Home Iz svijeta Milanović: Bosnu i Hercegovinu poznajem taman toliko dovoljno da bih je shvatio,...

Milanović: Bosnu i Hercegovinu poznajem taman toliko dovoljno da bih je shvatio, ali nedovoljno da bih je se uopće usudio tumačiti

605
SHARE
foto. Vlada RH

Premijer Zoran Milanović danas je prilikom otvaranja nove zgrade muzeja Franjevačkog samostana Duha Svetog u Fojnici u BiH kazao da mu je to prvi govor koji drži u crkvi

– Jedan od mojih prethodnika za ovom govornicom je rekao da mu je to, nakon stotina govora, prvi koji drži pred ovako visokim auditorijem, tako ću i ja kao političar, samo običan političar i prije svega političar, a tek onda sve drugo, pa onda i sluga svog naroda i svoje zajednice, mogu reći da nakon stotina govora, koje su mnogi preživjeli i na tome im čestitam, ovo je prvi govor koji držim u crkvi – kazao je na početku Milanović i zaradio gromoglasni pljesak okupljenih.

“Hrvatska je pokušavala gušiti BiH”

– Bosnu i Hercegovinu poznajem taman toliko dovoljno da bih je shvatio, ali nedovoljno da bih je se uopće usudio tumačiti – kazao je hrvatski premijer u Fojnici i dodao da tumačenje BiH prepušta “onima koji je žive i koji je znaju bolje od mene”.

Rekao je da je za njega u posljednjih 20 godina BiH od jedne susjedne, ali mistične zemlje “koju je Hrvatska uvijek grlila i obgrljavala, a katkad malo i pokušala gušiti, ali to neće više nikada”, postala zemlja nesreće, zanemarivanja, tragedije, zločina i to “u jednom ciklusu koji je bio neizdrživ”. – Danas kao hrvatski premijer svoj zadatak vidim u tome da Bosna i Hercegovina vrlo brzo, ili koliko je god to brzo moguće, postane prostor slobode i sigurnosti – rekao je Milanović i dodao kako te dvije težnje, sloboda i sigurnost, su “biti ljudskog postojanja”. – Bez slobode čovjek nije čovjek, a bez sigurnosti također nije čovjek. Ako dugo živi bez sigurnosti, gubi ona ključna ljudska svojstva – rekao je Milanović u svom prvom govoru s oltara crkve i dodao da je Europska unija, koju on ne želi idealizirati, “realna ljudska tvorevina koja je ipak bolja od onoga što je bilo ranije”.

“BiH postaje dnevni meni birokracije”

– Bosna i Hercegovina je danas država koja pomalo opet pada u zaborav i postaje dnevni meni birokracije i velikih stručnjaka te gubi šansu da se realizira kao država – poručio je premijer te dodao kako smo mi ovdje da pomognemo, ali ne u mjeri većoj nego što to narod u BiH želi.

– Ne želimo biti mentori i tutori koji će govoriti i tumačiti kako treba živjeti, nego da ova zemlja, a vjerujem da je to težnja u razumu i srcima ljudi, bude prostor slobode i sigurnosti te razumne predvidljivosti – kazao je Milanović te se osvrnuo i na katastrofalne poplave koje su pogodile regiju, “a BiH najviše”.

– Pokazale su da je ljudska solidarnost na djelu onda kada je najteže, ali to nije dovoljno. Ljudi moraju biti solidarni i prijatelji i onda kada nije teško, to se računa – poručio je Milanović i dodao da je “Hrvatska pomogla koliko je mogla”, iako smo imali i svoje probleme.

“Zamolili su me da proglasim muzej otvorenim. To je pretenciozno”

– U ovakvim situacijama želimo imati jakog i stabilnog susjeda koji gaji samopoštovanje, jer to olakšava i naš život – rekao je Milanović dodavši da u BiH živi puno Hrvata za koje ne želimo da se isele iz te države “jer nisu odlazili stoljećima”.

– Ne želimo da se rasele po svijetu, mada je i to temeljna ljudska sloboda. Ljude ne možete sputati, ako im je negdje bolje od tamo gdje jesu, otići će. Nema te sile koja će ih u tome zaustaviti. Međutim, ako im je dovoljno dobro da ostanu i grade svoj život, svoju slobodu i sigurnost, onda će ostati – kazao je Milanović zaključivši govor riječima da je taj događaj za njega bio emotivniji nego što je očekivao, a posebno se to odnosilo na pozornicu, odnosno oltar s kojeg je držao govor.

– Zamolili su me da proglasim muzej otvorenim. To je pretenciozno jer je bio otvoren toliko godina i stoljeća prije mene, nisam ni ja pozvan da ga otvaram – zaključio je Milanović i ipak otvorio muzej.

feral news / večernji.hr /