Home Lokalne “Mutni poslovi” Graditelja svratišta u Drnišu

“Mutni poslovi” Graditelja svratišta u Drnišu

2939
"Poljana" foto: Feral news
0 Shares

Graditelj svratišta je firma koja posljednjih godina, kao po nekom pravilu, dobiva unosne građevinske poslove u gradu Kninu, od kojih svakako treba istaknuti dva monumentalna: dovršeni spomenik “Oluja 95”, te Pastoralni centar Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta na kojem su radovi još u tijeku.

Kako bi potvrdili ili odagnali neke sumnje vezane uz eventualno namještanje natječaja, redakcija Feral news-a prije tridesetak dana uputila je mail direktoru firme, u kojem smo zatražili ispis svih radova koje je “Graditelj svratišta” obavljao u Kninu.

Razlog upućivanja našeg upita leži u neslužbenoj spoznaji kako je Grad Knin navodno ostao dužan određeni novčani iznos “Graditelju svratišta” za radove na spomeniku “Oluja 95”.  Ukoliko je to istina, pomalo je čudno da ista firma prihvaća neke druge radove u Gradu s kojim možda ima nerješenih novčanih potraživanja.

Pisani odgovor na upit nismo dobili, no vrlo sumnjičav, rekli bi i nervozan te pomalo ljutit direktor “Graditelja svratišta” potrudio se nazvati redakciju “Ferala” i komentirati : ” pa što je Vama, ja svaki dan dobijem na desetke takvih upita, pa gdje bih završio da svakome odgovaram na takve i slične upite! “.

Nakon što smo doznali kako je “Graditelj svratišta” nedavno izabran kao najpovoljniji izvođač radova uređenja drniškog trga, poznatijim imenom “Poljana”, uputili smo dopis gradonačelniku Drniša, g.Josipu Begonji, koji nas je uvjerio kako su se poštovale sve zakonske procedure i kako je grad Drniš izabrao najpovoljnijeg izvođača radova.

No, neke naše sumnje se potvrđuju, a po pisanju Drniš News-a obilaskom radilišta, sam gradonačelnik Josip Begonja otkrio je kako “Graditelj svratišta” ne poštuje predviđenu projektnu dokumentaciju i troškovnik, te umjesto predviđenih kamenih ploča debljine 10cm ugrađuje kamene ploče debljine 8,5 cm!

Radove na drniškoj Poljani otvorio je predsjednik republike Ivo Josipović u prosincu prošle godine. Investicija je “teška” 3 milijuna kuna. Dva milijuna kuna sredstva su Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, sa milijun kuna participira Grad Drniš.

Zanimljivo je napomenuti kako ovaj “propust” nije uočila tvrtka IGH-PC Split, koja je plaćena za obavljanje nadzora radova na Poljani koje obavlja tvrtka ‘Graditelj svratišta’ d.o.o.

Gradonačelnik Begonja  ne isključuje mogućnost da se sav postavljeni kamen neodgovarajuće debljine ukloni sa Poljane.

Grad je zatražio očitovanje od tvrtke IGH-PC Split, odnosno od inženjera Ljube Križaneca, budući da izvođač radova Graditelj svratišta d.o.o. iz Zagreba između ostalog u ugovorenim stavkama radova ima i stavku nabavke i ugradnje obrađenog kamena, koje su dijelom postavljene, a dijelom uskladištene na samom gradilištu. Ugovorena, obrađena debljina kamenih ploča je 10 i 5 centimetara, međutim metodom preskoka i slučajnog odabira ugrađenog i uskladištenog kamena na samom gradilištu, Investitor je na ugovorenim pločama debljine 10 centimetara utvrdio razliku debljine kamenih ploča i to u rasponu od 1,3-1,7 cm po uzorku, što čini odstupanje za cca. 13 do 17 posto u odnosu na ugovorenu debljinu.

“Očekujem hitan i konkretan odgovor od IGH i od tvrtke ‘Graditelj svratišta’, kazao je gradonačelnik Begonja dodajući kako ne isključuje mogućnost ni da se u cijelu priču uključe pojedine državne službe, odnosno DORH i USKOK.

Reagirala je i čelnica HNS-a Grada Drniša i gradska vijećnica Vlatka Duilo  koja je posjetila Gradsku upravu kako bi dobila podatke o debljini ploča na drniškoj Poljani.

Građanima Drniša 19.03. obratila se preko Facebook statusa, kojeg prenosimo u cijelosti.

„Kao vijećnica Gradskog vijeća Grada Drniša, kojoj je dio građana dao potporu i povjerenje, jučer sam obavijestila odgovorne osobe u Gradu Drnišu da kamene ploče, čija predviđena debljina je morala biti 10 cm, suprotno troškovniku, iznose 8,5 cm. Kamene ploče na paletama mogu se vratiti dobavljaču, izvođaču, a sad se pitam što s onima koje su postavljene. Danas sam zatražila uvid u ispostavljene, privremene situacije od strane izvođača i fakture, na temelju kojih je izvršeno plaćanje dosadašnjih radova. Nisam ih dobila na uvid i upućena sam da u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama zatražim određene kopije dokumenata i informacije koje me zanimaju. Postupit ću u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, iskoristit ću sve svoje zakonske mogućnosti, i naravno, sa svojom savjesti. Poljana je srce i duša našeg malog grada i za svaku uloženu kunu moramo dobiti odgovarajuću vrijednost. O svemu što slijedi bit ćete redovno obaviješteni.“

feral

 

0 Shares