Home Crna kronika NAKON 9 GODINA ISTRAGE: Sud u Metkoviću potvrdio dvije optužnice protiv...

NAKON 9 GODINA ISTRAGE: Sud u Metkoviću potvrdio dvije optužnice protiv Jambe

312
foto: metkovic.news
0 Shares

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Maris Stjepović Simoni potvrdila je kako je Općinski sud u Metkoviću još 14.svibnjapotvrdio optužnicu Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću protiv Stipe Gabrića Jamba i Milorada Dodiga zbog kaznenog djela iz čl. 292 st.2 u svezi st.1 KZ/97. Državno odvjetništvo je, prema potvrdi Stjepović Simoni, temeljem Zakona o kaznenom postupku optužnicu dostavilo Optužnom vijeću nadležnog suda te stoga medijima nisu mogli dostaviti traženu optužnicu.

Međutim, doznali smo kako je DORH protiv bivšeg gradonačelnika Metkovića i aktualnog predsjednika županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke istog dana potvrdio još jednu optužnicu.

Tako afera “Suša” seže još u 2003.godinu kada je 166 osoba iz doline Neretve od države dobivena sredstva, koja su inače bila namijenjena poljoprivrednicima za ublažavanje šteta nastalih od posljedica suše, novac darovalo gradu Metkoviću koji je tim sredstvima kupio zgradu poduzeća Poduh. No, utvrđeno je da spomenutih 166 osoba uglavnom nisu bile poljoprivrednici niti su bile upisane u upisnik poljoprivrednih proizvođača a Jambo je svojedobno pokretanje istrage u toj aferi prokomentirao riječima “Za Poduh sam spreman robijati. Nesretan sam što nije bilo 45 milijuna umjesto 4,5 milijuna pa da još više oštetim državni proračun u korist proračuna grada, jer nikakvi vladari kroz povijest nisu nas pljačkali kako nas pljačka središnja državna vlast!”- rekao je tada Jambo, vjkerojatno i dijelom u funkciji predizborne promidžbe.

Podsjetimo, na gradski je račun stiglo 5,592 milijuna kuna ali je građanima isplaćeno samo 1,38 milijuna kuna dok ostatak nije vraćen u Državni proračun nego je fiktivnim ugovorima zadržan kao prijava štete od suše te je “darovan”, zbog čega je suoptužen i bivši metkovski pročelnik za gospodarstvo Dodig.

Također, Općinski sud u Metkoviću je prihvatio i optužnicu protiv Jamba te bivšeg direktora velike trgovačke tvrtke Razvitak Ante Lozića. Druga optužnica tereti Jamba i Lozića da su na razlici prodajne i stvarne vrijednosti nekretnina gospodarskim zlouporabama pred kraj 2003. i u prvoj polovici 2004. godine stekli nezakonitu korist temeljem razlike u cijeni za objekte turističkog naselja Klek u visini oko 42,5 milijuna kuna. Jambo je, recimo i to, tih godina “nosio duplu krunu” gradonačelnika i direktora tvrtke “Jambo doo”. U tom kontekstu također valja reći kako je Gabrić i tada ali i kasnije samouvjereno poručivao javnosti kako DORH sve “optužnice može objesiti mačku o rep”.

 

feral news / dubrovacki.hr /

0 Shares