Home Lifestyle Odabir pancerica

Odabir pancerica

676
0 Shares

Pancerice su dio opreme koji najviše može utjecati na ugodu skijanja, ali i na napredak u tehnici. Kako odabrati optimalne?

Pancerica, ili ispravno rečeno skijaška cipela, možda je i najbitniji komad opreme u koji ćete investirati pred polazak na snijeg. O tome kakve su pancerice, pristaju li uz nogu savršeno ili ne, izravno ovisi ugoda skijanja, ali i izvedba na snijegu jer preko njih se prenosi impuls sa skijaša na skije. Ovdje su navedene samo neke osnovne smjernice na koje valja pripaziti pri odabiru pancerice. Za konkretnu pomoć uvijek je dobro obratiti se u neki od iskusnih sportskih dućana kojih na skijalištima ne manjka, a i kod nas ih ima u zamjetnom broju.

Općenito, pancerice se sastoje od dva glavna dijela: vanjske plastične ljuske i unutarnjeg mekanog uloška. Vanjska je ljuska obično sastavljena od dva dijela, donjeg i gornjeg koji su spojeni u području gležnja na način koji omogućuje prijenos kretnji. Većina modernih rekreativnih pancerica ima četiri kopče.

O materijalu korištenom za vanjsku ljusku te njegovoj suradnji s unutarnjim, spužvastim uloškom ovisi kategorija, namjena, pa i kvaliteta pancerice. Kruće pancerice, dakle one otpornije na deformacije, su rezervirane za vrsnije, bolje pripremljene skijaše. Krutost se označava tzv. flex indexom, gdje viša brojka znači i kruću pancericu. Indeks obično iznosi oko 100 do 130 za top modele koji čvrsto prianjaju uz nogu, omogućuju maksimum prijenosa pokreta noge na skiju, precizniji i brži odziv skije, ali su u pravilu i neudobnije. Za rekreativne je i početničke modele indeks za trećinu ili upola manji nego kod natjecateljskih modela.

-.--.-

U kupnju pancerica najbolje je krenuti poslijepodne, kada stopala prirodno nešto oteknu. Valja ponijeti sa sobom skijaške čarape koje će se koristiti za skijanje. Ostavite dovoljno vremena za odabir. Postupak kupnje pancerica može potrajati i koji sat, pogotovo ako to činite prvi put i tek tražite idealan model. U svakom slučaju, nužna je stručna pomoć iskusnog prodavača koji će vas znati uputiti u finese odabira.

U početku bi osjećaj u pancerici trebao biti čvrst, ali nikako ne tijesan, jer se uložak u pancerici znade razvući. Prsti trebaju doticati vrh pancerice, ali ne i biti savinuti ili prilikom hodanja nabijati u vrh. Zakopčana pancericu ne smije izazvati osjećaj stezanja ili žuljanja. Prilikom savijanja koljena, u zakopčanoj pancerici peta se ne smije dizati unutar pancerice. Također, nožni se prsti moraju lagano povući unazad. Stopalo se ne smije pomicati lijevo-desno u samoj pancerici, znači treba paziti da osim dužinom pancerica odgovara i širinom.

Dobro je znati da se spužvasti uložak može prilagođavati anatomiji stopala. Najčešće je riječ o zagrijavanju uloška u kojeg se onda postavlja stopalo pa se uložak hladi i zadržava željenu formu.

Kod kopči je bitno da imaju mogućnost podešavanja duljine zahvata tzv. mikropodešavajućim vijcima.  Već mali pomak može znatno pridonijeti ugodi skijanja. Metalne su kopče izdržljivije u uporabi od plastičnih, ali u pravilu dolaze samo kod skupljih modela.

Gornji se dio vanjske plastične ljuske može kod nekih modela pomicati za koji stupanj naprijed-nazad u smjeru skija. Smanji li se kut prema vrhovima skija, skijaš će biti više nagnut prema naprijed. Gornji se dio ljuske može nagnuti i postranično za koji stupanj, dakle, okomito na pravac skije. To će koristiti skijašima s “X” ili “O” oblikom nogu kako bi pancerice pratile njihovu anatomiju.

Ispod pete proizvođači znaju staviti sloj materijala koji dobro upija vibracije koje se prenose na skijaša s podloge. Dio modela na tržištu nudi već gotov sistem uložaka i ožičenja što se mogu spojiti na vanjske baterije koje se zakače na pancericu. Takav sistem drži noge toplima tijekom cijelog dana na snijegu.

-.--.-

Pri odabiru pancerice treba biti iskren o svojem skijaškom umijeću i tjelesnoj spremi. Nikako ih se ne smije kupovati pod impresijom modela koje nose natjecatelji iz Svjetskog kupa ili po principu “što skuplje, to bolje”. Što mislite, zašto profesionalci otkapčaju pancerice čim prođu ciljem? Sigurno ne zato što su jako udobne.

Ukoliko ste ipak nakon nekoliko dana na snijegu uvidjeli da vas pancerice žuljaju na određenim mjestima, pomoći ima. Većina skijaških servisa nudi mogućnost prilagodbe pancerica, u prvom redu struganjem na dijelovima gdje osjetite žuljanje ili razvlačenjem po zagrijavanju, navodi skijanje.hr.

0 Shares