Home Aktualno Ravnatelj muzeja odgovorio HDZ-u: “Pravo je i obveza poslodavca upozoriti bilo kojeg...

Ravnatelj muzeja odgovorio HDZ-u: “Pravo je i obveza poslodavca upozoriti bilo kojeg zaposlenika koji bi za radnog vremena objavljivao početne statuse s neistinitim sadržajem na štetu poslodavca”

1066
80 Shares

Ravnatelj Kninskog muzeja, doc.dr.sc. Zlatko Ćesić, odgovorio je na priopćenje lokalnog HDZ-a. Priopćenje za medije koje prenosimo u potpunosti:

Iako priopćenje za medije Predsjednika GO HDZ Knin od 15. svibnja 2020. nije razina komunikacije koja zaslužuje odgovor, poradi javnog interesa prisiljen sam iznijeti stvarno činjenično stanje vezano uz one navode istog koji se tiču Kninske tvrđave, i to kako slijedi:

Vezano uz pokušaj predstavljanja nužne sanacije pokosa kao navodne devastacije i uz navod “ne znamo jesu li radovi dozvoljeni ili ne…ali zasigurno znamo da svatko ima pravo…mišljenje javno iznijeti”.

Kad već netko sam priznaje da iznosi ono što ne zna, valja citirati one koji znaju. A nema nikakve sumnje da najviše znaju Hrvatski restauratorski zavod, Uprava za zaštitu konzervatorske baštine i Institut IGH koji je vodeća znanstvena ustanova u području istraživanja i razvoja u graditeljstvu još od 1962. godine te nositelj najvažnijih projekata u RH (među kojima su projekti poput Zračne luke Zagreb, Pelješkog mosta ili trajektne luke Gaženica u Zadru). Tako, IGH u Geotehničkom projektu sanacije pokosa na str. 9. između ostalog navodi: “na izraženoj litici se uočavaju zone slabo vezane-rastrošne (derogirane) stijene…registrirani su blokovi odvojeni od stijenskog masiva širokim pukotinama…evidentiran je i odron-ispadanje kamenih klesanaca…isti treba hitno sanirati u skladu s uvjetima konzervatora”.

Nadalje, Hrvatski restauratorski zavod u Elaboratu o Kninskoj tvrđavi nalaže “neophodno je…ojačanja tla ili sanaciju pukotina u kamenoj litici izvesti tako da se ne derogira prirodni ambijent i konfiguracija terena koji su dio identiteta tvrđave”. Konačno, i Uprava za zaštitu konzervatorske baštine resornog ministarstva zahtijeva: “urušavanje fragmenata u zoni derogirane stijene potrebno je riješiti postavljanjem konzolne zaštite-zaštitnih barijera”. Dakle, iz navedenog je jasno da se preporuča žurna sanacija, ali i da se izrijekom daje takav nalog u cilju očuvanja identiteta tvrđave.

Vezano uz navod kako je zaposleniku, građaninu i gradskom vijećniku izdano upozorenje zbog kršenja radnih obveza poradi javnog iznošenja mišljenja na temu navodne devastacije zidina kninske tvrđave.

Osim što ukazuje na elementarno nepoznavanje temelja radno-pravnog zakonodavstva, riječ je o nedopuštenom uplitanju politike u unutarnje odnose poslodavca i zaposlenika. Radno-pravno zakonodavstvo ne prepoznaje nikakve političke stranke ili gradske vijećnike koji bi bili iznad zakona, nego isključivo regulira odnose između poslodavca i zaposlenika. U tom smislu, pravo je i obveza poslodavca upozoriti bilo kojeg zaposlenika koji bi za radnog vremena objavljivao početne statuse s neistinitim sadržajem na štetu poslodavca, poticao negativne rasprave u kojima se spominju bombe i umotvorine Ave Karabatić, satima aktivno sudjelovao u takvim raspravama i sl. Međutim, kad već netko tko se potpisuje kao pravnik sve ovo ne zna, valja citirati one koji znaju. A nema sumnje da u ovom slučaju najviše zna Vrhovni sud Republike Hrvatske, koji u identičnom predmetu Revr 1249/2016-2 od 28.3.2017. izrijekom navodi “u konkretnom slučaju povreda obveze iz radnog odnosa je učinjena putem moćnog medija kao što je Facebook… zbog čega se jesu ostvarile sve zakonske pretpostavke za izvanredni otkaz ugovora o radu tužiteljici, sve u smislu odredbe čl. 116. st. 1. ZR-a” (Zakona o radu, op. a.). Dakle, Vrhovni sud navedeno ponašanje nesporno cijeni kao osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa koja kao rezultat može imati trenutni izvanredni otkaz ugovora o radu, a ne samo upozorenje.

Vezano uz navod da su vrata kninske tvrđave u sklopu koje se nalazi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu bila zatvorena za posjetitelje.

Iskazati lojalnosti Domovini i prvom hrvatskom predsjedniku, predsjednik GO HDZ Knin je na žalost očito propustio onda kada je to bio dužan učiniti. Ne izbjegavati opasnost od odrona kamena, a izbjegavati uzeti pušku u ruke na poziv prvog hrvatskog predsjednika…ne zvuči baš uvjerljivo. Međutim, i unatoč svemu još ima nade – poštovanje prema Domovini i prvom hrvatskom predsjedniku, pa makar i sa zakašnjenjem od gotovo 30 godina, može se i danas iskazati poštenim i čestitim radom bez podmetanja.

Sapienti sat.

80 Shares