkih tvrtki.

Mediji su još krajem 2009. pisali da je Mikulićev brat Ferdinand, kao suvlasnik tvrtke Dinarik dobivao poslove bez natječaja od HAC-a i Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo.

 

www.index.hr

0 Shares