Home Gospodarstvo i ekonomija „Ljubav bez granica“ između Milana Bandića i Josipe Rimac urodila fontanom od...

„Ljubav bez granica“ između Milana Bandića i Josipe Rimac urodila fontanom od 4,63 milijuna kuna

582
0 Shares

Milan Bandić, bez obzira na ishod sudske presude ostati će u hrvatskoj povjesti zapamćen kao gradonačelnik koji je volio graditi fontane. No, Zagrepčani možda i ne znaju da se uvjerljivo najskuplja fontana koju su platili ne nalazi u Ulici hrvatske bratske zajednice u Zagrebu već tristotinjak kilometara južno, na Trgu Ante Starčevića u kraljevskom gradu Kninu.

Gradonačelnik grada Zagreba, SDP-ovac Milan Bandić i HDZ-ova gradonačelnica Knina od samog početka prijateljstva, izuzetno su se poštivali i voljeli. Štoviše, njihova ljubav nadjačala je u jednom trenutku dotad neupitnu stranačku odanost i ljubav gradonačelnice Rimac spram predsjednice HDZ-a i premijerke Jadranke Kosor. Koja joj je zbog te ljubavi na kućnu adresu poštom vratila netom poklonjeni broš kojeg je unikatno za nju, u kombinaciji bijelog i žutog zlata i navodno vrijedan više od tisuću eura,  ručno izradio ponajbolji zagrebački zlatar.

Tog – jednog od rijetkih dana u godini u kojem se u Kninu nešto dešava i dana koji je s obvezom pojavljivanja mjesecima unaprijed debelo ucrtan u planere tajnica hrvatskog predsjednika, premijera, ministara, saborskih zastupnika, poznatih i nepoznatih političara, za bogatim stolom prepunim delicija i biranih vina kninska gradonačelnica nije nazdravljala sa premijerkom Kosor već sa svojim prijateljem, nesebičnim i velikodušnim kninskim  „mecenom“ , SDP-ovcem Milanom Bandićim.

Iz najbogatijeg gradskog proračuna u Lijepoj Našoj, više stotina tisuća kuna u gotovini, informatičkoj opremi, sadnicma, cvijeću, knigama, odjeći i obući darovao je uvijek galantni gradonačelnik Bandić najsiromašnijem hrvatskom gradu.

Crvena mašnica na Bandićevim poklonima nikada nije smetala kninsku gradonačelnicu, pa ni ona najveća s kojom je iz hrvatske metropole pristiglo 4,63 milijuna kuna namjenjenih izgradnji fontane.

Fontana je projektirana i izgrađena kao sastavni dio scenskog prikaza kojeg na svojim TV ekranima petog kolovoza, u direktnom prijenosu prati milijun Hrvata.

Jer, daleko je dramatičniji i otmjeniji trenutak kad vješti kamerman fokusira političku elitu na pozornici iznad mjehurića vode iz sedamdeset i šest mlaznica Bandićevo-Rimčeve fontane.

To je zapravo ono što milijuni Hrvata trebaju pamtiti do sljedeće fešte iz Knina. Bogatstvo hrvatskog tajkuna ogleda se u vodi bazena iza njegove vile a bogatstvo grada u vodi njegovih fontana.

No, kada se TV ekipe povuku i kada se razdani, slučajni prolaznik uočiti će sa svake strane fontane potočiće vode koji se od prvog dana otkad je u uporabi kontinuirano izljevaju iz fontane po najvrijednijem hrvatskom trgu. Primjetiti će također da dobar dio od ukupno sedamdeset i šest mlaznica ne radi. Netko će uočiti kako ne radi niti osvjetljenje fontane, a mlaznice koje su po projektu trebale tvoriti vodenu zavjesu visoku gotovo jedan metar jedva da uspiju dobaciti kojih petnaestak centimetara u visinu.

Navodno je, zahvaljujućim popravkama bez učinka, cijena kninske fontane dosegla gotovo nezamislivih šest milijuna kuna… Novci su to za koje na primjer možete kupiti prekrasnu vilu od petstotinjak kvadrata stambenog i dvjestotinjak kvadrta okućnice. I to ne u Kninu već u centru Zagreba – prvi red do Sanadera.

No, Bandić i Rimac 2006.godine shvatili su da je građanima Knina najpotrebniji poklon upravo fontana u kojoj će  tijekom  ljetnih vrućina, po kojima je Knin nadasve poznat, putnik namjernik ili poneki Kninjanin pokušati malo rashladiti noge ili pak okupati psa.

U gradu u kojem niti dvije kune ubačene za sreću od ponekog zalutalog turista, ne ostaju dugo pod vodom.

IMG_4096 IMG_4099 IMG_4102 IMG_4103 IMG_4105

 

Feral news, N. Gnječ, foto: feral news

0 Shares