Home Crna kronika Nakon što je Jakovčića optužio za mito od pola milijuna eura, List...

Nakon što je Jakovčića optužio za mito od pola milijuna eura, List prošao poligraf

713
SHARE

Austrijski investitor Georg List u srpnju je u Dnevniku HRT-a optužio bivšeg istarskog župana Ivana Jakovčića i pročelnika za turizam Branka Curića da su tražili 500.000 eura za pomoć u realizaciji polo-projekta kraj Motovuna. Bivši župan nazvao ga je lažljivcem i prihvatio poziv da izađu na detektor laži. Georg List svoje je tvrdnje o političkom reketu testirao u Dortmundu.

Rezultati poligrafa na hrvatskim se sudovima ne priznaju kao isključiv dokaz nečije krivnje. Ali kad je jedna riječ protiv druge, poligraf je dobar način razotkrivanja laži. A upravo tu metodu zazivali su i akteri priče o projektu “Polo”.

Listu nije dugo trebalo da sjedne za poligraf. Kad je sve bilo spremno za mjerenje disanja, tlaka i znojenja, krenula su i pitanja.

Ispitivanje je vodio Holger Leutz, dugogodišnji sudski vještak i specijalist za detektore laži koji radi za vodeće njemačke medije.

I List je prošao detektor laži. A njegova priča da je morao platiti Curićevoj tvrtki da bi “ubrzao” projekt, nije jedina.

Investitori u istarski golf, tvrtka Jupiter Adria, platila je 200.000 eura. Doduše, ne Curićevoj privatnoj, nego županijskoj tvrtki koja radi isto što i privatna. Pomaže investitorima u razvoju projekata. I u jednoj i drugoj, Curić je bio direktor.

Sumnjivim poslovanjem i županijske i privatne tvrtke Branka Curića, točnije, kupnjom golf-opreme za grad Poreč, bavi se i istarsko pravosuđe.

Na kraju ni projekt golfa, ni projekt pola nisu realizirani. Njihove zagovaratelje Ivana Jakovčića, danas europarlamentarca, i Branka Curića, svježeg direktora Hrvatske turističke zajednice u Milanu, List i dalje poziva na poligraf.

 

izvor: vijesti.hrt.hr