Home Iz svijeta Milanović: Bosnu i Hercegovinu poznajem taman toliko dovoljno da bih je shvatio,...

Milanović: Bosnu i Hercegovinu poznajem taman toliko dovoljno da bih je shvatio, ali nedovoljno da bih je se uopće usudio tumačiti

718
foto. Vlada RH
0 Shares

Premijer Zoran Milanović danas je prilikom otvaranja nove zgrade muzeja Franjevačkog samostana Duha Svetog u Fojnici u BiH kazao da mu je to prvi govor koji drži u crkvi

– Jedan od mojih prethodnika za ovom govornicom je rekao da mu je to, nakon stotina govora, prvi koji drži pred ovako visokim auditorijem, tako ću i ja kao političar, samo običan političar i prije svega političar, a tek onda sve drugo, pa onda i sluga svog naroda i svoje zajednice, mogu reći da nakon stotina govora, koje su mnogi preživjeli i na tome im čestitam, ovo je prvi govor koji držim u crkvi – kazao je na početku Milanović i zaradio gromoglasni pljesak okupljenih.

“Hrvatska je pokušavala gušiti BiH”

– Bosnu i Hercegovinu poznajem taman toliko dovoljno da bih je shvatio, ali nedovoljno da bih je se uopće usudio tumačiti – kazao je hrvatski premijer u Fojnici i dodao da tumačenje BiH prepušta “onima koji je žive i koji je znaju bolje od mene”.

Rekao je da je za njega u posljednjih 20 godina BiH od jedne susjedne, ali mistične zemlje “koju je Hrvatska uvijek grlila i obgrljavala, a katkad malo i pokušala gušiti, ali to neće više nikada”, postala zemlja nesreće, zanemarivanja, tragedije, zločina i to “u jednom ciklusu koji je bio neizdrživ”. – Danas kao hrvatski premijer svoj zadatak vidim u tome da Bosna i Hercegovina vrlo brzo, ili koliko je god to brzo moguće, postane prostor slobode i sigurnosti – rekao je Milanović i dodao kako te dvije težnje, sloboda i sigurnost, su “biti ljudskog postojanja”. – Bez slobode čovjek nije čovjek, a bez sigurnosti također nije čovjek. Ako dugo živi bez sigurnosti, gubi ona ključna ljudska svojstva – rekao je Milanović u svom prvom govoru s oltara crkve i dodao da je Europska unija, koju on ne želi idealizirati, “realna ljudska tvorevina koja je ipak bolja od onoga što je bilo ranije”.

“BiH postaje dnevni meni birokracije”

– Bosna i Hercegovina je danas država koja pomalo opet pada u zaborav i postaje dnevni meni birokracije i velikih stručnjaka te gubi šansu da se realizira kao država – poručio je premijer te dodao kako smo mi ovdje da pomognemo, ali ne u mjeri većoj nego što to narod u BiH želi.

– Ne želimo biti mentori i tutori koji će govoriti i tumačiti kako treba živjeti, nego da ova zemlja, a vjerujem da je to težnja u razumu i srcima ljudi, bude prostor slobode i sigurnosti te razumne predvidljivosti – kazao je Milanović te se osvrnuo i na katastrofalne poplave koje su pogodile regiju, “a BiH najviše”.

– Pokazale su da je ljudska solidarnost na djelu onda kada je najteže, ali to nije dovoljno. Ljudi moraju biti solidarni i prijatelji i onda kada nije teško, to se računa – poručio je Milanović i dodao da je “Hrvatska pomogla koliko je mogla”, iako smo imali i svoje probleme.

“Zamolili su me da proglasim muzej otvorenim. To je pretenciozno”

– U ovakvim situacijama želimo imati jakog i stabilnog susjeda koji gaji samopoštovanje, jer to olakšava i naš život – rekao je Milanović dodavši da u BiH živi puno Hrvata za koje ne želimo da se isele iz te države “jer nisu odlazili stoljećima”.

– Ne želimo da se rasele po svijetu, mada je i to temeljna ljudska sloboda. Ljude ne možete sputati, ako im je negdje bolje od tamo gdje jesu, otići će. Nema te sile koja će ih u tome zaustaviti. Međutim, ako im je dovoljno dobro da ostanu i grade svoj život, svoju slobodu i sigurnost, onda će ostati – kazao je Milanović zaključivši govor riječima da je taj događaj za njega bio emotivniji nego što je očekivao, a posebno se to odnosilo na pozornicu, odnosno oltar s kojeg je držao govor.

– Zamolili su me da proglasim muzej otvorenim. To je pretenciozno jer je bio otvoren toliko godina i stoljeća prije mene, nisam ni ja pozvan da ga otvaram – zaključio je Milanović i ipak otvorio muzej.

feral news / večernji.hr /

0 Shares