Home Iz zemlje Odlazi li Karamarko u povijest?

Odlazi li Karamarko u povijest?

1599
0 Shares

Gotovi su parlamentarni izbori. Još ne službeno, ali onih nekoliko mjesta gdje se ponavlja ne može promijeniti stanje. Dakle, kakvo je stanje? Nitko ne može sastaviti Vladu.
Prvo, da konstatiramo neke činjenice. Tko je gubitnik na ovim izborima? Gubitnici su svi koji nisu upali, a mislili su da hoće poput Markić, Josipović, Linić, Holy, Tomašić itd. Ali, ma koliko šutjeli o tome – gubitnik je i HDZ, jer netko tko je prije šest mjeseci najavljivao 2/3 većinu, a danas ne može (niti neće) sastaviti Vladu je definitivno gubitnik. Karamarko zna da ako ne postane premijer gubi i posljednju točku autoriteta u stranci i otišao bi u ropotarnicu povijesti, a s njim bi otišao i velik broj sadašnjih najbližih suradnika (što bi za Hrvatsku i HDZ bilo jako dobro) poput Brkića, Kalmete, Rimac, Jandrokovića, Šukera i sl. Prostor za koaliranje Karamarku je od 0 do 3 (2 Bandić i Čačić), a u tom slučaju je još manja vjerojatnost da bi MOST i razgovarao s njima.
Tko je dobitnik na ovim izborima? Možda ćete se iznenaditi, ali smatramo da su pravi dobitnici isključivo HNS koji je s 1-2 posto podrške odbio 10 mandata, jer da su išli sami vjerojatno bi dobili nula ili maksimalno dva.
Tko je relativni pobjednik na izborima? Je li to zahvaljujući Ameru ili nečemu drugom, ali relativni pobjednik je SDP jer je osvojio više nego što se vjerovalo donedavno, a zahvaljujući potencijalnim koalicijskim partnerima (IDS, manjine) u startu SDP ima VIŠE mandata od tzv. Domoljubne koalicije. I samim tim ima veću pregovaračku moć.
MOST? Kratkoročno, oni su pobjednici izbora, ali dugoročno baš i ne jer mogu postati jedna od jačih stranaka (odnosno izbrisati jaki HDZ zauvijek!), ali mogu i nestati do idućih izbora kao što se to dogodilo mnogim „trećim strujama“. Što će oni učiniti?
Najprije, samo matematički – HDZ da bi formirao Vladu treba skoro SVE članove MOST-a što je nemoguća misija jer već na nekim portalima možemo vidjeti da je to nemoguće (na Indexu je Petrina već izjavio da se MOST raspada u slučaju koalicije s njima, te u tom slučaju HDZ opet nema većinu. Za razliku od njih SDP-u treba samo 9 ili 10, što mu ostavlja puno veću snagu u pregovorima! Treća opcija je da budu novi izbori, na kojima nitko ne zna što će se dogoditi, ali je jedino sigurno da mogu profitirati ili SDP ili MOST koji ne može imati većinu i jasno im je da im jedino preostaje dogovor s SDP-om. Ne treba ni zanemariti činjenicu da su SVI koji su ikada koalirali s HDZ-om nestali s političke scene (HSLS, HSS, HSP…) i to bi se sigurno dogodilo s MOST-om što oni vjerojatno i znaju.
Prof. Šiber je rekao, a to se slažemo da je najvjerojatnija opcija sljedeća (malo ćemo karikirati razgovor):
Milanović: „Koje reforme želite?“
Petrov (Prgomet ili netko treći): „Javne uprave, zdravstva, pravosuđa.“
Milanović: „OK, može – mi vama dajemo Ministarstva uprave, zdravlja itd. I dajemo vam potpunu autonomiju u radu.“
Petrov (Prgomet ili netko treći): „Dogovoreno“.
Tako će Milanović postići ono što u biti svatko normalan i želi – formirat će se Vlada što prije, znat će se tko za što odgovara, a MOST će imati priliku pokazati da nisu instant proizvod nego ozbiljna platforma. Mogli bi profitirati svi.
Dakle, ako ne bude remetilačkih čimbenika poput ljudskih taština i nemoralnih ponuda (prema strukturi MOST-a nadamo se da to neće proći), vjerojatno će novi/stari premijer biti Milanović, prvi potpredsjednik iz MOST-a, a ministarstva će se raspodijeliti na određeni način. Jedino je sigurno da Milanović neće (što je logično) dati Ministarstva obrane i unutarnjih poslova, pa i financija (iako tu MOST ima jakog igrača – Lovrinović), a HNS će ostati bez pokojeg Ministarstva – sigurno poljoprivrede.

Ž.T.

0 Shares