Home Iz zemlje Prije točno 3 godine Haaški sud je oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu...

Prije točno 3 godine Haaški sud je oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača

1014
0 Shares

Prošlo je točno tri godine otkako je Haaški sud oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

– Ima Boga! – bila je prva reakcija uzbuđenog generala Markača

– General Gotovina želi zahvaliti svima koji su omogućili da se ovaj dan ostvari – napisao je Luka Mišetić, voditelj obrane hrvatskih generala.

Oko 13 sati generali napuštaju pritvora u Scheveningenu. Gotovina  je iz automobila pokazao ‘V’ Hrvatima koji su došli, ‘V’ kao znak pobjede te su se generali pod  policijskom pratnjom uputili prema zračnoj luci u Rotterdamu. Vladinim zrakoplovom došli su u Hrvatsku gdje ih je prvo pozdravila zagrebačka kontrola leta. ‘Dragi generali, želimo vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor za koji ste se borili i žrtvovali. Od srca vam hvala na tome!

– Pozdrav vama! I mi smo sretni što dolazimo kući napokon. Hvala vam, dečki! – Odgovorio im je general Gotovina

Mnogi svjetski mediji su prenijeli prenose vijest o oslobađajućoj presudi generalima. ‘Jako sam, jako iznenađena! Gotovina je trebao biti osuđen!’ – tada je izjavila Del Ponte.

Doček na trgu bana Josipa Jelačića od 100.000 ljudi

U 17.20 generali su stigli na zagrebački trg bana Josipa Jelačića te se obratili okupljenom mnoštvu.

– Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno, ovo je naša pobjeda – kazao je general Gotovina

– U srcu sam uvijek nosio domovinu, a domovina ste svi vi. Znao sam da nisam sam, bilo mi je lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog pothvata, da su hrvatska vojska i hrvatska policija časno oslobodile Hrvatsku. Oslobodili smo je bez ikakve mrlje – nadodao je general Markač

 

L.G.

0 Shares