Home Knin Matea Jelić dobila Državnu nagradu za sport Franjo Bučar

Matea Jelić dobila Državnu nagradu za sport Franjo Bučar

174
0 Shares

 U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uručene su Državne nagrade za sport Franjo Bučar za 2021. godinu. Najveće državno priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje sportašicama i sportašima, trenerima, stručnim djelatnicima i drugim zaslužnim pojedincima iz sustava sporta laureatima su predali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Dobitnici nagrade za životno djelo u 2021. godini su Željko Klarić (vaterpolo), Mihovil Nakić-Vojnović (košarka) i Đurđa Fočić Šourek (atletika). Dobitnici godišnjih nagrada su: zlatni olimpijci iz Tokija Matea Jelić, Nikola Mektić i Mate Pavić, članovi Vijeća HOO-a Željko Jerkov i Damir Knjaz, dugogodišnji član Zdravstvene komsije HOO-a Boris Labar, košarkaški zaslužnici Damir Šolman i Slavko Trninić, brončane paraolimpijke Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić, ženski rukometni izbornik Nenad Šoštarić i kao jedina udruga – Hrvatski taekwondo savez.

– Zahvalna sam na svemu što mi se događa nakon Tokija. Nisam bila ni svjesna da će oko mene biti toliko ljudi koji su prepoznali moje uspjehe. Imam još puno ispred sebe, tek sam na početku, sa samo 23 godine. Dobro sam se odmorila nakon Tokija i planiram nastaviti još jače trenirati za Svjetsko i Europsko prvenstvo iduće godine, želja mi je osvojiti i te dvije titule – samouvjerena je junakinja Olimpijskih igara u Tokiju, zlatna taekwondašica Matea Jelić.

Uime laureata nagrade za životno djelo zahvalila je nekadašnja vrsna atletičarka Đurđa Fočić Šourek, iz čijeg izlaganja je vrlo upečatljiva ostala rečenica:

– Sport nije samo žrtva i odricanje, nego i odabir. I to sjajan odabir!

Predsjednik Vlade Plenković i ministrica Brnjac čestitali su svim dobitnicima te poručili kako su sportski uspjesi i postignuća obveza da Vlada Republike Hrvatske i dalje nastavi snažno podupirati sport, sportašice i sportaše.

– Uz sva povećana ulaganja, pokretanja novih aktivnosti, ali i pomoć sportu u ovom pandemijskom razdoblju, u godinama pred nama želimo dodatno osnažiti sve segmente sporta, od vrhunskog do rekreativnog, a pogotovo sporta djece i mladih koji je temelj za sve daljnje uspjehe, ali i za zdravu i aktivnu naciju – izjavila je je Brnjac, dodavši da su u sportskom fokusu godine bile OI i POI u Tokiju, s kojih je petero nositelja odličja među ovogodišnjim laureatima državne nagrade.

Državna nagrada Franjo Bučar sastoji se od povelje i medalje s likom Franje Bučara te novčanog iznosa od 50.000 kuna (za životno djelo) i 20.000 kuna (godišnja nagrada).

0 Shares