Home Mozaik Paulownia – drvo za gradske drvorede i okućnice, ali i najzahvalnije...

Paulownia – drvo za gradske drvorede i okućnice, ali i najzahvalnije industrijsko drvo

12210
0 Shares

Na hrvatskim poljima danas se nalazi više od 80.000 sadnica Paulovnije o kojima posljednjih mjeseci skrbe osječka i zagrebačka tvrtka, Solarni Projekti i VR Enbekon. Korištene su pritom najsuvremenije tehnologije, što plantaže Paulovnije na hrvatskim oranicama svrstava na sam vrh nasada europskih i svjetskih razmjera. U tome se bezrezervno slažu međunarodni i domaći znanstvenici i stručnjaci.

Na 20 hektara zemlje u Osječko-baranjskoj županiji posađeno je 80.000 sadnica Paulovnije, točnije hibrida Paulovnije, naziva Paulovnija OXI, koji primarnu namjenu nalazi u proizvodnji biomase.

Nakon detaljne obrade zemljanih površina krenulo se u postavljanje zaštitne folije i sustava za navodnjavanje kap-na-kap koji se pogoni energijom sunca te je prvi takve vrste u Hrvatskoj. Za mini solarnu elektranu snage 2.5 kW, koja pokreće pumpu za vodu od 1.8 kW, a koja daje oko 100m3 vode/dnevno, nisu se radili klasični betonski temelji, već su primijenjena najmodernija rješenja današnjice. Konkretno, potkonstrukcija za fotonaponske module EnbekonDiamond, njemačke tvrtke VR Enbekon, nalazi se na vijčanim temeljima, koji se doslovce zašarafe u zemlju, na dubinu od 2-3 metra, ističe Jurica Gorup, predsjednik Uprave tvrtke Solarni Projekti d.o.o.

Prvi je to profesionalni primjer sustava solarnog navodnjavanja na području Republike Hrvatske, stoga ne čudi velika zainteresiranost, prvenstveno poljoprivrednika te privatnog i javnog sektora općenito, za ovim impresivnim proizvodom koji u potpunosti zamjenjuje dosadašnje dizel agregate i time direktno utječe na smanjenje stakleničkih plinova u Hrvatskoj.

“Kao vodeća tvrtka u kontekstu razvoja projekata u sektoru zelenog gospodarstva, VR Enbekon već duži niz godina svoju reputaciju gradi koristeći najkvalitetniju i najpouzdaniju tehnologiju koju svijet i tržište danas poznaje. Pumpe za vodu pokretane energijom sunca su marke Lorentz, istoimene njemačke kompanije koja je vodeći svjetski proizvođač solarnih pumpi, a čije povjerenje ekskluzivno uživamo na ovim prostorima. Naši su inženjeri u Njemačkoj mjesecima unazad prošli zahtjevnu obuku, tzv. Lorentz akademiju, ne bi li stekli sva potrebna znanja i vještine za besprijekornu implementaciju portfelja proizvoda njemačke tvrtke Lorentz”, ističe Marino Franinović ispred tvrtki VR Enbekon i Solarni Projekti.

“S druge strane, zahvaljujući partnerstvu s respektabilnom njemačkom tvrtkom Krinner, klasični betonski temelji su kod nas davna prošlost. Naime, nakon obuke naših inženjera, također u Njemačkoj, sve solarne elektrane na zemlji gradimo uz pomoć Krinner vijčanih temelja, što nam uvelike štedi vrijeme implementacije te značajno povećava učinkovitost. Ono što je najvažnije, primjenom Krinner vijčanih temelja ne narušavamo okoliš, što je osnovni preduvjet razvoja projekata naših tvrtki”, naglašava Franinović.

PAULOWNIA OXI (Paulownia Elongata Hybrid) – Osnovne karakteristike:

Hibrid otporan na temperature do -20 °C
Agresivna kultura, ali nije invazivna (zapanjujuće brzo raste, bezopasna za okoliš)
Sadnja: 3.000 do 3.500 sadnica po hektaru
Isplativa i profitabilna eksploatacija: optimalno svake dvije godine
Trenutno ne postoji bolja sirovine za proizvodnju drvne biomase
Široki spektar upotrebljivosti cijele biljke (biomasa, peleti, drvna građa, stočarstvo, …)
Izuzetno kvalitetno rješenje za zasade zaštitnih pojaseva
Visoka energetska vrijednost svrstava Paulovniju u klasu kvalitetnijeg ugljena
Nakon sječe nije potrebno iznova saditi, hibrid raste ponovno iz korijena
Prinosi variraju od 60 do 80 tona biomase po hektaru godišnje
Paulovnija uspijeva na gotovo svim vrstama zemljišta, valja jedino izbjegavati zasjenjenje i vodu stajačicu

Paulovnija (lat. Paulownia) se na plantažama sadi za komercijalni uzgoj, za parkove, kao zaštita od klizišta i odrona, za kultiviranje gnojišta, zaštitne šumske pojaseve i obnovu šuma. Paulovnija je najbrže rastuće drvo za drvnu građu na svijetu. Nakon svoje osme godine daje visokokvalitetno drvo koje se na svjetskim tržištima prodaje skuplje nego drvo hrasta ili bukve.

Paulovnija apsorbira 10 puta više ugljikova dioksida (CO2) od drugih vrsta. Na primjer: 4 jutra šume Paulovnije u jednoj godini apsorbira 13 tona CO2 iz atmosfere i utječe na klimatske promjene. Zbog toga je Paulovnija ujedno pogodna za zelene investicijske sheme i trgovanje zelenim certifikatima.

Paulovnija neobrađena zemljišta pretvara u zelena polja. Ekološki je prihvatljivo rješenje za kultiviranje gnojišta i zemljišta uništenog ljudskim aktivnostima. Paulovnija je idealna za ojačavanje riječnih obala i u borbi protiv erozije. Gradovi i općine mogli bi uz potporu javnosti ostvarivati ekološke projekte korištenjem Paulovnije, a istovremeno za šumarske potrebe mogli bi se koristiti programi za ruralni razvoj.

Paulovnija je obećavajuća investicija, koja podiže interes za ulaganja zbog svog iznimno brzog rasta i visoke kvalitete drveta. Paulovnija je budućnost zelene energije. Najzanimljiviji i komercijalno najvažniji segment je korištenje Paulovnije za proizvodnju biomase, što je postao globalni svjetski trend.

“Paulovnija OXI je hibrid Paulovnije Elongate, selektiran za područje Europe u respektabilnom laboratoriju Biotree u  Sofiji. Ovaj hibrid otporan je na temperature do -20°С te predstavlja budućnost zelene energije. Paulovnija je obećavajuća investicija, koja  podiže interes za ulaganja zbog svog  iznimno brzog rasta i visoke kvalitete  drveta. Najzanimljiviji i komercijalno najvažniji  segmet je korištenje Paulovnije za  proizvodnju biomase, što je postao  globalni svjetski trend”, ističe Jurica Gorup, predsjednik Uprave tvrtke Solarni Projekti d.o.o., koja je, uz tvrtku VR Enbekon d.o.o., jedini i eksluzivni nositelj licence za područje Republike Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

“Postoji puno načina da se bilo koja biljka razmnoži. Međutim, samo je jedan način da se napravi kopija matične biljke, odnosno da se sačuvaju sve njene karakteristike. To se isključivo postiže in vitro metodom. Ova metoda zahtjeva posebne uvjete i veliku stručnost koju u Europi posjeduje jedino renomirani laboratorij Biotree iz Sofije, čije povjerenje eksluzivno uživamo na ovim prostorima”, napominje Marino Franinović, predsjednik Uprave tvrtke VR Enbekon d.o.o.

 Paulownia tomentosa (Paulovnija) spada u porodicu scrophulariaceae, domovina je Kina, ime je dobila po Ani Pavlovni (1795 – 1865), kćerki ruskoga cara Pavla I

paulovnija-brzo-rastuce-drvo-slika-23597623Riječ je o vrlo dekorativnom i egzotičnom ukrasnom drvu, koje se često naziva i  “najbrže rastućem na svijetu”. Naraste do 20 metara visine sa širokom krošnjom koja ljeti daje prekrasan i “duboki” hlad. Uz to ima vrlo uzak i dubok korijen pa ne predstavlja problem sadnje uz kuću ili terasu.
Listovi su vrlo veliki, srcoliki, sa gornje strane dlakavi, zelene boje; u jesen otpadaju dosta rano i to odjednom u vrlo kratkom roku, pa je olakšano uklanjanje lišća ispod stabla. Cvjetni pupovi se oblikuju već u kasnu jesen, no cvate tek na proljeće i to prije olistavanja pa drvce izgleda prekrasno, obasuto velikim ljubičastim grozdovima mirisnih cvjetova od travnja do svibnja. Cvate već u trećoj ili četvrtoj godini starosti.
Drvo paulovnije je boje meda i vrlo visoke kvalitete, iako dosta mekano, pa ima i veliku ulogu u izradi namještaja i glazbenih instrumenata. Osim toga i vrlo skupo usprkos tome da je spremno za sječu već nakon 10 godina od sadnje. Najveći izvoznici su Australija, Japan i Kina uz SAD, dok u Hrvatskoj tek niču pokusna polja nasada paulovnije za industrijsku namjenu.
Paulovnija traži rastresito, plodno tlo i nikako ne uspijeva na težim tlima, pogotovo onima gdje se voda zadržava tijekom zime. P1110886Nakon sadnje potrebno je redovno zalijevanje da se biljka dobro ukorijeni na svom staništu, međutim kasnije ne zahtijeva nikakvu pažnju. Jako dobro podnosi orezivanje, pa čak i ako je orežete do panja, ponovno će potjerati grane. Čak se u praksi pri industrijskom uzgoju stabla nakon prve godine života biljka oreže do dna kako bi potjerala jači izbojak koji je pri tom sposoban u samo jednoj godini vegetacije narasti i do 3 metra u visinu.
Često se sadi kao drvored u gradovima ili uz industrijska postrojenja, no i pojedinačno unutar okućnica i to najčešće uz terase, obzirom da vrlo brzo ljeti osigurava hlad, a ranim otpadanjem lišća propušta dovoljnu količinu svjetlosti u jesen i rano proljeće!
Vrlo otporna na gradsko zagađenje ali i na bolesti, međutim bolje i brže raste u toplijim klimatskim zonama. Iako znanstveni podaci govore da ne može podnijeti temperature ispod –10 stupnjeva celzijevih, praksa govori u prilog tome da uz pravilnu zaštitu tijekom prve i druge godine života, može preživjeti i –20 stupnjeva ukoliko nije izložena hladnim sjevernim vjetrovima. Dakle uz zaštićeniji položaj uspijeva i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Jača zima možda ošteti cvjetne pupove i uskrati nam bogatu cvatnju, no i pored toga paulovnija je još uvijek najpoželjnije i najbrže rastuće drvo za okućnicu!10013892
Jedno stablo paulovnije zbog svog izuzetno brzog rasta, sposobno je u samo 10 godina od sadnje apsorbirati pola tone CO2, glavnog krivca za efekt staklenika na Zemlji, pa je zato poželjno saditi je u gradovima i uz industrijska postrojenja, kao zeleni zid uz autocestu i sl.
I još jedna zanimljivost:
U dijelovima Kine postoji tradicija kad se u obitelji rodi djevojčica da se zasadi drvo paulovnije za sreću, ali i za miraz, jer se stablo siječe na dan vjenčanja i posluži za izradu namještaja.

 

feral news / poslovni.hr /

0 Shares