Home Aktualno Nacionalni Stožer: Odluka gradskog Stožera civilne zaštite nije obvezujuća; Policija neće zatvarati...

Nacionalni Stožer: Odluka gradskog Stožera civilne zaštite nije obvezujuća; Policija neće zatvarati lokale

1774
159 Shares

23. srpnja 2020. godine Stožer civilne zaštite Grada Knina donio je odluku o ograničenju rada ugostiteljskih objekata i produljenju zabrane održavanja koncerata. Ukupno 44 kninska poduzetnika su uputili žalbu gradskom Stožeru civilne zaštite na tu odluku.

„Iz razloga provedbe preventivnih mjera u cilju sprečavanja širenja epidemije bolesti COVID-l9, na području Grada Knina, na razdoblje od dva tjedna, s početkom primjene od 24. srpnja 2020. godine, ograničava se rad svih ugostiteljskih objekata do 24,00 sata te se zabranjuje održavanje koncerata, kako na otvorenom, tako i u zatvorenim prostorima.“ – stoji u odluci Stožera civilne zaštite Grada Knina.

Nacionalni stožer – Odluke koje samostalno donosi gradski stožer imaju karatker preporuka

Budući da je upitna legalnost odluke, kontaktirali smo Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske koji nam je pojasnio da odluke lokalnog stožera imaju karakter preporuke, to jest da nisu obvezujuće.

„Sukladno članku 22.a Zakona o sustavu civilne zaštite „u slučaju nastupanja posebnih okolnosti koje podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu , Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donosi odluke i upute koje provode stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave“.

 Dakle, u slučaju nastupanja posebnih okolnosti, što epidemija bolesti COVID-19 zasigurno je, odluke može donositi Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, a općinski, gradski i županijski stožeri ih provode. Također, temeljem članka 9.a Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske može privremeno urediti ili zabraniti rad svih ili pojedinih skupina i/ili vrsta ugostiteljskih objekata  ili ograničiti radno vrijeme na cijelom ili pojedinom području Republike Hrvatske.

Temeljem navedenog smatramo da odluke koje samostalno donose općinski, gradski ili županijski stožeri, koji najbolje poznaju situaciju na svojem području, imaju karakter preporuka za koje bi bilo poželjno da ih se svi pridržavaju.“

Policija neće zatvarati lokale

Samim time, odluka lokalnog Stožera nije obvezujuća te je samo preporuka. Razgovarali smo i s glasnogovornicom Policijske uprave šibensko-kninske županije koja nam je pojasnila kako je iz objašnjenja nacionalnog Stožera jasno kako se radi o odluci koja nije obvezujuća te da samim time Policija neće kontrolirati radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

„Vezano za Vaš upit obavještavamo Vas da sukladno preporukama Stožera civilne zaštite RH, odnosno županijskih, gradskih i općinskih stožera civilne zaštite policijski službenici s inspektorima civilne zaštite kontinuirano, a posebno u vrijeme javnih okupljanja za više od 100 osoba i u dane vikenda, obilaze ugostiteljske objekte isključivo i jedino s ciljem utvrđivanja da li se u ugostiteljskim objektima poštuju epidemiološke odluke i upute Stožera, za čije postupanje je nadležan inspektor civile zaštite. 

 Posebno napominjemo da se ovom prilikom ne kontrolira radno vrijeme ugostiteljskih objekata,  zato što je radno vrijeme ugostiteljskih objekata određeno Zakonom o ugostiteljskim djelatnostima.

 Za sva daljnja tumačenja, odnosno pojašnjenja odluka Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije upućujemo Vas na načelnika tog Stožera g. Nikolu Blažević. „

Načelnik Stožera grada Knina – Marijo Ćaćić: I mi smo dobili odgovor da lokalni stožer može donositi isključivo preporuke

Zbog trenutne epidemiološke slike u Gradu Kninu te nadolazećeg obilježavanja 25. obljetnice VRO Oluja i središnjeg nacionalnog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, službeno smo uputili pitanje Nacionalnom stožeru civilne zaštite da nam se očituju o mogućnostima osiguravanja poštivanja svih protuepidemijskih mjera na lokalnoj razini.

Iako smo do sad u više navrata dobivali pohvale za proaktivan pristup u ograničavanju širenja zaraze COVID-19 na lokalnoj razini, danas smo dobili njihov službeni pisani odgovor da lokalni stožer može donositi isključivo preporuke za ograničavanje rada ugostiteljskih objekata pa ćemo sutra sazvati sjednicu Stožera civilne zaštite grada Knina i, sukladno naputku Nacionalnog stožera, povući odgovarajuće korake u skladu s pozitivnom zakonskom regulativom.

I ovim putem koristim priliku naglasiti da smo se u svim dosadašnjim koracima pojedinih članova gradskog Stožera civilne zaštite i donesenim odlukama Stožera kao kolektivnog tijela isključivo vodili kriterijima stručnosti i općim interesom za zaštitu svih građana našeg grada od zaraze COVID-19. Poduzeli smo nebrojene aktivnosti s ciljem olakšavanja života i rada naših građana i tijekom cijelog trajanja ove epidemije smo svima bili, i dalje smo, na raspolaganju praktično 24 sata dnevno.

159 Shares