Home Knin Odgovor MORH-a vezan uz uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava

Odgovor MORH-a vezan uz uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava

366
0 Shares

Odgovor MORH-a vezan uz detonacije koje svakodnevno uznemiravaju stanovnike Očestova i Pađena nismo dugo čekali, a MORH u svom priopćenju navodi slijedeće:

U vojno skladišnom kompleksu „Pađene“ na privremenom mjestu za uništavanje, kontroliranom eksplozijom uništava se UbS koji se iz sigurnosnih razloga ne smije transportirati na drugu lokaciju.

UbS koji se može transportirati, transportira se i uništava na stalnom mjestu za uništavanje UbS-a, na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj.

 Najvažnije, MORH decidirano negira da se na VSK „Pađeni“ uništava UbS koji sadrži uran.

Privremena lokacija za uništavanje UbS-a u vojno skladišnom kompleksu „Pađene“ nalazi se u neposrednoj blizini (cca 300 metara) od zgrade u kojoj su smješteni pripadnici OS RH te gustijerne (podzemnog spremnika za vodu; cca 80 metara) a na kojima nisu uočena oštećenja uzrokovana eksplozijama uništavanjem UbS-a, a niti eksplozijama nakon izvanrednog događaja 2011. i 2012. godine.

Najbliže kuće lokalnog stanovništva udaljene su od VSK „Pađene“ cca 800 metara.

Jakost detonacija stvar je osobnog doživljaja pojedinca, a ona ovisi o vremenskim uvjetima i povišenom tlaku zraka. Uništavanje UbS-a provodi se u minimalnim količinama odjednom tj. do 3,5 kilograma neto mase čistog eksploziva (NMČE) po jednom opaljenju.

Za vrijeme uništavanja UbS-a na VSK „Pađene“ pripadnici OSRH maksimalnu pažnju posvećuju primjeni mjera zaštite ljudi i okoliša, a o svim količinama UbS-a koje se uništavaju na privremenoj lokaciji za uništavanje UbS-a pripadnici OSRH vode službene evidencije.

Isto tako, u okviru planiranih aktivnosti čišćenja i zbrinjavanja neeksplodiranog UbS-a zaostalog nakon eksplozije u VSK “Pađene“ kontinuirano jedanput mjesečno provode se koordinacijski sastanci sa predstavnicima lokalne uprave (općine Knin i Ervenik), MUP-a, DUZS, šumarije Knin i lovačke udruge „Dinara“ Knin (koji imaju zakupninu terena oko VSK „Pađene“), na kojima se predstavnici lokalne uprave i samouprave i svi nazočni predstavnici upoznaju sa aktivnostima uništavanja UbS-a na lokaciji VSK „Pađene“.

Rezime ove priče je sljedeći: dim je bezopasan po zdravlje (što je najvažnije), a sredstva koja se ne smiju transportirati se pažljivim i kontroliranim postupkom ipak moraju uništiti .

0 Shares